Chciałbym uzyskać Waszą opinie na wybrany przezemnie temat.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
FutureKing
Uczestnik
Uczestnik

Chciałbym uzyskać Waszą opinie na wybrany przezemnie temat.

Nieprzeczytany post autor: FutureKing »

Chciałbym zaprezentować Wam pewne dywagacje logiczne i prosić Was o Wasze zastrzeżenia i opinie.

Jak powszechnie wiadomo większość (nie mylić z mityzowanymi 99% użytkowników traci na forexie). Z reguły pierwsze depozyty real są dość brutalnie czyszczone. Jeśli dajmy na to ktoś kto wchodzi na rynek forex chce zarabiać pieniądze z reguły musi mieć większą ilość transakcji zyskownych do stratnych (uwzględniając pewien odchył od normy zależny od średniej zyskownej do średniej stratnej pozycji.) Tak jak już wspomniałem większość nowych graczy - obojętnie jaką strategią i na jakim okresie czasowym inwestuje - traci i zczyszcza swój pierwszy ,a może 2 depozyt. Jako inwestor na forexie można ,albo zarabiać, albo tracić. Jeśli ktoś początkowy traci to mój wywód logiczny jest następujący (pomijając prowizje etc.) Weż kogoś kto jest świeżakiem i sukcesywnie traci i czyści depozyt, bierz od niego sygnały i .... obstawiaj wszystko przeciwnie. Jeśli ktoś w 2 miesiące stracił cały depozyt a takich ludzi jest mnóstwo to ty inwestując według jego sygnałów ,ale całkowicie przeciwnie mógłbyś być w tym momencie bardzo zarobiony. Oczywiście wiem ,że w przypadku jego 100% zysku ja miałbym wyczyszczony depozyt. Ale umówmy się - tutaj dywagujemy i można by rozegrać rozkład naszego kapitału inaczej. Chodzi mi raczej czy podzielacie mój wywód logiczny czy nie?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Chciałbym uzyskać Waszą opinie na wybrany przezemnie tem

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Nie, bo nie doliczyłeś kosztów transakcji. Załóżmy że ktoś ma 1000 PLN. Z transakcji ma +200 ale z prowizji -1200. Tak więc ty masz z transakcji -200 i z prowizji -1200. A więc wyzerowałeś się szybciej niż on.

FutureKing
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: FutureKing »

Cyb skąd wziąłeś ,że on ma z transakcji plus 200. On traci a nie zarabia czyli ma co najwyżej -200 , plus 200 mam ja bo idę przeciwnymi zagraniami niż jego, ale mówmy o procentach. On ma załóżmy - 70 % depozytu, w tych -70 procentach mieszczą się straty jego wynikające z zajmowania błędnych pozycji plus kosztów transakcyjnych, ja idąc w przeciwną stronę mam plus 70 % minus koszty transakcji. Cały czas zakładamy ,że on wyzeruje depozyt jak świeżak w 1 miesiąc i nie będzie przeprowadzał 100 000 transakcji zanim to nastąpi to też koszty obsługiwania transakcji nie będą niebotyczne. A swoją drogą skoro już to piszę to gdyby inni użytkownicy mogliby napisać w ile oni wyzerowali swój depozyt?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja podałem przykład. Zupełnie źle to liczysz.
Przyjmijmy koszt transakcji na 2 pips. Jeżeli on zamyka na -3 pips, ty masz +1 pips. On zamyka +5 pips, ty masz -7 pips. Tak czy siak, nie zarobisz tyle co ktoś stracił.
Czym więcej trejdów - tym mniej zarobisz. Pamiętaj też że może być tak, że ktoś wejdzie w trejd i pójdzie w jego stronę. Ty się wyzerujesz, jemu cofnie i też się wyzeruje. Zbyt dużo jest zmiennych.

A w moim przykładzie ten ktoś nie zarabiał , bilans końcowy miał -1000, ty miałeś jeszcze większy minus ( mimo że grałeś przeciwnymi pozycjami )

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Do tego co Cyb napisał dodam jeszcze, że jak chcesz odwracać pozycje to musisz odjąć 2xspread od wyniku z racji tego, że np: BUY ask=100, close bid 90, SELL bid = 90, close ask = 100, czyli w obu przypadkach otwarcie i zamknięcie jest po gorszej cenia.
Zakładając, że konta, które szybko tracą zawierają bardzo dużą liczbę pozycji to odpowiedź jest jasna. Zresztą doświadczenia empiryczne potwierdzają tezę.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Racja, zapomniałem o tym. Tak więc mój przykład jest zły. Bo jak ktoś przy spread 2 zamyka na -3, to Ty masz -1 ( zmiana o 1 pips ). Jak on ma +5 to Ty masz -9 ( zmiana o 7 pips ).

