Propozycje studiow

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Propozycje studiow

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

bakubaq pisze: Wyjdzie z fx, to informatyka na pewno się przyda.

Nie wyjdzie (stres, strach po porażkach itd..) to zawsze masz w łapie konkretny zawód.

Miałem iść za starszym bratem na informatykę, ambicja pokierowała mnie na państwową (mundurową) uczelnię,30 miejsc i 1700 chętnych/na rok.
Dostałem się i co. Do dzisiaj tego żałuje.

Wybór i tak końcowo, należy do Ciebie.
Powodzenia.

Pzdr.
Popieram ... Informatyka jest dobrym wyborem jednak sam papier nie wiele daje jesli nie ma sie lepszego niz przecietne portfolio.

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Jack, zabawny jesteś ze swoim protekcjonalnym stylem pisania. Dzięki, już sprawdziłem zanim napisałem. Chcesz listę to sobie zrób. Dla Twojej informacji - kończenie Business School w trybie zaocznym nie jest możliwe na praktycznie żadnej z najlepszych uczelni na świecie, nawet z MBA na wielu są problemy.

Mustafa, oczywiście, że nic niczego nie gwarantuje - rozmawiamy o wieelu odchyleniach standardowych o średniej. Nie mam ambicji bycia miliarderem, po prostu śmieszy mnie do jakiego stopnia niektórzy żyją we własnym świecie. 5 najbogatszych inwestorów/hedge fund managerów w Stanach (za Forbes 400):
Buffett - Msc, Columbia
Soros- Bs, London School of Economics
Icahn - BS, Princeton
Paulson - MBA, Harvard
Simons - Ba MIT, Ph.D. Berkeley

Jak widać, w finansach wszyscy mają wykształcenie w dupie. Takie postaci jak ten śmieszny Jack wiedzą jednak lepiej - najlepsza droga do miliardów to wylecieć ze szkoły średniej i jak najszybciej zacząć mityczną "pracę" i "zdobywanie doświadczenia" sprzedając kanapki albo będąc pomocą biurową.

Awatar użytkownika
Jack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jack »

Noob pisze:Jack, zabawny jesteś ze swoim protekcjonalnym stylem pisania. Dzięki, już sprawdziłem zanim napisałem. Chcesz listę to sobie zrób. Dla Twojej informacji - kończenie Business School w trybie zaocznym nie jest możliwe na praktycznie żadnej z najlepszych uczelni na świecie, nawet z MBA na wielu są problemy.
Misiu, jak wyskakuje się z jakimś twierdzeniem to na ogół podaje się argumenty do niego, lub jakieś fakty. Skoro ty nie potrafisz nawet mi przedstawić owej listy to znaczy, że nie istnieje a tym samym twój argument jest inwalidą. Poza tym dzięki za kolejną dawkę humoru, ubaw mam ogromy :mrgreen:
Noob pisze:Buffett - Msc, Columbia
Soros- Bs, London School of Economics
Icahn - BS, Princeton
Paulson - MBA, Harvard
Simons - Ba MIT, Ph.D. Berkeley
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jaką wielką radość daje mi wklejanie takich list, dalej utwierdzasz mnie w tym, że nie masz pojęcia o czym piszesz i w dalszym ciągu nie doszedłeś dlaczego. Już nie naciskam bo i tak się nie połapiesz jaką gafę od paru stron popełniasz z każdym postem :d
Noob pisze:Jak widać, w finansach wszyscy mają wykształcenie w dupie. Takie postaci jak ten śmieszny Jack wiedzą jednak lepiej - najlepsza droga do miliardów to wylecieć ze szkoły średniej i jak najszybciej zacząć mityczną "pracę" i "zdobywanie doświadczenia" sprzedając kanapki albo będąc pomocą biurową.
1. Kto tu robi wycieczki osobiste?
2. Przekręcaj dalej moje wypowiedzi, popadaj w skrajności - bawi mnie to szczególnie, że osoba która uważa się za wykształconą [ba! i to studia dzienne :mrgreen: ] zachowuje się jak uczeń gimnazjum. Czytanie ze zrozumieniem i znajomość pewnych banalnych rzeczy o których się pisze w dalszym ciągu to dla ciebie odległa galaktyka... widzę, że wjechałem na ambicję bo żółć, aż cieknie z monitora. :mrgreen:

Żyj dalej w błogiej nieświadomości, czołem!

