Na których parach można najszybciej zarobić?
Na których parach można najszybciej zarobić?
Monitorując różne pary walutowe, indeksy i surowce zauważyłem że są takie na których można szybciej zarobić niż na innych(i oczywiście stracić) w tej samej jednostce czasu. Z tym że nie chodzi mi tu o zmienność, czy o trafność analizy, ale o to jak szybko przyrasta rachunek w przypadku gdy trafi się w trend. Np. na parach złotówkowych, na EUR/USD czy na DAXi-e można szybciej zarobić niż na surowcach lub parach egzotycznych przy założeniu że inne warunki (ilość stawianego kapitału, interwał czasowy i okres trzymania pozycji) są constans. Temat o tyle ważny że każde otwarcie pozycji wiąże się z ryzykiem stąd lepiej wybierać chyba te instrumenty gdzie potencjalne zyski są większe. Ciekawi mnie jakie są wasze doświadczenia?
Re: Na których parach można najszybciej zarobić?
największa zmienność to pary z jenem i złoto.
- ZielonaMgielka
- Maniak
Jesli stosujesz MM to zmiennosc w pipsach nie powinna miec wiekszego znaczenia. Mysle ze najistotniejsze jest osiagniecie jak najwiekszego zwrotu w stosunku do podejmowanego ryzyka. Na wolatylnych instrumentach warto ograniczyc ekspozycje kapitalu tak aby dystrybucja ryzyka byla proporcjonalna na wszystkich parach.
Taa.... a popatrz na to z drugiej strony. Kto Ci da gwarancję że zarobisz a nie stracisz ? Czyli wybierając właśnie te instrumenty ryzykujesz, że potencjalna strata będzie największaJanus pisze:Temat o tyle ważny że każde otwarcie pozycji wiąże się z ryzykiem stąd lepiej wybierać chyba te instrumenty gdzie potencjalne zyski są większe. Ciekawi mnie jakie są wasze doświadczenia?

Zmienność to tylko statystyczna wartość i jedna z cech charakteryzujących daną parę. Istotniejsze od zmienności są przepływy kapitału i ich źródła. Jeśli średnia różnica w przepływie kapitału jest mała => zmienność jest mała. Ale jeśli źródła przepływu są stabilne, to zmienność jest jednokierunkowa. A to na tym najbardziej powinno traderowi zależeć.
Zobacz załącznik - zaznaczyłem tam dwa okresy. W którym okresie wolałbyś mieć pozycję i SL na wykresie?
Zobacz załącznik - zaznaczyłem tam dwa okresy. W którym okresie wolałbyś mieć pozycję i SL na wykresie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki za porady. Czyli wracamy do punktu wyjścia że naistotniejsze są długie trendy z którymi wiążą się przepływy dużego kapitału, i ta takie okazje warto cierpliwie czekać obserwując rynek i wyciągając wnioski z wiadomości. Osobna kwestia to czy początek danego trendu przerodzi się w coś dłuższego. Zakładając jednak że pewne instrumenty są ze sobą silnie dodatnio lub ujemnie skorelowane warto wybrać ten, który przyniesie większe zyski. O stratach też pisałem, że trzeba mieć ich świadomość ale nikt otwierając pozycję nie zakłada straty, a poza tym zawsze można postawić Sł.