Pytanie do prawników i nie tylko ;)

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Re: Pytanie do prawników i nie tylko ;)

Nieprzeczytany post autor: trader »

Co do rodzimych rozwiązań to XTB działa w oparciu o spółkę-córkę z Luksemburga (ewentualnie jeszcze Cypr jest w to zaangażowany).

Jeśli chodzi o opcję typu 'abonament' to nie ma przeciwwskazań pod warunkiem, że nie jest to wydawanie rekomendacji (wydawanie rekomendacji nie będąc instytucją finansową z odpowiednim pozwoleniem jest karalne). Żeby informacja stała się rekomendacją muszą zachodzić przynajmniej 2 z 3 warunków, które są zawarte w odpowiedniej ustawie albo rozporządzeniu ministra finansów.
Więc to jest bezpieczna opcja - oczywiste jest, że taka działalność ma charakter edukacyjny ;)

Co do zaliczania kwoty abonamentu w koszty uzyskania przychodów przez inwestora to sprawa jest 'oczywista' - lepiej tego nie robić w szczególności jeżeli rozliczamy się u polskiego brokera. US uważają, że tylko prowizja i inne koszty (prowadzenia rach) już uwzględnione w PIT (który otrzymujemy od DM) są bezpośrednimi kosztami. Wszystkie inne są bez problemu podważane (szkolenia, literatura itp) - w razie wezwania trzeba udowodnić bezpośredniość...
Just do it !

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

Wiesz kolego sprzedając swojej produkcji automaty obiecując zyski z nich stawiam na szalę swoją reputacje i jeżeli EA się wyłoży będzie to tylko wyłącznie moja wina ;) , a oferując sygnały jako pośrednik po części jestem czysty ale zawsze się znajdzie ktoś kto powiąże sygnały nie z traderem tylko z moją firmą ;)

lolek pisze: Sorry jeśli się czepiam ale mi wystarczyłby jeden zarabiający robot
nie napisałem że mam , bo niestety już nie mam :( przestały pluć gotówką ale pracuję nad kolejnymi :D i nawet jak już będą kolejne to też nie będę miał zamiaru ich sprzedawać
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

jesli ci rzeczywiscie zalezy to najprosciej wejdz na strone internetowa najblizszego twojemu miejsca zamieszkania uniwersytetu, odszukaj, katedre prawa finansowego, sprawdz imiona i nazwiska adiunktow, najczesciej sa to doktorzy, i skontaktuj sie z jednym z nich, ewentualnie zapytaj w jakich kancelariach oni pracuja, bo oni najczesciej tez pracuja, aha i unikaj osob z tytulem profesora, to troche jak modzi z tego forum inny swiat ;)

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

green7 pisze: Zwłaszcza, że zapewne sygnał od dawcy będzie szedł do Twojego serwera i z niego dopiero do "biorcy".
sygnały będą szły bezpośrednio od tradera do klienta cały serwer komunikacyjny będzie zainstalowany na komputerze tradera .

-- Dodano: śr 21-08-2013, 22:06 --
sureshot pisze:to troche jak modzi z tego forum inny swiat ;)
dobrze wiedzieć że jestem z innego świata :)

trader dziękuje
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Pierz Andrzej pisze:
green7 pisze: Zwłaszcza, że zapewne sygnał od dawcy będzie szedł do Twojego serwera i z niego dopiero do "biorcy".
sygnały będą szły bezpośrednio od tradera do klienta cały serwer komunikacyjny będzie zainstalowany na komputerze tradera .
Heh, zaraz jak to napisałem to byłem pewien, że mi tak odpiszesz :) Sygnały idą od dawcy do biorcy a Tobie odpada obsługa serwera. Ale to nie zmienia faktu: będzie poślizg. Oczywiście można to ustawić wsio na VPS'ach w tej samej firmie coby komunikacja trwała jak najkrócej, ale mimo to, poślizg może być większy niż przy innych rozwiązaniach.
Zwłaszcza przy pamm, czy też etoro - tam raczej poślizgów być nie powinno.
trader pisze: Co do zaliczania kwoty abonamentu w koszty uzyskania przychodów przez inwestora to sprawa jest 'oczywista' - lepiej tego nie robić w szczególności jeżeli rozliczamy się u polskiego brokera. US uważają, że tylko prowizja i inne koszty (prowadzenia rach) już uwzględnione w PIT (który otrzymujemy od DM) są bezpośrednimi kosztami. Wszystkie inne są bez problemu podważane (szkolenia, literatura itp) - w razie wezwania trzeba udowodnić bezpośredniość...
No właśnie. Broker ma tą przewagę, że może po prostu wliczyć takie koszty jako prowizja i US musi to przyjąć. Tutaj nie bardzo widzę jakby to sensownie rozwiązać na własną rękę.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Ciapul »