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

FutureKing pisze:Chciałbym zaprezentować Wam pewne dywagacje logiczne i prosić Was o Wasze zastrzeżenia i opinie.

Jak powszechnie wiadomo większość (nie mylić z mityzowanymi 99% użytkowników traci na forexie). Z reguły pierwsze depozyty real są dość brutalnie czyszczone. Jeśli dajmy na to ktoś kto wchodzi na rynek forex chce zarabiać pieniądze z reguły musi mieć większą ilość transakcji zyskownych do stratnych (uwzględniając pewien odchył od normy zależny od średniej zyskownej do średniej stratnej pozycji.) Tak jak już wspomniałem większość nowych graczy - obojętnie jaką strategią i na jakim okresie czasowym inwestuje - traci i zczyszcza swój pierwszy ,a może 2 depozyt. Jako inwestor na forexie można ,albo zarabiać, albo tracić. Jeśli ktoś początkowy traci to mój wywód logiczny jest następujący (pomijając prowizje etc.) Weż kogoś kto jest świeżakiem i sukcesywnie traci i czyści depozyt, bierz od niego sygnały i .... obstawiaj wszystko przeciwnie. Jeśli ktoś w 2 miesiące stracił cały depozyt a takich ludzi jest mnóstwo to ty inwestując według jego sygnałów ,ale całkowicie przeciwnie mógłbyś być w tym momencie bardzo zarobiony. Oczywiście wiem ,że w przypadku jego 100% zysku ja miałbym wyczyszczony depozyt. Ale umówmy się - tutaj dywagujemy i można by rozegrać rozkład naszego kapitału inaczej. Chodzi mi raczej czy podzielacie mój wywód logiczny czy nie?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Jak na ironię to co opisałeś to jeden ze sposobów brokerów na zarobek, z tą różnicą że obstawiają przeciwnie do osób tracących przez dłuższy czas. Początkujących wrzucają do jednego wora z napisem "ich strata nasz zysk" automatycznie wybierając tych, którzy nie spełniają wymogów. I tu w zależności od brokera idą dalej - tzn albo przerzucają taką osobę na realny rynek, albo starają się jej przeszkadzać.

Natomiast straty osób początkujących nie mają w 99% przypadków nic wspólnego z systemem, ale zarządzaniem kapitałem. I psychiką oczywiście, ale jedno łączy się z drugim.

Jeśli początkujący stosowaliby 1% risk na transakcję ich "żywotność" wzrośnie niesamowicie.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Ale dlaczego większość osób traci?

Często również dlatego, że tną zyski, a trzymają długo straty. Nie zawsze jest to główna przyczyna, ale często ludzie tak grają, że łapią małe zyski, a jak coś idzie nie tak, trzymają stratne pozycje z nadzieją że się odwróci. Nie odwróci się, tracą wszystko co zarobili, i jeszcze łapią minus. I później żal, ale mniejsza z tym.

Dobrze jest grać właśnie odwrotnie. Tracić mało a często, a jak dobrze wejdzie, odrabiasz wszystkie straty, i jeszcze wychodzisz na plus. Proste, skuteczne, sprawdzone w praktyce, polecane przez profesjonalistów.

Nie mówię, że granie z dużym R (TP/SL) jest jedyną drogą do sukcesu, ale to jest jakaś metoda.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Myśle ze metoda mogła by się sprawdzić jeśli zasięgi SL/TP były by wielokrotnie większe od spreadu a czas przytrzymywania transakcji wynosił co najmniej kilka dni.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

QTrader pisze:Myśle ze metoda mogła by się sprawdzić jeśli zasięgi SL/TP były by wielokrotnie większe od spreadu a czas przytrzymywania transakcji wynosił co najmniej kilka dni.
Oczywiście. Zresztą nie oszukujmy się, granie z SL mniejszym od spreadu jest relatywnie trudne.;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

ODPOWIEDZ