Wpływ algorytmu Nagle'a oraz klienta DNS na egzekucję zleceń
Wpływ algorytmu Nagle'a oraz klienta DNS na egzekucję zleceń
Mam dwa pytania, pewnie do bardziej zaawansowanych użytkowników, np. informatyków i/lub sieciowców:
1. czy wyłączenie klienta DNS w usługach Windows wpływa jakoś
na szybkość i jakość egzekucji zleceń w MT4 (np. przez występowanie ruchu w protokole UDP)?
2. podobnie, czy wyłączenie algorytmu Nagle'a wpływa na szybkość i jakość egzekucji zleceń w MT4?
na szybkość i jakość egzekucji zleceń w MT4 (np. przez występowanie ruchu w protokole UDP)?
2. podobnie, czy wyłączenie algorytmu Nagle'a wpływa na szybkość i jakość egzekucji zleceń w MT4?
Bork, bork, bork! Swedish Chef
Re: Wpływ algorytmu Nagle'a oraz klienta DNS na egzekucję zl
Hehh aleś zapodał pytania ... 99% userów tutaj nie wie o co kaman ....wojtasek pisze:Mam dwa pytania, pewnie do bardziej zaawansowanych użytkowników, np. informatyków i/lub sieciowców:
No ale dobra:
1. jak wyłączysz klienta DNS to będziesz miał problem z połączeniem się z brokiem. Oczywiście nie zawsze: w plikach .srv serwer brokera może być podany albo przez nazwę domenową albo przez adres IP. To pierwsze raczej częściej, więc wyłączenie DNS spowoduje niemożność połączenia się z serwerem.
Oczywiście możesz dodać wpis do lmhosts, i w ten sposób zapewnić rozwiązanie nazwy na adres IP - ale lmhost ma zawsze priorytet przez zapytaniem DNS więc i w tym wypadku wyłączenie DNSu jest pozbawione sensu.
Poza tym Windows ma coś takiego jak dnscache. A w nim cachuje rekordy DNS - domyślnie przez 1 dzień. Jeśli więc odpalisz terminal pójdzie zapytanie DNS. Ale kolejne pobrane powinno być już z cache.
Reasumując wpływ DNSU jest raczej zerowy.
2. Co do Nagle'a. W momencie kiedy ślesz zlecenie terminal nawiązuje dodatkową sesję z serwerem brokera. Słane pakiety są tam rzeczywiście raczej niewielkie - ale sądzę, że gniazda otwarte są z parametrem TCP_NODELAY, czyli z wyłączonym Naglem. Nie sprawdzałem tego wprawdzie dokładnie ale gdyby było inaczej to raczej nie udawałoby się (u niektórych brokerów) osiągać czasów realizacji zleceń na poziomie 400-500 ms.
Nagle w Windows dodaje jakieś 200ms, a zważywszy na to, że terminal musi wysłać co najmniej 2 pakiety: logowanie i zlecenie to ten czas realizacji byłby raczej dłuższy.
Jak chcesz możesz się pokusić o próby posłania zleceń z wyłączonym globalnie Nagle'm ale IMHO nie będzie tu różnicy.
A i tak wszystkie te zabiegi na wiele się nie zdadzą: bo najdłużej trwa przetwarzanie po stronie serwera.
wielkie dzięki za szczegółową odpowiedź
testy z Naglem byłyby ciekawe, i dla MT4, i dla przeglądarki, ale obawiam się
że z braku odpowiedniego warsztatu sprzętowo-intelektualnego
nie byłbym
w stanie ich niestety miarodajnie przeprowadzić; może ktoś inny by spróbował
i podzielił się wnioskami?

że z braku odpowiedniego warsztatu sprzętowo-intelektualnego

E tam - chęci tylko trzeba.wojtasek pisze:wielkie dzięki za szczegółową odpowiedź![]()
że z braku odpowiedniego warsztatu sprzętowo-intelektualnegonie byłbym
Na forum było tu gdzieś EA mierzące czas egzekucji zleceń.
Wystarczy więc odpalić takie EA zrobić jakąś sensowną liczbę testów, zanotować wyniki.
Następnie wyłączyć Nagle'a w systemie (zapewne jest to tego magiczny wpis w rejestrze znany wujkowi google), zrestartować komp, powtórzyć testy i porównać wyniki.
faktycznie, może spróbuję.
wyłączenie Nagle'a to kilka wpisów w rejestrze (głównie w serwisie TCPIP w HKLM);
wczoraj tweakowałem swój stary Win XP, więc mam to na świeżo, że tak powiem
wyłączenie Nagle'a to kilka wpisów w rejestrze (głównie w serwisie TCPIP w HKLM);
wczoraj tweakowałem swój stary Win XP, więc mam to na świeżo, że tak powiem

1. na 100% wyłączenie nie będzie mieć ŻADNEGO wpływu na szybkość egzekucji... jedynie mogą się pojawić problemy.wojtasek pisze:Mam dwa pytania, pewnie do bardziej zaawansowanych użytkowników, np. informatyków i/lub sieciowców:
OK, dziękuje; pytanie 1. pojawiło się stąd, że podobno wyłączenie klienta DNS 'jakoś' niweluje spowalniające efekty,
które powoduje duży plik HOSTS. Ja u siebie ustawiłem DNS client do trybu startup 'manual',
na razie jest OK, ale wielkim specem od diagnostyki to ja na pewno nie jestem
które powoduje duży plik HOSTS. Ja u siebie ustawiłem DNS client do trybu startup 'manual',

Duży plik HOSTS? tzn. jak duży?wojtasek pisze:OK, dziękuje; pytanie 1. pojawiło się stąd, że podobno wyłączenie klienta DNS 'jakoś' niweluje spowalniające efekty,
ok. 550 kB
Ale mowa o C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts ?
Jeśli tak to może jakieś malware Ci coś dodaje.
Jeśli tak to może jakieś malware Ci coś dodaje.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)