Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dla mnie przydatniejsze wydawałoby się zdefiniowane dwóch poziomów takiego zlecenia.
Poziom dolny - który cena powinna przekroczyć, żeby tylko "odblokować" zlecenie
Poziom górny - który uruchamia je, tylko gdy jest odblokowane.
Jak się nad tym głębiej zastanowisz to okaże się, że to bardziej komplikuje całą sprawę :). Niektóre platformy dają możliwość ustawienia poziomu aktywacji dla danej ceny (Bid lub Ask) lub też wyświetlania wykresu po innej cenie - i to jest rozwiązanie najbardziej przejrzyste. W MT4 wykresy rysowane są zawsze po Bid więc trzeba pamiętać o spreadzie.

W przypadku Buy Limit kupno następuje w momencie, gdy cena Ask (wyższa) zejdzie do poziomu aktywacji (zawse kupujesz po Ask, czyli cenie gorszej w przypadku wzrostów). Więc ustawiając poziom zlecenia Buy Limit stawiasz je po cenie Bid - spread.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Piter80
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Piter80 »

Panowie mam bardzo proste pytanie jak skopiowac obiekt na wykresie w mt4?
np mam trojkat i chce miec drugi taki sam na wykresie.
nie moge tego dokonac niestety :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Zaznacz go i przy przenoszeniu w inne miejsce przytrzymaj CTRL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Piter80
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Piter80 »

Dzieki raposo :)
jak go zaznaczyc?Bo lewy przycisk myszy nie zaznacza,tylko mi przesuwa wykres

-- Dodano: 08 paź 2013, 20:46 --

Juz mam trzeba bylo kliknac na rog :]
dzieki Raposo

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Dwa razy klikasz, tak żeby pojawiły się na nim 'kwadraciki' edycji, tak jak na screenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Dzień dobry.

Mam wątpliwość, która mnie samemu wydaje się dziwna, ale... po to tu jesteśmy. Do rzeczy więc.

Pytanie brzmi: czy można stracić na zyskownej (niestratnej) pozycji?
Podam przykład, tyle że nie jestem pewien, czy myślenie jest poprawne.

Otwieramy pozycję LONG na Eur/Usd po kursie X. Mamy konto złotówkowe. Po pewnym czasie zamykamy tę pozycję po identycznym kursie. Jednak kurs Usd/Pln w momencie otwierania pozycji i jej zamykania był inny, np. 3,00 na otwarciu i 2,5 na zamknięciu. Więc aby sprzedać dolary za euro pożyczaliśmy dolary po 3zł i tyle zostało pobrane z naszego salda za każdego dolara (pomijam dźwignię), natomiast przy zamknięciu otrzymamy jedynie 2,5zł za każdego dolara.

Gdzie(ś) tkwi błąd?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

Teoretycznie stracić można, a praktycznie jedna zmiana na rynku wywoła drugą i w ten sposób albo od razu stracisz na samej transakcji, albo zarobisz tyle, że tamta stratna nie będzie, mimo niekorzystnej zmiany kursu złotówki ;). Ryzyko kursowe może jedynie spowodować lekkie uszczuplenie zysku lub jego powiększenie (bądź straty).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Czy próbujesz mi powiedzieć, że moje rozumowanie jest poprawne? Miałem nadzieję na coś innego...

Ale w takim razie dlaczego margin wyrażony w złotówkach pozostaje całkowicie stały przy otwartej pozycji Eur/Usd? Czy nie powinien skakać wraz ze zmianami kursu Usd/Pln, aby odpowiednio zabezpieczyć pozycję (tj. utrzymać stały margin wyrażony w dolarach)?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ZomG pisze:Czy próbujesz mi powiedzieć, że moje rozumowanie jest poprawne? Miałem nadzieję na coś innego...

Ale w takim razie dlaczego margin wyrażony w złotówkach pozostaje całkowicie stały przy otwartej pozycji Eur/Usd? Czy nie powinien skakać wraz ze zmianami kursu Usd/Pln, aby odpowiednio zabezpieczyć pozycję (tj. utrzymać stały margin wyrażony w dolarach)?
Margin jest stały ponieważ jest 'pobierany' tylko w momencie zawarcia transakcji, bo w tyej chwili nabyłeś dany instrument po danym kursie. Natomiast jeśli grasz na EUR/USD i jego kurs się nie będzie zmieniał, a kurs USD/PLN mocno spadnie to może doprowadzić to do straty. Pozycja jest lewarowana i wyraźna zmiana kursu USD/PLN da właśnie taki efekt. Tylko właśnie to jedynie teoria, bo w praktyce kurs EUR/USD też się zmieni i szybciej spowoduje powiększenie zysku/straty na otwartej pozycji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Dziękuję za odpowiedź.
Teraz spróbuję ułożyć to sobie w głowie, upewnić się, że wszystko rozumiem, a jeśli przypadkiem się nie uda, wrócę tu (tak, to groźba!) :)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