Jeżeli chodzi o ati, to każda karta obsługująca technologię eyefinity, z tego co pamiętam można podłączyć za pomocą jednej karty do 6 monitorów. Jeżeli to ma być komputer szczególnie do pracy a z rzadka lub w ogóle do gier, to np. radeon hd 5750(do gier raczej też się nada ale bez szaleństw, karta ma swoje lata), na allegro można go czasem wyciągnąć za 100-150zł, więc niewygórowanie. Z nvidi, to musisz mieć kartę z odpowiednią ilością wyjść, albo włożyć dwie karty, jeżeli masz możliwość, nie wiem jak wygląda to teraz w nowych windowsach, ale bezproblemowo powinieneś sobie wszystko ustawić wtedy w sterownikach nvidi lub systemowych, w zależności czy chcesz ekran połączony, czy też osobne pulpity.
Co do rozgałęźników jednego wejścia na dwa, to wszystko zależy czy sterownik będzie pokazywał tylko jeden z nich czy wykryje oba, ja na linuksie nie mam z tym problemu, nawet na jednym monitorze mogę przełączać się pomiędzy dowolną ilością obszarów roboczych i na każdym mieć co innego, ale to mniej wygodne niż trzy monitory.
Więc sam zapewne też z czasem będę dążył do takiego rozwiązania.
Najlepiej by było, jakbyś napisał jaki budżet chcesz przeznaczyć na kartę, wtedy można dobrać coś najlepszego w danej cenie.
Karta gr. do 3 monitorów
Re: Karta gr. do 3 monitorów
W związku z tym że nie bardzo się na tym znam, szukam rzetelnej firmy która by mi pomogła skonfigurować taki sprzęt do forexu:
- jednostka bazowa
- 6 monitorów 27-30 cali
- uchwyt na monitory
Kto jest to w stanie solidnie ogarnąć? Nie chodzi mi o rozwiązanie budżetowe, ani high-endowe, po prostu solidne rzetelne podejście. Szczególnie mam obawy co do tych kart graficznych, raz że są trudno dostępne, dwa że one nie do każdego kompa pasują, a jak już to musi on spełniać odpowiednie parametry (zasilanie, miejsce, etc.).
Chciałbym żeby mi ktoś dał gwarancję że to będzie hulać, zanim wydam kilkanaście zapewne tysięcy...
- jednostka bazowa
- 6 monitorów 27-30 cali
- uchwyt na monitory
Kto jest to w stanie solidnie ogarnąć? Nie chodzi mi o rozwiązanie budżetowe, ani high-endowe, po prostu solidne rzetelne podejście. Szczególnie mam obawy co do tych kart graficznych, raz że są trudno dostępne, dwa że one nie do każdego kompa pasują, a jak już to musi on spełniać odpowiednie parametry (zasilanie, miejsce, etc.).
Chciałbym żeby mi ktoś dał gwarancję że to będzie hulać, zanim wydam kilkanaście zapewne tysięcy...
prosze bardzo http://www.morele.net/inventory/info/315mSJ/. nie ma co kombinowac z jedna karta graf ktora obsluzy 6 monitorow. lepiej wziac 2xdobra i wyjdzie nawet i taniej. z uchwytem niestety nie pomoge
Baton: Nie ograniczaj sie tylko do 6. Na poczatku moze i tak ale potem bedziesz chcial np. dwa dodatkowe.
Za kilka nascie tysiecy to mozesz juz budowac sprzet z 3 lub 4 kartami. Bierzesz srednie karty NVidia
ktore dzialaja w trybie triple lub quad( to jest juz drogie) i masz przy 3 kartach na starcie miejsce na
podlaczenie 9 monitorow. By nie leciec w kosmos z kosztami proponuje kupic uzywane monitory 30''
2560x1200. nowy kosztuje okolo 1000Euro ale uzywane mozna kupic juz za 100-200.
