Gra na forex w ramach działalności gospodarczej

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Gość123
Bywalec
Bywalec

Gra na forex w ramach działalności gospodarczej

Nieprzeczytany post autor: Gość123 »

Witam,
Poniżej tekst z sieci, który przytaczam w całości - otrzymana odpowiedź prawnika nic nie wyjaśnia.
Przyłączam się do pytania i proszę uczestników forum o opisanie swych doświadczeń (jeżeli ktoś już w ten sposób inwestuje).
Dodam, że rozważam uruchomienie takiej działalności aby mieć dostęp do kredytu - chciałbym zwiększyć kapitał inwestycyjny do ok. 500 tys. (na tą chwilę gram z kapitałem 25 tys. i przy stosowanym MM=max.1% nie jestem usatysfakcjonowany.

"Chciałbym założyć jednoosobową działalność związaną z grą na rynku Forex. Wiem, że można rozliczać inwestycje giełdowe na specjalnie stworzonym do tego PIT, ale to nie rozwiązuje problemu, bo nadal jest się osobą bezrobotną. A mnie zależy, aby nią nie być. Chciałbym traktować zawód tradera jako pełnoetatową działalność gospodarczą, tylko pytanie: czy taka działalność jest możliwa? Byłoby to dla mnie korzystne, bo wtedy wszystkie kursy inwestycyjne, nakłady związane z edukacją i wyposażeniem miejsca pracy mógłbym zaliczyć do kosztów działalności. A przede wszystkim opłacałbym składki ZUS, miałbym firmowe konto i legitymowałbym się jako samozatrudniony a nie bezrobotny".

Pozdr. Gość123

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Re: Gra na forex w ramach działalności gospodarczej

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Podobny temat:
http://forex-nawigator.biz/forum/fx-jak ... ilit=firma
http://forex-nawigator.biz/forum/firma- ... ml#p593640

Który bank da kredyt dla firmy, jeżeli nie da go dla osoby fizycznej. Będziesz kredytował kredyt ?

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx1234 »

Jak masz zyskowną strategię i 1% to zamało to zwiększ do 2 albo 50% ryzyko i kapitał sam się znajdzie :)
Firmy nie potrzebujesz bo bedziesz zarabiał kasiorę na Fx, po co ci dodatkowe koszta?
Jak zarabiasz tylko np.15% rocznie to: zmień to i zarabiaj więcej - proste, pozdro hej.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Fx1234 - chłopaku daruj sobie takie wpisy, to już Twój kolejny nic nie wnoszący do tematu. To nie polityka, gdzie wystarczy tylko gadać, tutaj wypada powiedzieć coś z sensem skoro zabiera się głos w dziale innym niż Off-topic.
Fx1234 pisze: Jak zarabiasz tylko np.15% rocznie to: zmień to i zarabiaj więcej - proste, pozdro hej.
Rada genialna...
Ostatnio zmieniony 11 sie 2013, 20:24 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx1234 »

cajto pisze:Fx1234 - chłopaku daruj sobie takie wpisy, to już Twój kolejny nic nie wnoszący do tematu. To nie polityka, gdzie wystarczy tylko gadać, tutaj wypada powiedzieć coś z sensem skoro zabiera się głos w dziale innym niż Off-topic.
POLITYKU: przeczytaj wpis autora, potem: linki w odpowiedzi, nastepnie mój wpis i swój komentarz :564:

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Gość123 pisze:Witam,
Poniżej tekst z sieci, który przytaczam w całości - otrzymana odpowiedź prawnika nic nie wyjaśnia.
Przyłączam się do pytania i proszę uczestników forum o opisanie swych doświadczeń (jeżeli ktoś już w ten sposób inwestuje).
Dodam, że rozważam uruchomienie takiej działalności aby mieć dostęp do kredytu - chciałbym zwiększyć kapitał inwestycyjny do ok. 500 tys. (na tą chwilę gram z kapitałem 25 tys. i przy stosowanym MM=max.1% nie jestem usatysfakcjonowany.

"Chciałbym założyć jednoosobową działalność związaną z grą na rynku Forex. Wiem, że można rozliczać inwestycje giełdowe na specjalnie stworzonym do tego PIT, ale to nie rozwiązuje problemu, bo nadal jest się osobą bezrobotną. A mnie zależy, aby nią nie być. Chciałbym traktować zawód tradera jako pełnoetatową działalność gospodarczą, tylko pytanie: czy taka działalność jest możliwa? Byłoby to dla mnie korzystne, bo wtedy wszystkie kursy inwestycyjne, nakłady związane z edukacją i wyposażeniem miejsca pracy mógłbym zaliczyć do kosztów działalności. A przede wszystkim opłacałbym składki ZUS, miałbym firmowe konto i legitymowałbym się jako samozatrudniony a nie bezrobotny".

Jasne że możesz to robić tylko czy warto? Jako bezrobotny może warto postarać się o jakąś dotację z PUP-u a forex wykonywać jako działalność dodatkową. Względnie poszukać pracy na etacie (niech ktoś za ciebie opłaca ZUS) a ty i tak będziesz grał. Ja przerabiałem to ze spółką z o.o. i nie wyszło, wróciłem na etat. Forex oczywiście kusi ale czy dasz radę zarobić na godziwe życie tylko z niego?

Pozdr. Gość123

4expage
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 4expage »

Gość123 od kiedy jesteś na forex? 1% miesięcznie?

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

4expage pisze:Gość123 od kiedy jesteś na forex? 1% miesięcznie?
"...i przy stosowanym MM=max.1% nie jestem usatysfakcjonowany."

Chodzi o procentowe ryzyko przeznaczone na transakcje.

ODPOWIEDZ