jakie wiedzmy 3xEBC już było?cugan pisze:W piątek Trzy Wiedzmy wiec może dużo nie spadnie aczkolwiek możliwości są spore
Przemówieniepkubiu pisze:ma ktos news co powiedział ? muszę na kablu odrobić straty na edkucytrynek pisze:O 22.00 przemawiał Prezes BoEpkubiu pisze:co z tym kablem czego nie wiem? brak odbicia?
dywergent pisze:jakie wiedzmy 3xEBC już było?
http://www.parkiet.com/artykul/1088354.html„Trzy wiedźmy", Terry Pratchett
Dzień trzech wiedźm oraz godzina trzech wiedźm (triple witching day; triple witching hour) to pojęcia związane nie z ezoteryką, ale z rynkiem finansowym, a ściślej mówiąc z rynkiem instrumentów pochodnych. Tym mianem zwykło się określać ostatni dzień (lub ostatnią godzinę) obrotu instrumentami pochodnymi (opcjami oraz kontraktami terminowymi) powiązanymi z rynkami akcji, który przypada na większości światowych giełd w trzeci piątek każdego miesiąca kończącego kwartał, czyli w marcu, czerwcu, wrześniu i grudniu. To wtedy na najważniejszych giełdach wygasają kontrakty na indeksy akcji, opcje na indeksy akcji oraz opcje na akcje. Od kilku lat mówi się czasem o dniu czterech wiedźm (quadruple witching), ponieważ do podstawowej trójki dołączyły jeszcze kontrakty na akcje.
Dzięki za info ja miałem beltem 30.4. dla wtajemniczonych ale największym wtajemniczeniem dla mnie jest piwkocugan pisze:dywergent pisze:jakie wiedzmy 3xEBC już było?http://www.parkiet.com/artykul/1088354.html„Trzy wiedźmy", Terry Pratchett
Dzień trzech wiedźm oraz godzina trzech wiedźm (triple witching day; triple witching hour) to pojęcia związane nie z ezoteryką, ale z rynkiem finansowym, a ściślej mówiąc z rynkiem instrumentów pochodnych. Tym mianem zwykło się określać ostatni dzień (lub ostatnią godzinę) obrotu instrumentami pochodnymi (opcjami oraz kontraktami terminowymi) powiązanymi z rynkami akcji, który przypada na większości światowych giełd w trzeci piątek każdego miesiąca kończącego kwartał, czyli w marcu, czerwcu, wrześniu i grudniu. To wtedy na najważniejszych giełdach wygasają kontrakty na indeksy akcji, opcje na indeksy akcji oraz opcje na akcje. Od kilku lat mówi się czasem o dniu czterech wiedźm (quadruple witching), ponieważ do podstawowej trójki dołączyły jeszcze kontrakty na akcje.
A JAK WYGLADAJA KONTRAKTY TERMINOWE NA WIG 20 w komórce nie mogę sprawdzićcugan pisze:Trzeba brać pod uwagę wizytę Obamy w Niemczech bo to może być nowe otwarcie dla rynków a wiec tym bardziej kontrakty terminowe mogą mieć wielkie znaczenie a szczególnie ich koniec i to co potem się stanie