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Tak, myślę, że tak będzie najlepiej. Ja zostanę w błogiej nieświadomości, Ty w świadomości. Masz rację, nic nie działa na moją ambicję jak wpisy anonimowych dla mnie ludzi. Z mojej strony EOT, przynajmniej jeśli chodzi o rozmowę z Tobą.

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

ZielonaMgielka pisze: sam papier nie wiele daje jesli nie ma sie lepszego niz przecietne portfolio.

I to jest clue tematu.

Z odpowiednim doświadczeniem nawet po takim kierunku jak Zielarstwo i terapie roślinne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie można znaleźć ciekawą pracę.
Znajomy, akurat nie po tym kierunku, ale po SGGW, po wielu kursach i egzaminach, znalazł pracę (oczywiście dobrze płatną, chociaż w jego przypadku ma to niewielkie znaczenie) na plantacji roślin.
Oczywiście roślin działających uspokajająco, przeciwbólowo, zmniejszających ciśnienie śródgałkowe, w kilku krajach stosowanych leczniczo na SM, miażdżycę, padaczkę, cukrzycę...
Mówiąc wprost, zaparł się i po dosyć ekscentrycznym kierunku dostał się do pracy swoich marzeń.

Żałuję, iż nie poszedłem na informatykę.
W związku z tym, przycisnąłem młodszą siostrę, obecnie jest na 3-im roku informatyki zaocznie.
W ciągu tych 3-ch lat, była na 4-ech 4-ro miesięcznych praktykach ( oczywiście free). Profil każdej z firm inny (ściśle związany z grafika, bazy danych itd..)
Na chwile obecną, powoli kończy studia, pracuje w firmie o profilu jej pasującym plus dobra kasa.
Okres darmowych praktyk był najcięższy, ale jak widać opłacało się.

Pzdr.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein

Souzin
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Souzin »

A więc dostałem się na inżynierię finansową i analize rynku usług finanowych , zostały mi jeszcze dwa dni do zastanowienia.Jedyne co mnie dziwi to bardzo niskie progi punktowe na inżynierię w porównaniu do analizy rynku usług finansowych , może to trudność kierunku albo brak chętnych , sam nie wiem.Jestem raczej za kierunkiem związanym z informatyką , ale ostatnio po opiniach wielu ludzi nie jestem do końca pewny.Wydaje mi się , że po inżynierii jest więcej miejsc pracy i ogólnie wydaje się ciekawsza , gdyż całych finansow bez problemu można się samemu nauczyć.

Prosił bym was o opinię , za i przeciw za kierunkiem.I czy po takich studiach można isć w kierunku quanta ?

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Żeby pytanie miało sens mógłbyś wrzucić jakieś linki do programu studiów. Na pewno inżynieria finansowa z nazwy brzmi dużo sensowniej niż analiza rynku usług finansowych. I na pewno brzmi jakby łatwiej było zostać po niej quantem.

Souzin
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Souzin »

Już wybrałem inżynierię , dużo łatwiej po tym zostać quantem.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Uwaga - niektórzy mogą dostać zwarcia w mózgu.
http://www.youtube.com/watch?v=lZ9DY_btNsU
8)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Jednak równają POziom w dół. Jeden nie nadąży albo nudzą go książki a woli kocki to pozostali też będą bawić się klockami. Co reforma to robi się gorzej.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

ODPOWIEDZ