Piszę program - POMOCY

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
s_qba
Uczestnik
Uczestnik

Piszę program - POMOCY

Nieprzeczytany post autor: s_qba »

Witam, modyfikuję EA pod strategię w której postanowiłem wykorzystać dwa przedziały czasowe. Myślałem, że uda mi się to zrobić bez finezyjnych zawijasów i funkcji....ale życie jest okrutne :/ zauważyłem, że robot jakby się gubił przy dwóch okresach. Trochę pogrzebałem i znalazłem kilka przykładów, ale przez całą obudowę przeróżnych własnych zmiennych gubię sens logiczny tego programu - a właściwie to tych wskaźników. no i tutaj moja prośba, czy ktoś mógłby wstawić sens logiczny takiej operacji do wykorzystania w EA, albo najlepiej jakiś przykład jak to ma wyglądać?
dodam tylko, że program testowałem na testerze MT4 i tam wypada tragicznie...nie wiem jak to jest przy analizie w czasie rzeczywistym.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Piszę program - POMOCY

Nieprzeczytany post autor: personov »

Zależy co wykorzystujesz w warunkach EA. Wartości wskaźników ? Wartości świec ( ceny open, close, high, low ) ?
Może coś jeszcze innego co chciałbyś określić w dwóch okresach ?
Solą życia jest kasa.

z6yszko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

Niestety tester źle sobie radzi przy obliczaniu wartości z różnych tf.
Włącz visuala i wpisz zmienne z innych tf w komentarzu (Comment(...)). Będziesz wiedział jakie przybierają wartości.

s_qba
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: s_qba »

z6yszko pisze:Niestety tester źle sobie radzi przy obliczaniu wartości z różnych tf.
Włącz visuala i wpisz zmienne z innych tf w komentarzu (Comment(...)). Będziesz wiedział jakie przybierają wartości.
wygląda na to, że liczy mi te wartości dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje bo nie widzę tego na tym tf.
personov pisze:Zależy co wykorzystujesz w warunkach EA. Wartości wskaźników ? Wartości świec ( ceny open, close, high, low ) ?
Może coś jeszcze innego co chciałbyś określić w dwóch okresach ?
a więc chodzi o wartości wskaźników, a konkretnie o potwierdzenie trendu momentum na wyższym tf. Czyli np, pracuje na M15 gdzie trend jest rosnący, ale żeby podjąć decyzje, na H1 też musi być rosnący...

brakuje mi wyobraźni i doświadczenia żeby napisać taki algorytm...

-- Dodano: 02 sie 2013, 11:03 --

problem narazie się rozwiązał, sprawdziłem poleceniem Comment wszystkie warunki i wyszło pozytywnie. Ale zauważyłem, że sam tester czasami popełnia błędy przy pracy strategii:/ np. nie przesuwa SL. ale to już raczej problem od strony MT4.
Dziękuję za odpowiedzi:)

p.s. ale jakby ktoś miał pomysł na taki algorytm o którym pisałem to proszę o wklejanie;)

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Można się odwołać do wskaźników innego TF po prostu.
Pozdrawiam

z6yszko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

Podczas testów tester pobiera z serwera tylko dane z tego tf, dla którego przeprowadza się testy. Jeśli w kodzie odwołujesz się do innych tf, to szczerze mówiąc nie wiem jak to działa. Prawdopodobnie trzeba najpierw puścić test dla wyższego tf, a później dla tego podstawowego. Być może wtedy pobiera sobie wartości ze ściągniętej wcześniej historii.

Generalnie testowanie strategii obliczającej wartości dla różnych tf jest problematyczne. Podobnie ma się sprawa ze strategią, która miałaby działać jednocześnie dla różnych symboli.

W mt4 nieprawidłowo działają nawet wskaźniki, które obliczają dane z wyższych tf, no chyba że ostatnio coś poprawili. W każdym razie np wskaźnik "Pivot Points Multitimeframe" pokazywał poprawnie dopiero gdy przeskoczyło się na wykresie po różnych tf.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Jeżeli robi się testy na różnych ramkach w jednym kodzie, to trzeba mieć przede wszystkim dane obu ramek i trzeba też pamiętać o czymś takim, że świeca D1 (cała) jest widoczna z poziomu pierwszej m1 tego dnia. Stąd też można zrobić błędny test wynikający ze znania przyszłości (np. close D1). Osobiście nie spotkałem się z większymi problemami w obliczeniach nawet na realnym rachunku. Trzeba tylko pamiętać potem o tym, żeby na demo lub real uruchomić wszystkie ramki czytane przez kod, bo inaczej świeczek w historii nie będzie. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