DayTrading: Wtorek 16.07.2013
- zastapmnie
- Pasjonat
Re: DayTrading: Wtorek 16.07.2013
Zauważyliście, że - szczególnie, gdy ma się otwartą pozycję - trudno o obiektywizm?
W takim sensie, że albo woli się widzieć potwierdzenia własnych wyborów, albo szuka się dziury w całym, będąc mocno spanikowanym po tym, jak dokonaliśmy wejścia w rynek pod wpływem impulsu...
Kłócimy się tu elegancko albo bardzo po chamsku, czując satysfakcję, gdy adwersarz się myli, i próbując zanegować oczywistą porażkę naszych własnych prognoz. Z pewnością zbyt wiele jest emocji tam, gdzie pojawiają się pieniądze, by zachować dystans i stonowany język. Z drugiej strony nie siedzimy przy pokerowym stoliku, gdzie każdy dla każdego jest wrogiem.
Wiem, że ten temat był tu wałkowany kilkakrotnie - mija się z celem wzajemne obrażanie się, czy to z pozycji ortodoksa fundamentów, ekstremisty AT czy mistrza w rzucie kostką z zawiązanymi oczami. Ewentualnie mija się z celem branie na serio słownych utarczek powstałych w wyniku euforii lub ataku szału.
Inwestowanie to prognoza pogody. Sztuka bardziej niż nauka. Nikt nie jest nieomylny, chciałem przez to powiedzieć:)
Czas na puentę, która również nie będzie oryginalna: uczmy się od siebie i szlus
W takim sensie, że albo woli się widzieć potwierdzenia własnych wyborów, albo szuka się dziury w całym, będąc mocno spanikowanym po tym, jak dokonaliśmy wejścia w rynek pod wpływem impulsu...
Kłócimy się tu elegancko albo bardzo po chamsku, czując satysfakcję, gdy adwersarz się myli, i próbując zanegować oczywistą porażkę naszych własnych prognoz. Z pewnością zbyt wiele jest emocji tam, gdzie pojawiają się pieniądze, by zachować dystans i stonowany język. Z drugiej strony nie siedzimy przy pokerowym stoliku, gdzie każdy dla każdego jest wrogiem.
Wiem, że ten temat był tu wałkowany kilkakrotnie - mija się z celem wzajemne obrażanie się, czy to z pozycji ortodoksa fundamentów, ekstremisty AT czy mistrza w rzucie kostką z zawiązanymi oczami. Ewentualnie mija się z celem branie na serio słownych utarczek powstałych w wyniku euforii lub ataku szału.
Inwestowanie to prognoza pogody. Sztuka bardziej niż nauka. Nikt nie jest nieomylny, chciałem przez to powiedzieć:)
Czas na puentę, która również nie będzie oryginalna: uczmy się od siebie i szlus
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...
a gdzie masz TP?Nowy123 pisze:lukweb pisze:Ktoś sie na S na SP500 szykuje?
ja mam po 1675 79 83 trzymam chyba ze zrobi myk jak w anlizie ABCD z podjazdem 1713 to tam sie wezmie a to zamknie
zaraz ostani oddech edka 13167 by zebrac reszteki
Ja też wzialem po 1675 i czekam na 1550 - w perspektywie powiedzmy 2 tygodni
Nec Hercules contra plures...
-
- Bywalec
Ben i "niewidzialna ręka rynku" tego dopilnująNowy123 pisze:zaraz ostani oddech edka 13167 by zebrac reszteki

"Czas to najlepsza cenzura, a cierpliwość - najdoskonalszy nauczyciel" - Chopin
Dobrze powiedzianezastapmnie pisze:Zauważyliście, że - szczególnie, gdy ma się otwartą pozycję - trudno o obiektywizm?

target z systemu na edku dotarli tak ze 

- richard.cali
- Pasjonat
nie chciałem się wychylać, zawsze pozostaje ta niepewność, trzeba uważać jak dla mnie...zeuss pisze:jeżeli chodzi o elliota i klasyczna to herezje.Bemowo1 pisze:Dobra Richard,
co Ty na to?
Rysiek ma racje. Jest to fala (5), 1 albo A
"Analitycy i brokerzy pozostają, zmieniają się tylko inwestorzy"...Mr. Wong Hong Kong sierpień 2010
W 2012 ZEUSS obalił tezę Wonga
2013- Team Zeussa

2013- Team Zeussa

A co do Edka - uważam, że jednak po Benie pójdzie jutro na południe
p.s. nie mam i nie planuje nic kupować na tej parze
p.s. nie mam i nie planuje nic kupować na tej parze
1550 hmm nie tak latwo bedzie bedzie bujac jak szczytujemy nie tak od razu na poczatek 1600 wspracielukweb pisze:a gdzie masz TP?Nowy123 pisze:lukweb pisze:Ktoś sie na S na SP500 szykuje?
ja mam po 1675 79 83 trzymam chyba ze zrobi myk jak w anlizie ABCD z podjazdem 1713 to tam sie wezmie a to zamknie
zaraz ostani oddech edka 13167 by zebrac reszteki
Ja też wzialem po 1675 i czekam na 1550 - w perspektywie powiedzmy 2 tygodni
edzio bachnol w systema target teraz niech pomotaja i na S sygnala daja

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ok dzięki,richard.cali pisze:
Masz, według mnie niebieskie linie są źle wyznaczone (wszystkie) kierunek fal dobry, wklejam, to nie analiza DT
pewnych linii jeszcze nie ma (mogą dopiero być)
- richard.cali
- Pasjonat
są, uciekam na dziś...Bemowo1 pisze:ok dzięki,richard.cali pisze:
Masz, według mnie niebieskie linie są źle wyznaczone (wszystkie) kierunek fal dobry, wklejam, to nie analiza DT
pewnych linii jeszcze nie ma (mogą dopiero być)
"Analitycy i brokerzy pozostają, zmieniają się tylko inwestorzy"...Mr. Wong Hong Kong sierpień 2010
2013- Team Zeussa

2013- Team Zeussa