A w weekend bedziesz mial niezly sprzet do grania
Za kilka nascie tysiecy to mozesz juz budowac sprzet z 3 lub 4 kartami. Bierzesz srednie karty NVidia
ktore dzialaja w trybie triple lub quad( to jest juz drogie) i masz przy 3 kartach na starcie miejsce na
podlaczenie 9 monitorow. By nie leciec w kosmos z kosztami proponuje kupic uzywane monitory 30''
2560x1200. nowy kosztuje okolo 1000Euro ale uzywane mozna kupic juz za 100-200.
A w weekend bedziesz mial niezly sprzet do grania

Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

Sapphire HD 7850 Dual-X porządna karta posiada dwa złącza graficzne DVI raz HDMI myślę po niżej 750 będzie OK.
@Karamba
tylko jezeli ta karta ma 2xDVI + 1xHDMI to nie podlaczysz 3 monitorow na raz
tylko jezeli ta karta ma 2xDVI + 1xHDMI to nie podlaczysz 3 monitorow na raz
Wszystkim dziękuję za pomoc, ale szukam kogoś kto mi to skonfiguruje i ustawi, znacie?
Baton napisz ile chcesz przeznaczyć na sprzęt, przez wiele lat zajmowałem się składaniem i serwisowaniem zestawów komputerowych, więc mogę przygotować Ci całą rozpiskę, często można dużo zaoszczędzić zamiast dopłacać parę stów za 2-3% więcej wydajności, w szczególności że piszesz iż nie zależy Ci na sprzęcie z najwyższej półki, więc nie chcesz chyba wydać na wszystko 20 tysięcy.
Co do monitorów, to tak jak pisze Tymek lepiej celować w używki o podwyższonej rozdzielczości, co do uchwytu wszystko zależy czy chcesz montować go do blatu czy do ściany i monitorów, więc za tym lepiej rozglądać się, jeżeli już wybierzesz ile cali będziesz brał. Dobre są uchwyty, które pozwalają na pełne zarządzanie ustawieniem monitorów, a nie są wiele droższe od stałych np. http://www.meomount.com/six-monitor-des ... ct-gb.html
Co do złożenia, to jak masz już części, to możesz się zgadać z serwisantem ze sklepu komputerowego żeby Ci to wszystko złożył i podłączył, lub mogę Ci poszukać sklepu, gdzie Ci wszystko złożą i odbierzesz lub przyślą Ci już całą skrzynkę, Ty tylko będziesz musiał sobie podłączyć monitory. Myślę jednak, że sam też byś wszystko złożył i skonfigurował, bo to wbrew pozorom jest łatwe.
Co do monitorów, to tak jak pisze Tymek lepiej celować w używki o podwyższonej rozdzielczości, co do uchwytu wszystko zależy czy chcesz montować go do blatu czy do ściany i monitorów, więc za tym lepiej rozglądać się, jeżeli już wybierzesz ile cali będziesz brał. Dobre są uchwyty, które pozwalają na pełne zarządzanie ustawieniem monitorów, a nie są wiele droższe od stałych np. http://www.meomount.com/six-monitor-des ... ct-gb.html
Co do złożenia, to jak masz już części, to możesz się zgadać z serwisantem ze sklepu komputerowego żeby Ci to wszystko złożył i podłączył, lub mogę Ci poszukać sklepu, gdzie Ci wszystko złożą i odbierzesz lub przyślą Ci już całą skrzynkę, Ty tylko będziesz musiał sobie podłączyć monitory. Myślę jednak, że sam też byś wszystko złożył i skonfigurował, bo to wbrew pozorom jest łatwe.
Do 15 tysięcy za całość włącznie z uchwytem i złożeniem. Tak że odbieram gotowca...Baton napisz ile chcesz przeznaczyć na sprzęt
Uchwyt który zaproponowałeś jest ok, ale tam wchodzą maksymalnie 27 calowe monitory.
Wszystko musi być profesjonalnie zrobione, nie mam czasu na zabawy w strojenie, reklamacje, etc.
@ wenpow
to ile może pociągnąć? co zrobić, żeby pociągnęła 3 monitory?
to ile może pociągnąć? co zrobić, żeby pociągnęła 3 monitory?