Rynek ciagle odbija sie pomiedzy strefami wyzszej plynnosci i czesto nie trudno wywnioskowac gdzie znajduja sie zlecenia typu stop badz limit. Jesli tak jak wiekszosc graczy ustawiasz SL powyzej/ponizej oporow/wsparc to nie ma sie czemu dziwic ze masz takie a nie inne wrazenie. Nikogo nie interesuje twoj SL za to zlecenia wiekszego kolektywu graczy sa czesto lakomym kaskiem dla instytucjonalnych graczy.Fx1234 pisze:Ja np. zamiast satelit jestem bardziej skłonny uwierzyc, iż system giełdowy (algorytm) który zbiera zlecenia z rynku jest napisany w taki sposób aby jak najwięcej osób traciło. Napewo ponad 90% z nas miała dziwne wrażenie i popdejrzenia kiedy po naszym SL wykres zawracał i kierował się w odpowiednią stronę. Podobno to tzw. pech i brak umiejętności, ale osobiście sprawdzałam na wielu rynkach bardziej lewarowanych oraz mniej - zawsze było tak samo, mam wyjątkowego pecha, nawet jak na demo system był zyskowny to już na pieniężnym nie
jak grają rekiny?
- ZielonaMgielka
- Maniak
Re: jak grają rekiny?
A jak myślisz FX1234, czy większość może zarabiać na mniejszości??? Czy to kiedykolwiek, komukolwiek, gdziekolwiek w jakichkolwiek warunkach się udało? 

-
- Gaduła
rzeczywiście trzeba mieć algorytmy.. zamiast skumać że zlecenia oczekujące i stop lossy naruszone przez cenę powodują efekt lawinowy i poziomy sa gwałtownie przełamywane i następują szybkie ruchy wynikające z obsunięcia się zl.oczekujących i SL,Fx1234 pisze:Ja np. zamiast satelit jestem bardziej skłonny uwierzyc, iż system giełdowy (algorytm) który zbiera zlecenia z rynku jest napisany w taki sposób aby jak najwięcej osób traciło. Napewo ponad 90% z nas miała dziwne wrażenie i popdejrzenia kiedy po naszym SL wykres zawracał i kierował się w odpowiednią stronę. Podobno to tzw. pech i brak umiejętności, ale osobiście sprawdzałam na wielu rynkach bardziej lewarowanych oraz mniej - zawsze było tak samo, mam wyjątkowego pecha, nawet jak na demo system był zyskowny to już na pieniężnym nie
oraz to że SL dla kupna to po prostu zlecenie oczekujące sprzedazy, a dla shortów sl to oczekujące kupna. Ale podoba mi się takie skomplikowane myślenie, a jeszcze bardziej to że poprzez brak rozumienia sami sobie utrudniacie robote na fx.
I to jeszcze najgorsze w tym wszystkim jest to że będąc przy komputerze i mając spokój i sporo czasu do pomyślenia nad tym nadal kręcicie sie wokół błędnych wniosków, i popełniacie standardowe błędy co najgorsze te same... to wyobraźcie sobie co by było gdyby
kolesie z parkietu handlujący kontraktami drąc japę przekrzykując się ofertami pozwalali sobie na błędy przy składaniu zleceń i ogólnie podczas gry, wypadli by po kilku dniach... nie widzieliście - obejrzyjcie sobie wall street wariors

pewnie że stosują na pewno jakieś algi, mają światłowodowe połączenia dla szybszego składania zleceń i takie rzeczy, ale nie sprzedajcie szitu typu że napisali algo które ma za główne zadanie orżnąć typowych kowalskich, te same błędy = te same efekty, jakich innych oczekujecie przy robieniu czegoś tak samo i w ten sam sposób

Śmiem twierdzić, że nie, forex to taki dziki zachód gdzie mamy niby 50% szans, bo albo my albo przeciwnik a i tak wieszkosc traci hehe.
"Nikogo nie interesuje twoj SL za to zlecenia wiekszego kolektywu graczy sa czesto lakomym kaskiem dla instytucjonalnych graczy." - a tego nie rozumiem, często własnie spotykam się z podobnym zapisem, zawszę myślę:
- dlaczego nie mam dostępu do takich informacji,
- jak oni to robią, że zmieniają kurs i kierują go na grupę graczy
- czy to wolny rynek czy manipulacja?
- dlaczego ci inst. gracze nie walczą o swoje tylko pracują dla kogoś
"Nikogo nie interesuje twoj SL za to zlecenia wiekszego kolektywu graczy sa czesto lakomym kaskiem dla instytucjonalnych graczy." - a tego nie rozumiem, często własnie spotykam się z podobnym zapisem, zawszę myślę:

