POZYCJA długa i krótka - poczatkujacy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Jak ujemna. Była eLka na USDPLN, i eSKa na EURPLN. Wszystkie pozycje zostały zamknięte na plusie.

muszkamuszka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: muszkamuszka »

a czy możesz mi pokazać jak powinnam obliczyć pozycję krótką i długą?

Dodano po 7 minutach:

Transakcje kupna:
100 000 USD*3,8990=389 900 PLN
100 000 USD*3,9092=390 920 PLN
z tego wychodzi że mam stratę dewizową równą 1020 PLN (czy dobrze to rozumuję?)

Transakcje sprzedaży:
100 000 EUR*4,6102=461 020 PLN
100 000 EUR*4,4998=449 980 PLN
z tego wychodzi zysk dewizowy równy 11 040 PLN (dobrze?)

Aby obliczyć pozycję walutową globalną i maksymalną, muszę obliczyć pozycję krótką( sprzedaż) i pozycję długą (kupno). Nie orientuję się w tym za bardzo.
w pozycji długiej sumuje wszystkie transakcję kupna w PLN?

Dodano po 20 minutach:

* w transakcji kupna też wychodzi zysk dewizowy

astral
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: astral »

wodzuu pisze:Wyobrażam sobie ze wpłacam na konto brokera PLN i chce grac na parze EURUSD. Z tego wynika, że jak chcę kupić EUR to broker najpierw musi moje PLN przeliczyć na USD, potem kupić za nie EUR. Jeśli zamknę tę pozycję to sprzedam EUR za USD które następnie zostaną przeliczone na PLN. I tak samo z pozycja krotka - chce kupić USD to broker przelicza moje PLN na EUR i kupuje za nie USD, a jak zamykam te pozycja to sprzedaje USD za EUR które na koniec są przeliczane na PLN. Czy to tak działa ? Jeśli tak to po jakich kursach dokonywane są przeliczenia PLN<->USD i PLN<->EUR ?
A czy można kupić np euro tak jak jest to wyżej opisane, o potem za te euro kupić np USD, potem w odwrotną strona i tak przez jakiś czas bez przeliczania na PLN operować na jednej parze, a potem dopiero zrealizować zysk bądź stratę z przeliczeniem na PLN?

magik21
Uczestnik
Uczestnik

Re: POZYCJA długa i krótka - poczatkujacy

Nieprzeczytany post autor: magik21 »

Witam. Zaczynam przygodę z Forex. Ale nie mogę zrozumieć zarabiania na pozycji krótkiej. Na czym to polega, czy ktoś może mi podać przykład. Bo jak mogę sprzedać walutę-zając pozycję krótką-skoro jej nie kupiłem. Analogicznie, sprzedając walutę bazową p spadku jej kursu najpierw muszę ją ,,chyba" kupić po drożeszj cenie. Więc skoro nabęde drożej, a sprzedam taniej to gdzie tu zarobek ? Czy zarobek w pozycji krótkiej polega na lewarowaniu ? Pomóżcie proszę, bo wertuję fora ale nie rozumiem tego.

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Podpowiem.
Na krótkiej pozycji w trendzie wzrostowym szybciej wyzerujesz konto niż na długiej i odwrotnie.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

magik21 pisze:Witam. Zaczynam przygodę z Forex. Ale nie mogę zrozumieć zarabiania na pozycji krótkiej. Na czym to polega, czy ktoś może mi podać przykład. Bo jak mogę sprzedać walutę-zając pozycję krótką-skoro jej nie kupiłem. Analogicznie, sprzedając walutę bazową p spadku jej kursu najpierw muszę ją ,,chyba" kupić po drożeszj cenie. Więc skoro nabęde drożej, a sprzedam taniej to gdzie tu zarobek ? Czy zarobek w pozycji krótkiej polega na lewarowaniu ? Pomóżcie proszę, bo wertuję fora ale nie rozumiem tego.
Na walutach to jest trochę źle nazwane - wg mnie zamiast kup i sprzedaj powinno być tak:
Na przykładzie eur/usd

- gdy klikasz kup to znaczy, że kupujesz euro
- gdy klikasz sprzedaj to znaczy, że KUPUJESZ dolara.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