Moim zdaniem podstawowy problem prawny w tym przypadku, to czy te sygnały należy traktować jako rekomendacje. Jeżeli tak to mamy problem doradztwa inwestycyjnego itp...
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Rozpatrując czy rzeczona działalność jest rekomendacją inwestycyjną a co za tym idzie dzialalnością maklerską, którą mogą wykonywać tylko licencjonowane przez KNF podmioty (bądź podmioty z krajów UE, które zgłosiły taką działalność do KNF) należy rozpatrzyć 2 akty prawne: Ustawę o obrocie instrumentami finansowymi oraz Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców. Po wprowadzeniu MiFID-u w 2007 r. prawo rozróżnia bowiem rekomendację jako informację o charakterze inwestycyjnym skierowaną do ogółu inwestorów (bezpłatną lub płatną) od porady inwestycyjnej sporządzonej do oznaczonego imiennie adresata. Tej pierwszej z zasady mogą udzielać tylko firmy inwestycyjne (w Polsce działający w ich imieniu licencjonowani doradcy ale mogą też niezależni analitycy) tej drugiej udzielają zwykle maklerzy w biurach maklerskich, choć są to zwykle porady o charakterze ogólnym. Logika tego jest taka, że tzw. "ogół" jest zawsze bardziej narażony na ryzyko (co jak dowiodła afera Amber Gold jest prawdą :D.) Warto też wiedzieć że doradztwo bez licencji jest zagrożone karą do 1 mln zł. Podsumowują wydaje mi się, że przekazywanie sygnałów do oznaczonych osób (firm) nie stanowi doradztwa inwestycyjnego, chociaż sygnały te dotyczą instrumentów finansowych i sugerują określone zachowania. Na twoim miejscu skierował bym taką usługę do starannie wybranych imiennie osób (lub firm) i nie wychodził z nią na szeroki rynek (wliczając w to również niniejsze forum). Warto też zastanowić się nad chociaż najprostszą umową pomiędzy waszą firmą a inwestorem zabezpieczającą twoje interesy w przypadku ewentualnych roszczeń typu, inwestor zdaje sobie sprawę że usługa ta to nie doradztwo, jest świadomy strat itd. Oczywiście od przychodów z tej usługi należy płacić podatek dochodowy. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dzięki wszystkim za info ;)

plan jest przyszłościowy , na dzień dzisiejszy chce się skupić na zamknięciu działalności w PL i otwarciu "spółki" w UK ;) po części jest to ucieczka od wysokich kosztów prowadzenia małej firmy w PL ale i zabezpieczeniu się na przyszłość :)

gdyby ktoś z was już to przerabiał i byłby w stanie pomóc doradzić byłbym zobowiązany ;)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Ujme to tak.. nie czytając.. bo każdy ma swoją wykładnie..

Możesz wzorować się na "amerykanśkim wzorze" tak jak robi to xtb.. we wszelkich umowach.. jednak.. tak samo jak ich umowy o tzw. ryzyku, klauzulach niedozwolonych jest do zanegowania i obalenia. Oczywiście ich stać by się procesować.. ale też nie ma nikogo z jajem, który wymusiłby zanegowanie wszystkich umów z tytułu nowych okoliczności.. a bajer pomiedzy knf uokik i brokami jest oczywisty.
Bo xtb wyłącza odpowiedzialność ze wszystkiego..
Jak każdy biznes online ma przede wszystkim politykę prywatności itd.. GIODO etc.
Jednak jak ktoś udupi większą kaskę to hehe..
Wszystko jest dobrze dopóki nie jest źle. A teraz sedno.. bez interpretacji się nie obejdzie..
Kiedyś było tak, że jak coś było nieuregulowane to dozwolone.. dziś nie ma pewności co wolno co nie.. a jak ktoś znajdzie paragraf to.. no tak.. zarobisz, ale jak z tym nie uciekniesz to Ci wezmą. O ironio.. pewnie biznes duży to nie jest. Dwa.. możecie mieć dostęp do informacji poufnych i wrażliwych.. więc na logikę.. opracowanie procedur itd..
Jeśli jednak przejdziecie ten model, problemy.. to tylko na zasadzie audytorstwa ala CFTC a reszta nie w PL : )

Ma któryś z brokerów w PL signals? Nie da się napisać umowy tak aby w niej nie napisać, że dane mogą zostać wykorzystane przeciw korzystającemu z serwisu.. a żeby to miało charakter profesjonalny.. a nie rozrywkowy w przypadku mt4.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

:lol: a może tak po prostu bezczelnie prosto ? Tak mi się wydaje

Sygnały generowane przez nasze EA budowane są na podstawie poglądów i opinie innych użytkowników
i mają charakter wyłącznie informacyjny nie są rekomendacją w myśl ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi oraz w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r.

ODPOWIEDZ