Pytanie do Pana green7. Programujesz w oparciu o jakieś wskaźniki z tego forum czy bierzesz pomysły z innego źródła? Wiem że książki, naprowadzisz nas na jakie może ?
-
- Gaduła
zgadza się każdy kto zajmuje pozycję ma rację w... 50%. Albo Ty zarobisz a ktoś straci lub Ty stracisz a ktoś zarobiFx1234 pisze:Śmiem twierdzić, że nie, forex to taki dziki zachód gdzie mamy niby 50% szans, bo albo my albo przeciwnik a i tak wieszkosc traci hehe.
maślane masuo.
1.Dlaczego nie masz dostępu do informacji ? ale do jakiej informacji o SL o zleceniach oczekujących

Ja uważam że dobrą szkołą dla przyszłych FXsiarzy to zacząć od gpw, od akcji, od kontraktów.. dlaczego ?
po 1. brak dźwigni.
po 2. bezpieczniej
po 3. wszystko się wlecze prędzej zareagujesz na zmiany
po 4. ARKUSZ ZLECEŃ
ja będąc na gpw, patrzyłem cały czas przez okrągły rok w arkusz zleceń
rzeczy jakie się tam działy, na fx nie zobaczymy, można to poobserwować bo wszystko
dzieje się wolno, jeden z fajnych tricków które widziałem to na przykład
na koniec sesji zostały zostawiane w arkuszu zleceń zlecenia na dużą liczbę
które sugerowały co będzie się działo na następny dzień. przykład ? już podaję
arkusz spółki x wyglądał następująco
S = 11 000 szt. K=4000 szt.
co to sugerowało ? sugerowało to tyle że na następnej sesji
mogą dominować spadki, rzecz w tym że sesja zawsze przebiegała na odwrót

kolejną fajną rzeczą którą zaobserwowałem to to jak więksi gracze przykładowo wrzucali
po stronie:
S=3000 szt. K=500 szt. każdy mniejszy gracz myślał że 3000szt. to duży gracz
za którym trzebaby się ustawić żeby móc zgarnąć to co on - z tym że gra w arkuszu zleceń
jest przeprowadzana z premedytacją - w pewnej chwili jak strona K zaczęła sprzedawać
i sprzedała np 500 sztuk to strona S ustawiała się po stronie kupna w ilości 2500.
z tego co pamiętam stosował to PAUL ROTTER - scalper przyd. "FLIPper"
nie wiesz - wygugluj, poczytaj.
kolejną rzeczą na gpw którą widziałem, sprawdzała się dobrze
to obserwacja przed rozpoczęciem sesji na jakich poziomach zarząd
giełdy ustawiał tzw. "WIDEŁKI". Widełki mają za zadanie chronić przed
spekulacyjnymi wybrykami prywatnych osób i utrzymywać w ryzach przebieg notowań
gdy cena doszła do takich widełek, notowania były zawieszane i zarząd przeprowadzał interwencję
mającą na celu pohamowanie zbyt przesadnej zmienności wynikających ze spekulacji.
Zawsze jak widełki były obniżane sesja była spadkowa, a jak były podwyższane to zwykle
sesja przebiegała wzrostowo.
Na Gpw możesz spokojnie sobie zaobserwować co i jak gra - zasady na fx co prawda są
inne ale głębokość rynku to taki forexowy arkusz zleceń - tak naprawdę prawdziwa wojna
trwa w arkuszu zleceń a nie na wykresie - na wykresie można wyrysować co Ci sie podoba
o ile masz czym, chcesz sobie porysować ? no problem - zbierz 10 000, wejdź na rynek
new connect gdzie spółki są po kilkadziesiąt groszy, zabaw się i narysuj sobie co Ci się
podoba, możesz narysować na wykresie linię sugerującą wzrost, lub spadek, zależy w jakich
wielkościach wiszą zlecenia. Widzisz po stronie sprzedaży 6000 akcji ? przykład ?
S
500 akcji po 0.65
2000 akcji po 0.66
1500 akcji po 0.67
1400 akcji po 0.68
500 akcji po 0.69
200 akcji po 0.70
suma = 6100 akcji.
Stać Cię na nie ? KUPUJ 6000 akcji zleceniem PKC. I w tym momencie....
BRAWO ! udało Ci się narysować 5 groszowy wzrost
a potem co się stanie ? zobacysz większe zainteresowanie poczekasz
aż ludzie podbiją jeszcze o parę groszy i sprzedasz wsystko PKC.
Może i takie zabawy mają wadę mianowicie prowizje, ale uwierz mi... warto
bo stamtąd można wyciągnąć lekcje które nie opiszą Ci na żadnym blogu
ani nie uslyszysz tego na żadnym szkoleniu

Co do FOREX - schemat ten sam, zasady te same, więc w czym różnica ?
W TEMPIE. TEMPO FX = większa dynamika i zmienność.
2.jak oni to robią, że zmieniają kurs i kierują go na grupę graczy
jak przeczytasz dobrze to co powyżej, i troche pomyślisz
to dowiesz się, JAK GRAJĄ

