Procent składany - fakty czy mity?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Stosujesz procent składany?

Tak
29
76%
Nie
9
24%

Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Gandalf »

cyklon pisze:Dzisiaj już jest 06.09.05 i brak informacji. Grasz jeszcze?
Oczywiscie ze gram. Nie bylo mnie w poniedzialek i wtorek, dzisiaj jedziemy dalej. Czasem mam wyjazdy na 1 - 2 dni ale to chyba nie powinno zaszkodzic naszemu planowi.
dejski1 pisze:zbyt piekne by było prawdziwe, wczesnej czy pozniej pojawi się zamiast +1% np -2% i plan sie sypie, jak sie chce go gonic to trzeba grac odwazniej i wystawiac sie na wieksze ryzko kolejnych strat

jesli cos by sie nam mialo przydarzyc z tych dwoch rzeczy to zdecydowanie pewniejsze jest bankructwo
Kurde dejski, jaki z Ciebie pesymista, typowe myslenie Murphy'ego - jak cos moze sie nie udac, to na pewno sie nie uda! Z takim podejsciem to faktycznie trudno cokolwiek zarobic,. az dziw bierze, ze jeszcze grasz na fx, wiecej wiary! Jak jeszcze rozsadnie uzasadnisz dlaczego zarabianie na fx jest niemozliwe to zamykam konto i ide na ryby :)
dejski1 pisze: lepiej opracowac taktyke ktora da kilkadziesiat % w skali roku
dlaczego?
dejski1 pisze:moim zdaniem założenie zbierania 1% dziennie, czy 10 PIP'sów dziennie jest nieralnym do utrzymania w dłuższym czasie
dlaczego?
Obrazek

inny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: inny »

dejski1 pisze::)
zbyt piekne by było prawdziwe, wczesnej czy pozniej pojawi się zamiast +1% np -2% i plan sie sypie, jak sie chce go gonic to trzeba grac odwazniej i wystawiac sie na wieksze ryzko kolejnych strat

moim zdaniem założenie zbierania 1% dziennie, czy 10 PIP'sów dziennie jest nieralnym do utrzymania w dłuższym czasie, juz lepiej opracowac taktyke ktora da kilkadziesiat % w skali roku i nie podgrzewac wyobrazni tym że ktos zarobil ponad 600% w miesiac (jak ktos na xtrade ostatnio), chocby dlatego ze nie wiemy ile osob w tym czasie zbankrutowało, a jesli cos by sie nam mialo przydarzyc z tych dwoch rzeczy to zdecydowanie pewniejsze jest bankructwo
Byłem kiedyś na tak zwanym szkoleniu x-trade. Poziom średni, same podstawy, ale po szkoleniu zapytałem prowadzącego ile naprawde można zarobic na forexie. Odpowiedział, że 30-40% rocznie to całkiem przyzwoity wynik. Zapytany o te ich rankingi powiedział, że to głównie grający na minilotach czyli za 2000 zł i w większości tracą potem zyski, a większośc cały niewielki ale jednak kapitał. Są napewno wyjątki, ale to ludzie, którzy siedza na forexie po parę godzin dziennie. Ponieważ ja nie mam na to czasu, więc od razu zakładam sobie zysk ok. 30-50% rocznie i kupowania i sprzedawania walut co kilka tygodni lub nawet rzadziej. wymaga to stosowania małej dźwigni dla bezpieczeństwa, stąd i takie niewielkie zyski (choc dla mnie byłyby super). Czy to się uda to się okaże. Na spekulacji funduszami akcji nie udało mi się na razie tyle zarobic. Zresztą firmy zarządzające też nie radzą sobie najlepiej na forexie. Mam rachunek w WGI (to ci od Murzynka Mbewe i mądrali Kuczyńskiego) i ich wynik za ostatnie 8 miesięcy jest żenujący. Mają prawie same straty i tylko dzięki obligacjom zakupionym jako stabilizacja rachunku, a którymi obraca ich partner Wachovia z USA zysk jest ok. 7% rocznie. Ale to gorzej niż wyniki polskich funduszy obligacji.
Pozdrawiam i życze wysokich i STABILNYCH zysków.
inny

MohSETH
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MohSETH »

Gandalf pisze:dejski1 napisał:
zbyt piekne by było prawdziwe, wczesnej czy pozniej pojawi się zamiast +1% np -2% i plan sie sypie, jak sie chce go gonic to trzeba grac odwazniej i wystawiac sie na wieksze ryzko kolejnych strat

jesli cos by sie nam mialo przydarzyc z tych dwoch rzeczy to zdecydowanie pewniejsze jest bankructwo

Kurde dejski, jaki z Ciebie pesymista, typowe myslenie Murphy'ego - jak cos moze sie nie udac, to na pewno sie nie uda! Z takim podejsciem to faktycznie trudno cokolwiek zarobic,. az dziw bierze, ze jeszcze grasz na fx, wiecej wiary! Jak jeszcze rozsadnie uzasadnisz dlaczego zarabianie na fx jest niemozliwe to zamykam konto i ide na ryby Smile
Gandalf --- Jestem podobnego zdania, Wedlug mnie gra na Forexie, podejmowanie duzego ryzyka jest bez sensu gdy nastawia sie na straty...
dejski1 --- GRASZ PO TO BY GRAC? CZY PO TO BY WYGRAC?
Pamietajcie rowniez o sile wlasnej podswiadomosci:)
Pozdrawiam
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

Gandalf i jak tam ??

