przelew większej kwoty z PL do UK

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Thomas_the_Tank
Bywalec
Bywalec

przelew większej kwoty z PL do UK

Nieprzeczytany post autor: Thomas_the_Tank »

Witam

Mam do wysłania z PL do UK sporą kwotę pieniędzy. Rozważałem różne opcje wysłania żeby wyszło jak najkorzystniej.
mój Ojciec poszedł do banku w Polsce - PKO (nie wiem które PKO ale to chyba nieistotne) i spytał co by było najkorzystniejsze w takiej sytuacji.
to co mu zaoferowano zdziwiło mnie i się zastanawiam czy Ojciec dobrze zrozumiał
kasa jest jeszcze w złotówkach - powiedziano Ojcu że nie kupuje futów za złotówki tylko sprzedaje złotówki za funty (myślałem że tu nie ma różnicy), czyli niejako ja działam jako kantor a bank jako kupujący. różnica jaką Ojcu podano to było coś około 15 groszy na funcie, więc sporo (kupno funta za złotówki to było coś około 5 zł a przy sprzedaży złotówki za funta wychodziło jakieś 4.85)
i teraz pytanie brzmi: czy to możliwe? czy może Ojciec czegoś nie zrozumiał?

z góry dzięki za odpowiedzi i przepraszam jeśli brzmi to chaotycznie

konrado
Bywalec
Bywalec

Re: przelew większej kwoty z PL do UK

Nieprzeczytany post autor: konrado »

Witam,

Najkorzystniejsza forma wymiany jaka aktualnie jest dostępna to kantory internetowe.
Banki to najgorsze miejsce do wymiany waluty zdzierają jak tylko się da.
Jeśli chcesz mieć funty to kupujesz funty za złotówki, czy potoczniej mówiąc wymieniasz złotówki na funty.
Bank w takim wypadku sprzedaje Ci funty za złotówki.
15 gr spreadu to zgroza, zdzierstwo w biały dzien !

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Najkorzystniejsza opcja... Kantor internetowy lub kantor normalny i ostre targowanie z uwagi na większą kwotę (można zejść nawet do 1 gr). Potem z gotówką idziesz do banku, wpłacasz środki i dokonujesz przelewu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

W Warszawie najkorzystniejsze kwotowania ma kantor Conti przy Jana Pawła, sprawdź na ich stronie - 1,5 gr jest z automatu, wystarczy, że wchodząc powiesz, że poprosisz cenę z ich strony (dla klientów "z ulicy" mają z 8 gr). Jeżeli kwota jest spora to powinni zejść nawet do 1 gr. Drugi niezły kantor jest w Intraco, też możesz sprawdzić co zaproponują.

Awatar użytkownika
Thomas_the_Tank
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thomas_the_Tank »

a co myślicie o przelewie dokonanym przy pomocy brokera forexowego?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

W takim razie napisz jak to widzisz? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

konrado
Bywalec
Bywalec

Thomas_the_Tank pisze:a co myślicie o przelewie dokonanym przy pomocy brokera forexowego?
raposo pisze:W takim razie napisz jak to widzisz? ;)
Witam,

Istnieje tak możliwość jednak wymiana nie będzie po kursie ''forexowym'' plus normalny spread z rynku. Tzn. będzie po kursie ale dojdzie do tego opłata brokera za przewalutowanie, u mojego jest to na przykład 2% kwoty wiec nie wiem czy
to się opłaci. Wpłacasz na konto u brokera i możesz po prostu wypłacić na inne konto w innej walucie niż waluta konta,
tak to wygląda ale jak wspomniałem wiąże się z tym oplata za przewalutowanie.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli to tak miałoby wyglądać to jest jeszcze mniej opłacalne niż normalny przelew zagraniczny, bo przewalutowanie następuje po wyjściowych kursach banków, a dwa razy płacimy za transfer środków.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

konrado
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:Jeśli to tak miałoby wyglądać to jest jeszcze mniej opłacalne niż normalny przelew zagraniczny, bo przewalutowanie następuje po wyjściowych kursach banków, a dwa razy płacimy za transfer środków.
Można obejść koszty wpłaty używając karty debetowej jeśli broker oferuje taka usługę. Wypłata środków u angielskiego brokera na angielskie konto regularnym przelewem w GBP również w wielu przypadkach będzie za darmo, wiec zakładamy konto u angielskiego brokera z opcją depozytów używając karty debetowej i który akceptuje PLN jako waluta konta i omijamy koszty transferu. Weźmy kwotę 10 000. Otwieramy konto w PLN u angielskiego brokera, wpłacamy z polskiego konta za pomocą karty debetowej więc 0 zł, później wypłacamy na angielskie konto też za 0 zł, zostają tylko koszty przewalutowania wypłaty z PLN na GBP, u mojego brokera jest to do 3% wiec koszty całkowite to powiedzmy ok 300 zł. W kantorze na ulicy średnio wyjdzie jakieś 2 gr więc 200 zł. W internetowym czasem można zejść do mniej niż 1 gr plus prowizja czyli wyjdzie nawet taniej niż 200 zł. Plus przelew do UK w GBP. Wymiana u brokera to jakaś alternatywa ale tak czy inaczej mało opłacalna i zbyt czasochłonna.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Z tym, że często brokerzy wymagają, aby depozyt złożony za pomocą karty także w ten sam sposób wycofać. A i niektórzy pobierają prowizję za transakcje kartowe więc teoretycznie się da jednak w praktyce trudno i trzeba znaleźć do tego odpowiedniego brokera. No i tu pojawia się pytanie czy warto tak kombinować :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