1. Formuła ECN, pewność i wiarygodność brokera (rachunki na Cyprze, Grecji etc. odpadają jak dla mnie)
2. niska prowizja - wszelkiego typu rabaty mile widziane
3. Pewność środków i łatwość (szybkość i bezkosztowość wpłat/wypłat z polskich banków) - tutaj raczej preferowany polski broker, chyba, że zagraniczni na tyle mają lepsze prowizje, że warto to rozważyć.
4. Będę grał na lotach i minilotach, kapitał - 10-50k PLN
5. Platforma - pewno MT4 - bo już się do tego przyzwyczaiłem chociaz otwarty jestem na inne tez jak będą konkurencyjne.
Na razie sprawdziłem sobie TMS Connect, WBK (ECN) a także Bossa i Noble Markets (MM) i takie mam wrażenia
1. Fajna współpraca z TMS, ale chciałbym miec niższe prowizje (standard 0,004%)
2. Bossa - te spready mnie jakoś nie satysfakcjonują, za to w Noble spread na EURUSD 1 pips już lepiej brzmi - ale ogólnie dosyć wysokie takiem mam wrażenie.
3. WBK - niby ok, ale wolę TMS bo nie widzę czegoś c by WBK miał a TMS nie a prowizję mam troszkę lepszą w TMS.
tak naprawdę zależy mi dosyć na niskiej prowizj(no i uczciej różnicy BID/ASK w takim wypadku) i przy pełnym bezpieczeństwie środków i możliwości szybkiego wpłacania/wypłacania. Oczywiście nieprzerwane działania platformy to jasna sprawa.
Pomożecie?