Rynek wolny - ale wszędzie jest jakaś siła wyższa. Bo zawsze się znajdzie ktoś większy od Ciebie.
- dlaczego ci inst. gracze nie walczą o swoje tylko pracują dla kogoś ?
Gracz instytucjonalny jest rozumiany jako firma, grupa ludzi
ale pytanie musisz doprecyzować o co właściwie Ci CHodzi

Tutaj kolego piszesz akurat o jakimś algorytmie lawinowymmovinghead pisze: rzeczywiście trzeba mieć algorytmy.. zamiast skumać że zlecenia oczekujące i stop lossy naruszone przez cenę powodują efekt lawinowy i poziomy sa gwałtownie przełamywane i następują szybkie ruchy wynikające z obsunięcia się zl.oczekujących i SL,

W normalnych warynkach tylko ilość kapitału może poruszyć rynkiem dla przykładu:
kupujesz L po 1.0 i ilośi 2
kup cena ilość sprzedaj cena ilość; spread = 0.1
L 1.2 5
L 1.1 4
L 1.0 2
x x.x x S 0.9 4
po wykonaniu będzie: spread = 0.2
L 1.2 5
L 1.1 4
x x.x x S 0.9 4
inny przykład kiedy kupiliśmy więcej i po innej cenie:
L 1.5 6
x x.x x S 0.9 4
spraed = 0.6
Ale jak to się dzieje, że na forexie jest zawsze mały i prawie sztywny spread?
A efekt lawinowy? hmm, tego nie wiem.
Tak, ale te zlecenia aktywują się tylko w określonej cenie.movinghead pisze: oraz to że SL dla kupna to po prostu zlecenie oczekujące sprzedazy, a dla shortów sl to oczekujące kupna.
Tak, rynki lewarowane to takie gdzie używa się depozytu zabezpieczającego.movinghead pisze: a jeśli chodzi o lewarowane rynki to juz wogole wiecie że każdy błąd kosztuje dużo więcej niż na rynku akcji gdzie 1=1 .
Wiesz, udało mi się na akcjach GPW narysować 5gr. wzrost nawet bez realizacji zlecenia, poprzez samo wystawianie zleceń, hehe.
Właśnie na FX nie ma PKC - jest tylko aktualna cena oraz stały spread, być może w instytucjach; firmach FX, osoby mają dostęp do nieco innego ale tego samego rynku na którym i my gramy.
Tu, niestety też obowiązuje zasada 50% albo podbiją albo warunki się zmienią - nic nie jest pewne.movinghead pisze: BRAWO ! udało Ci się narysować 5 groszowy wzrost
a potem co się stanie ? zobacysz większe zainteresowanie poczekasz
aż ludzie podbiją jeszcze o parę groszy i sprzedasz wsystko PKC.
pi X drzwi to tylko około 4 k plnmovinghead pisze: suma = 6100 akcji.

-
- Gaduła
ale masz k....wa transakcję SPOTWłaśnie na FX nie ma PKC

I jaki lawinowy ALGORYTM ?
na pewno nie jesteś userem który świetnie się bawi zadając pytania które mają na celu produkowanie się przez innych userów a Ty traktujesz to jak smieszna zabawa ? czy naprawdę tego nie kumasz ?
Nie kumam, inaczej bym nie dopytywał o co ci chodzi.
Najbardziej mnie dziwi sztywny i niski spraed.
Transkacje SPOT - jest tam większy spread i chyba z tego co pamiętam minimalnie 1lot.
Efekt lawinowy np. na MT4 o którym pisałeś wcześniej to, yyyy dalej nie wiem, hehe, ale jeżeli uznamy iż jedna ze stron K / S została wykupiona to podczas takiego efektu spread powinien się rozjechać. Tego efektu nie można uzyskać na SPOT bo spread jest tam dużo większy.
Najbardziej mnie dziwi sztywny i niski spraed.
Transkacje SPOT - jest tam większy spread i chyba z tego co pamiętam minimalnie 1lot.
Efekt lawinowy np. na MT4 o którym pisałeś wcześniej to, yyyy dalej nie wiem, hehe, ale jeżeli uznamy iż jedna ze stron K / S została wykupiona to podczas takiego efektu spread powinien się rozjechać. Tego efektu nie można uzyskać na SPOT bo spread jest tam dużo większy.
-
- Gaduła
Transakcje natychmiastowe = Transakcje SPOT
jak klikasz z palca BUY to tak jakbyś strzelił zleceniem kupno-pkc
jak np kupujesz 5 lotów po 1.3200 a po stronie S stał 1 lot po 1.3201/3loty po 1.3202 /1 lot po 1.3203
to takim zleceniem zmieniasz kurs o 3 pipsy.......
jak klikasz z palca BUY to tak jakbyś strzelił zleceniem kupno-pkc
jak np kupujesz 5 lotów po 1.3200 a po stronie S stał 1 lot po 1.3201/3loty po 1.3202 /1 lot po 1.3203
to takim zleceniem zmieniasz kurs o 3 pipsy.......