Pytanie do prawników i nie tylko ;)

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Pytanie do prawników i nie tylko ;)

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

Witam

Razem ze wspólnikiem zastanawiamy się nad udostępnieniem pewnej usługi dla inwestorów którzy osiągają zyski na rynku forex , nieważne czy na demo czy na realu ważne żeby spełniali określone kryteria , ale to nie o tym teraz mowa.

teraz co mnie interesuje to na ile to jest legalne w PL bo szczerze już się trochę w tym pogubiłem

usługa miała by polegać na :

- udostępnieniu narzędzia do rozsyłania sygnałów i szkolenie z zakresu jego obsługi
- stworzenia strony wizytówki tradera i jej reklamie
- pobierania opłaty za miesięczny abonament ( abonament ten do podziału miedzy tradera i Nas )
- i inne czynności tak aby po tradera stronie była tylko albo aż inwestycja :)

z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pytanie do prawników i nie tylko ;)

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Takie nasze rodzime Zulu Trade, brzmi ciekawie :-) Podejrzewam że trudno tu na forum dostać rzetelną informacje, najlepiej wyszukać kancelarię która się specjalizuje w takich sprawach i u nich zasięgnąć rady, koszt pewnie nie wielki ale opinia fachowa. Zawsze firma może świadczyć usługi poza PL czy UE i wtedy też jakieś rozwiązania są.

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Witam

w sumie ja nie oczekuje darmowej porady prawnej , problem w tym że ja kontaktowałem się już z kilkoma kancelariami i żadna nie była mi w stanie pomóc :( więc jak znasz namiary na jakąś konkretną z chęcią skorzystam .
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Niestety takiej nie znam w takim kierunku, kiedyś pytałem o konta Pamm i tematy wokół kancelarię która jest klientem mojej żony i się motali.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Andrzeju: zobacz jak to robią inni :) np. Xtb udostępnił własny "pamm". Na pewno musieli jakoś rozwiązać kwestie prawne więc po prostu poszukaj ich umów-dokumentów na ten temat. Sam kiedyś próbowałem to znaleźć bo mnie to też interesuje ale na stronie o tym nic nie było. Zapewne trzeba zerknąć do pokoju inwestora albo zapytać support.

Prawny kłopot jest taki, że trader który otwiera pozycje kopiowane na rachunki innych ludzi może zostać potraktowany jako osoba zarządzająca cudzymi środkami. A wiadomo: to wymaga licencji. Drugi problem jaki widzę to kwestia rozliczenia dochodu (prowizji) takiego tradera i osób korzystających z jego sygnałów. Z jednej strony nie są to zyski z transakcji (dla tradera) z drugiej natomiast nie są to normalne koszty transakcji (prowizja płacona przez korzystających). A trzeci problem: po co robić kolejne zulu ? Raczej ciężko będzie przebić jego funkcjonalność...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Grzesiu ja broń boże nie chcę robić drugiego zulu :) ani kolejnego PAMMa

moim celem jest kliku dobrych inwestorów pod których mogli by się podpinać klienci , za dostęp do takich sygnałów miałby być formie abonamentu miesięcznego stała stawka nie prowizje od zysków.

wszystko się odbywa w formie EA , klient decyduje jaką wielkością pozycji gra itd nie ma tu żadnego zarządzania ( przynajmniej z mojego punktu widzenia )
jest to EA jak każde inne tylko zamiast sygnałów ze średniej kroczącej ma sygnały od innego EA :)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

green7
Maniak
Maniak

Andrzeju a skąd weźmiesz tych dobrych. Paru dobrych widziałem, ale jakoś tak mieli, że konta zerowali :)

No dobra, powiedzmy, że masz już tych dobrych. To dla nich lepszy biznes odpalić konto na zulu. Na zulu topowi inwestorzy mają po kilka tysięcy naśladowców i kasę od każdej transakcji, więc lepiej tam otwierać konto, lub w którymś z systemów pamm i korzystać z tego że tam wielu ludzi....

Nie to, żebym chciał Cię zniechęcać, takie tylko wątpliwości mi się nasuwają.

Co do meritum, można by też spróbować podpiąć to pod dzierżawę oprogramowania. Dzierżawisz ea i z tego tytułu pobierasz opłaty. Kłopot jest jak wyżej: korzystający z sygnałów będzie miał problem, żeby te opłaty zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu. US raczej na to nie pójdzie, więc problem będzie z podatkiem.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

green7 pisze: No dobra, powiedzmy, że masz już tych dobrych. To dla nich lepszy biznes odpalić konto na zulu. Na zulu topowi inwestorzy mają po kilka tysięcy naśladowców i kasę od każdej transakcji, więc lepiej tam otwierać konto, lub w którymś z systemów pamm i korzystać z tego że tam wielu ludzi....
tak wiem ale czy stoi coś na przeszkodzie żeby korzystali zarówno z zulu , pamm i mojej usługi ??? zawsze to parę centów więcej ;)
green7 pisze: Nie to, żebym chciał Cię zniechęcać, takie tylko wątpliwości mi się nasuwają.
dobrze Ci idzie ;) powiem szczerze że ja też mam duże wątpliwości dlatego napisałem ten post a nie dałem już oferty :D . Ja mam głównie wątpliwości dlatego że na swoją renomę programisty pracowałem kilka lat i nie chciałbym jej popsuć przez lipne sygnały , między innymi dlatego też nie sprzedaje swoich automatów bo nigdy nie wiadomo kiedy skończą przynosić zyski :)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

green7
Maniak
Maniak

No niby tak, potencjalni zainteresowani mogą mieć konto zulu, pamm i jeszcze u Ciebie. Tylko im więcej kont tym gorzej to ogarnąć, a im opłaca się skupić na tym miejscu gdzie najwięcej naśladowców mają.

Idąc dalej: pamm ma tą przewagę, że brak poślizgów (choć ma tą wadę, że np. słabe jest zarządzanie wielkością pozycji). Również zulu poszedł do przodu: kiedyś działało to na zasadzie ea, teraz współpracują z brokerami (jak sądzę po stronie brokera odpalany jest jakiś plugin serwera mt4). Więc również i tam poślizgi będą zapewne mniejsze niż u Ciebie przy wykorzystaniu EA. Zwłaszcza, że zapewne sygnał od dawcy będzie szedł do Twojego serwera i z niego dopiero do "biorcy".
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Pierz Andrzej pisze:Ja mam głównie wątpliwości dlatego że na swoją renomę programisty pracowałem kilka lat i nie chciałbym jej popsuć przez lipne sygnały , między innymi dlatego też nie sprzedaje swoich automatów bo nigdy nie wiadomo kiedy skończą przynosić zyski :)
Czyli że masz kilka zarabiających automatów ale pomimo tego postanowiłeś zaryzykować swoją reputacje na wątpliwy prawnie biznes który nie wiadomo czy nie będzie lipą z powodu lipnych sygnałów ?

Sorry jeśli się czepiam ale mi wystarczyłby jeden zarabiający robot a Ty masz ich kilka i dlatego trochę dziwnie to zabrzmiało.
Nie chciałbym zostać źle zrozumiany. Po prostu jeśli masz zarabiającego robota to moja rada zarabiaj na nim. Sam jestem programistą i mam różne alternatywy ale myślę że zarabiający robot to najlepsze wyjście. Każde inne wyjście jest gorsze w mojej ocenie.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, 23:05 przez lolek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