Czy webinary są dobrym źródłem edukacji?
Witam
Mam mały dylemat, a mianowicie, często biorę udział w webinarach, na których trader tłumaczy zasady działania rynku i momenty wchodzenia w rynek. Wczoraj na webinarze usłyszałem coś co mnie zaniepokoiło i zacząłem wątpić w tego typu formę edukacyjną. A mianowicie prowadzący powiedział, że książka pt: "Analiza Techniczna Rynków Finansowych" John J. Murphy nie jest dobrym źródłem edukacji, z uwagi iż jest ona pisana pod rynek akcji i ma się ni jak do rynku walut. Ja osobiście uważam, że jest to bardzo dobre kompendium wiedzy i stąd moje pytanie, czy uważacie, że ten trader miał rację czy może było to z jego strony celowe działanie, gdyż oprócz darmowych webinarów sprzedawał dość drogie gdyż rzędu 6000zł kursy.
Mam mały dylemat, a mianowicie, często biorę udział w webinarach, na których trader tłumaczy zasady działania rynku i momenty wchodzenia w rynek. Wczoraj na webinarze usłyszałem coś co mnie zaniepokoiło i zacząłem wątpić w tego typu formę edukacyjną. A mianowicie prowadzący powiedział, że książka pt: "Analiza Techniczna Rynków Finansowych" John J. Murphy nie jest dobrym źródłem edukacji, z uwagi iż jest ona pisana pod rynek akcji i ma się ni jak do rynku walut. Ja osobiście uważam, że jest to bardzo dobre kompendium wiedzy i stąd moje pytanie, czy uważacie, że ten trader miał rację czy może było to z jego strony celowe działanie, gdyż oprócz darmowych webinarów sprzedawał dość drogie gdyż rzędu 6000zł kursy.
Re: Czy webinary są dobrym źródłem edukacji?
Daruj sobie książki, webinaria - obserwuj uważnie wykresy samodzielnie, a w końcu sam zobaczysz jak to działa. Po drodze trochę pobłądzisz, ale jeśli będziesz wytrwały dołączysz do 5-15% zarabiających prawdziwe pieniądze w tym biznesie.
Na Forex jestem od niespełna roku i zgadzam się z tym, że obserwacja rynku jest priorytetem, ale uważam również, że chcąc znaleźć się w tych 5 - 15% trzeba korzystać z wiedzy i doświadczenia innych ażeby skrócić sobie drogę no i zaoszczędzić pieniędzy na nauce na własnych błędach.
Pytanie: jak zweryfikujesz poprawność przekazywanej wiedzy/doświadczenia? Zapewniam Ciebie, że gdybym miał możliwość cofnąć czas, to bym nie kupił ani jednej książki o rynkach (a przeczytałem ich bardzo dużo), bo więcej czasu zajęło mi wywalanie błędnych przekonań z głowy niż próba zrozumienia rynków.
- silveRbull
- Pasjonat
Witam
A zatem jak zrozumieć rynek bez fachowej pomocy....?
Pozdrawiam
A zatem jak zrozumieć rynek bez fachowej pomocy....?
Pozdrawiam
Uważnie obserwując cenę i całe otoczenie. Na rynku są dwie siły - zawodowcy i amatorzy. Musisz wiedzieć z kim i przeciwko komu grasz. Jak już się usunie wszystkie bzdury jak linie trendu, formacje, średnie itp. to wtedy będzie widać znacznie więcej. To nie linie poruszają ceną a pieniądze.pcamator pisze: A zatem jak zrozumieć rynek bez fachowej pomocy....?
Większość ludzi na tym forum stosuje AT a jakoś mało jest zarabiających, z czego to wynika? Często zwala się winę na emocje, a bardzo rzadko na błąd metodologiczny.
Na pytanie z tematu...
To zależy kto prowadzi webinarium
. Jakie ma doświadczenie w handlu, jakie sukcesy, czy zarabia i jeśli tak to jak długo itd. itp. Oczywiście przy edukacji w niektórych kwestiach to nie ma zupełnie znaczenia ale osobiście nie chciałbym żeby edukował mnie trader grający na demo od 6 miesięcy i to ze średnimi wynikami...
... dałbym bardzo krótką odpowiedź.Czy webinary są dobrym źródłem edukacji?
To zależy kto prowadzi webinarium

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- RAY of Sunshine
- Gaduła
Kolega emtek posługuje się metodologią Zero Line lub SD , prawda to?emtek pisze:pcamator pisze: A zatem jak zrozumieć rynek bez fachowej pomocy....?
Uważnie obserwując cenę i całe otoczenie. Na rynku są dwie siły - zawodowcy i amatorzy. Musisz wiedzieć z kim i przeciwko komu grasz.

Pomyślności
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"
Zero Line znam tylko z słyszenia a S/D jest tylko marketingową nazwą na starą technikę, myślę, że moje spojrzenie jest podobne do SD.
- RAY of Sunshine
- Gaduła
Czy mógłbyś napisać czym twoja metodologia różni się od SD, bądź w czym jest podobna? Pytam, dlatego, że niewielu jest tutaj użytkowników, którzy dobrze operują metodologią "zjadania profitu innych", jeżeli wiesz co mam na myśli. Piszesz, że wszystko "widać" na czystym wykresie. Dobrze, tylko w zależności od Time Frame profit może być równocześnie na górze jaki na dole i tego nie mogę jeszcze ogarnąć. Sam używam AT, ale bardzo intryguje mnie temat podaży i popytu na wykresie. Można liczyć na małą podpowiedź jak to ugryść?emtek pisze:Zero Line znam tylko z słyszenia a S/D jest tylko marketingową nazwą na starą technikę, myślę, że moje spojrzenie jest podobne do SD.
Pomyślności
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"