Konwersja danych Dukascopy dla MT4

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Konwersja danych Dukascopy dla MT4

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Cześć,

czy możecie mi dać jakieś wskazówki, jak przekonwertować dane Dukascopy do pliku csv M1 (dane z jednej minuty)? Widzę, że jest tam (http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... istorical/) możliwość wybrania danych z jednej minuty i zapisania do pliku csv, ale wtedy muszę wybrać "Ask" albo "Bid". 1. Czy powinienem w takim razie zapisać oba i wyliczyć np. średnią z obu tych plików dla każdej wartości High/Low/Open/Close/Volume (albo bez Volume, bo on powinien być taki sam)?

Jeśli chcę pobrać dane w postaci ticków, nie pyta mnie o "Ask" lub "Bid" (2. dlaczego?). 3. Czy mogę założyć, że dane z M1 to są dane dokładnie odzwierciedlające ticki (szukające w zakresie minutowym pierwszego, największego, najmniejszego i ostatniego ticku)?

Chciałbym wykorzystać te dane do backtestów w MT4, o ile są one lepszej jakości, niż dane Alpari. A w plikach do importu w MT4 nie ma innej możliwości, niż import pliku z jedną ceną (a nie osobno bid/ask). Także jeśli strategia działa tylko na słupkach M15 (do których konwersję może wykonać period_converter), to M1 powinno być OK. Również w takiej sytuacji, skoro na otwarciu słupka jest wykorzystywana cena otwarcia, modelowanie zleceń Stop Loss i Take Profit, jakie mogłyby wystąpić pomiędzy słupkami, również powinno być modelowane prawidłowo w MT4. Poprawcie mnie, proszę, jeśli się mylę.

Zaś np. otwarcie długiej pozycji następuje po cenie Ask, zaś jej zamknięcie po cenie Bid. Jak w takim razie można uwzględnić spread w MT4? Mogę wpisać np. wartość 18. Czy to oznacza, że przy kupowaniu różnica między Bid i Ask powinna wynosić 9 i przy zamknięciu różnica między Bid i Ask również 9, co się sumuje do 18 (lub inne wartości, sumujące się do 18)?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Re: Konwersja danych Dukascopy dla MT4

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

Zależy jaką metodę ściągania wybierzesz, jeśli za pomocą skryptów php to po pobraniu wpisujesz komedę:
php process.php EURUSD start_date end_date nazwa.CSV
Są też inne opcje, tutaj możesz sobie poczytać: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=14779
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Re: Konwersja danych Dukascopy dla MT4

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

A co to znaczy dane lepszej jakości ? ... Wszystkie zawierają błędy i trzeba je sobie odpowiednio przeczyścić.
Ad1. Na pewno nie średnią. Tylko bid. (MT4 doda spread)
Ad2. Ticki składają się z cena Ask i Bid
Ad3. Świece budowane są z ticków.

Spread to jest różnica między Ask - Bid, także nic nie musisz mnożyć.

ODPOWIEDZ