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

Witam
Ze wzgledu na sporo pracy ostatnio nie mialem zbyt wiele czasu na kontynuacje tematu.
Stan konta na dzisiaj to $4400, wiec na koncie przybylo we wrzesniu 10%, a wedlug kalkulatora powinno byc $4880 (jezeli liczymy miesiac jako 20 dni "roboczych"), wiec mam pare pipsow zaleglosci :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

Peter pisze:Witam
Gandalf, kiedy zamieścisz rezultaty swojej gry za poprzednie dni? Czy mógłbyś także napisać co to za wykres TRSI, bo coś nie moge nic na ten temat znaleźć, i jakie ustawiasz okresy czasu dla MMA.
Z góry dziękuje
Przepraszam Peter, dopiero zauwazylem Twoje pytanie.
Wskaznik TRSI umiescilem w zalaczniku (tylko na platforme VT CMS), jest to srednia kroczaca z RSI.
MMA dziala w kazdej skali czasowej.
Obrazek

Awatar użytkownika
peregrinus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: peregrinus »

Gandalf pisze:
Peter pisze: [...]
i jakie ustawiasz okresy czasu dla MMA.
Z góry dziękuje
[...]
MMA dziala w kazdej skali czasowej.
Mysle, ze Peterowi chodzilo o parametry srednich, a nie skale czasowe.
Najpopularniejsza to EMA 3,5,8,10,12 i 15 dla sygnalow szybkich i 30,35,40,45,50 i 60 dla wolnych. Z tych korzystasz?

I pytanie z mojej strony - na MMA zdarzaja sie ladne jazdy, jak na screenie gorka.jpg, ale jak sobie radzisz z dniami takimi, jak wczorajszy? (wyboje.jpg) Wlaczasz po prostu mniejszy przedzial czasowy, przestawiasz sie na inne wskazniki, czy po prostu sobie odpuszczasz?

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

peregrinus pisze:Mysle, ze Peterowi chodzilo o parametry srednich, a nie skale czasowe.
Tak myslalem ze z tym pytaniem jest cos nie tak :)
peregrinus pisze:Najpopularniejsza to EMA 3,5,8,10,12 i 15 dla sygnalow szybkich i 30,35,40,45,50 i 60 dla wolnych. Z tych korzystasz?
Tak
peregrinus pisze:na MMA zdarzaja sie ladne jazdy, jak na screenie gorka.jpg, ale jak sobie radzisz z dniami takimi, jak wczorajszy?
W tym przypadku rozsadne jest przejscie na krotsze swieczki i zastosowanie innego wskaznika niz srednie kroczace, np. oscylatora.
Ostatnie kilka dni to wyrazny okres konsolidacji i gracze srednioterminowi moga sobie odpuscic czekajac na wyrazne przebicie extremow, skalperzy zas sa w swoim zywiole :)
Obrazek

Awatar użytkownika
peregrinus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: peregrinus »

bedzie w sumie OT, ale jako, ze pytanie edukacyjne, pozwole sobie zadac:
faktycznie, gra na oscylatorach w ostatnich dniach byla bardzo oplacalna. Pytanie tylko takie: jak przewidziec okres konsolidacji zanim on nastapi, albo zdecydowac czy kolejny sygnal kupna/sprzedazy zapowiada kolejny 10-30 pipsowy wzost/spadek, czy to juz wybicie i poczatek nowego trendu? Owszem, mozna np patrzec na kat nachylenia lini regresji dla dluzszego okresu, sa tez inne wskazniki, ale daja olbrzymie opoznienie. Sa formacje wykresu, ktore pozawalaja co prawda trafnie przewidziec koniec okresu konsolidacji (zwlaszcza trojkaty) ale wybicie nie zawsze idzie w przewidzianym kierunku, a poza tym cena lubi sobie czasem powrocic przed potwierdzeniem wybicia, tak, ze nigdy nie wiadomo czy to poczatek nowego wzrostu/spadku, czy tylko pulakpka. Sa jakies pewniejsze i szybsze metody?

Awatar użytkownika
Gandalf
Gaduła
Gaduła

peregrinus pisze: Pytanie tylko takie: jak przewidziec okres konsolidacji zanim on nastapi, albo zdecydowac czy kolejny sygnal kupna/sprzedazy zapowiada kolejny 10-30 pipsowy wzost/spadek, czy to juz wybicie i poczatek nowego trendu?
You don't need to predict, just follow :)
Postawiles bardzo trudne pytania, sadze, ze kazdy trader dalby inna odpowiedz bo jednoznacznej nie ma (bynajmniej ja jej nie znam). Sam jestem dosc sceptyczny jezeli chodzi o "przewidywanie" i staram sie nie podejmowac decyzji w ten sposob.
Zeby nie komplikowac czasem prostych spraw po prostu musimy podazac za rynkiem i uczyc sie akceptowac mylne decyzje i wyciagac wnioski z bledow.
Po drugie, okreslenia typu "konsolidacja", "wybicie", "zmiana trendu", "formacja" sa bardzo subiektywne i dla kazdego wygladaja inaczej i oznaczaja co innego, dlatego nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie. I na tym polega caly urok gry na gieldzie :)
Obrazek

ODPOWIEDZ