Duże pozycję, a scalping

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
scalper09
Uczestnik
Uczestnik

Duże pozycję, a scalping

Nieprzeczytany post autor: scalper09 »

Witam serdecznie,

od roku działam na rynku Forex, wdrożyłem strategię opartą na wybiciach ze wsparć i oporów. Dotychczas inwestowałem nie więcej niż 0,01 lota na transakcję, mikro kapitałem, wszystko w celu wyrobienia odpowiednich nawyków i zdobycia doświadczeń. Myślę, że czas zainwestować trochę większa sumę, aby powoli zacząć inwestować na poważniej. Strategia jest czysto scalpingowa, ogranicza się do 2-3 pipsowego zysku/transkację.

Problem:
Jak już wspomniałem dotychczas inwestowałem mikrolotem, co nie powodowało istotnych przy tak niewielkim zysku poślizgów, ale czy przy większych pozycjach rzędu kilku/kilkunastu lotów, taki system kilkupipsowy ma rację bytu? Czy poślizgi w otwieraniu i zamykaniu (trailing stop) transakcji nie zmarnują wypracowanego zysku

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Duże pozycję, a scalping

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Nawet jesli poslizgi go nie zmarnuja to przy tak ciasnym TP/SL z pewnoscia zmarnuje je spread + commission. Masz naprawde nikle szanse placac nawet 40% od kazdej wygranej brokerowi.

FX nie jest dobrym rynkiem do "ciasnego" scalpingu... tym bardziej dla poczatkujacego gracza. :wink:

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ltk »

Witam,

skalpowanie wbrew pozorom nie jest takie proste, a zgarnięcie 2 do 3 pipsów na transakcje to już w ogóle paranoja, bawilem się w to na początku kariery i żeby miało to sens SL musi być kilku krotnie większy od potencjalnego zysku, czyli nieopłacalne,
proponuje przenieść się na wyższe TF M30, 1h, 4h... a TP ustawić na 20 do 30 pip, ta sama zasada wejść, którą stosujesz teraz i nie myśl narazie o zwiększaniu lota, lepiej otworzyć kilka pozycji 0.01 stopniowo realizując zysk, lub bez większego stresu ucinać straty, niż kisić niepotrzebnie jedną chybioną

scalper09
Uczestnik
Uczestnik

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Jeśli chodzi o zysk brokera to już go odjąłem od podanego wcześniej zysku. Gram u Armady Markets, na parze Eurodolar spread wynosi 1-2 pkt, a commision 3 pkt. Skuteczność systemu przez ostatni rok wyszła mi 92% przy SL 10 pips. Jak już wcześniej wspomniałem zysk realizuje się poprzez trailing stop, który ustawiam na 15pkt, więc bywają transakcję zyskowne po 1-1,2 pips, ale i również takie po 10 pips. Zastanawiam się właśnie nad rolą poślizgów przy większych pozycjach...

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

scalper09 pisze:Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Jeśli chodzi o zysk brokera to już go odjąłem od podanego wcześniej zysku. Gram u Armady Markets, na parze Eurodolar spread wynosi 1-2 pkt, a commision 3 pkt. Skuteczność systemu przez ostatni rok wyszła mi 92% przy SL 10 pips. Jak już wcześniej wspomniałem zysk realizuje się poprzez trailing stop, który ustawiam na 15pkt, więc bywają transakcję zyskowne po 1-1,2 pips, ale i również takie po 10 pips. Zastanawiam się właśnie nad rolą poślizgów przy większych pozycjach...

Nie przejmowalbym sie na twoim miejscu poslizgami zwiazanymi z plynnoscia na tym etapie. Commission powinienes liczyc podwojnie jako round-turn za otwarcie i zamkniecie transakcji.
Uwazam ze prosisz sie o problemy grajac na tak niskich interwalach przy stosunkowo wysokich kosztach i nie wielkim doswiadczeniu ale wyglada na to ze juz sie zdecydowales wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby sie przekonac na wlasnej skorze :)

scalper09
Uczestnik
Uczestnik

Nic jeszcze nie postanowiłem :) Dziękuje bardzo za odpowiedzi i uwagi, muszę to wszystko jeszcze raz przeanalizować i przemyśleć.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Nie uwzględniłeś jeszcze "poślizgów w psychice". Bo teoretycznie nic się nie zmieni, po za wielkością pozycji. Tylko teoretycznie. Również uważam, że uciekniesz szybko na wyższe tf. ;)

scalper09
Uczestnik
Uczestnik

ustawiam zlecenia oczekujące na wybiciach dziennej świeczki, więc element psychiki można wyłączyć :) Sposób wejścia w transakcję chciałbym zostawić, do wyjścia z transakcji również skłaniam się ku trailing stopowi niż sztywnemu TP, ryzyko nie większe niż 3% kapitału, zatem muszę zrewidować SL (na chwilę obecną 10 pips) i wielkość TS...

ltk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ltk »

czyli masz dopiero zarys nietestowanej strategii, której nie jesteś pewny i nie wiadomo czy będzie przynosić zyski, a już chciałeś otwierać zlecenia na kilkanaście lotów

miloszcichocki
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: miloszcichocki »

ta strategia jest przetestowana, przez prawie rok czasu, ze wszelkimi ustaleniami (wejście, wyjście, ryzyko itp), z tym, że była stosowana na mikrolocie, dlatego pojawiła się wątpliwość dotycząca jej zachowania przy większych pozycjach.

ODPOWIEDZ