Problem z dokładnością TL

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Problem z dokładnością TL

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Witam.

Mam problem z TL wyznaczanymi na dużej rozpiętości czasowej, np. pierwszy punkt usytuowany kilka miesięcy wstecz, dziś ją testujemy i na różnych TF mam różne wartości, niekiedy w zakresie kilkunastu P. Jest to irytujące, bo uniemożliwia mi poprawne określenia punktu wejścia / wyjścia. Wchodzę w punkt z ciasnym SL, ale przy takich hecach jest to niewykonalne, niekiedy po upływie kilkunastu minut i przesunięciu wykresu linia "przeskoczy" o kilka P, co mnie doprowadza do szewskiej pasji.
Na M1 przyjrzałem się takiej linii i wygląda jak złożona z iluś tam odcinków / schodków, przesunięcia zmiany ceny powinny być płynne, a nie następować skokowo.
Korzystam z MT4, rodzaj brokera udostępniającego platformę nie ma znaczenia, u każdego jest to samo.

Czy ktoś też miał taki problem, jeśli tak jak go rozwiązał?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Re: Problem z dokładnością TL

Nieprzeczytany post autor: brother »

cajto pisze:Witam.

Mam problem z TL wyznaczanymi na dużej rozpiętości czasowej, np. pierwszy punkt usytuowany kilka miesięcy wstecz, dziś ją testujemy i na różnych TF mam różne wartości, niekiedy w zakresie kilkunastu P. Jest to irytujące, bo uniemożliwia mi poprawne określenia punktu wejścia / wyjścia. Wchodzę w punkt z ciasnym SL, ale przy takich hecach jest to niewykonalne, niekiedy po upływie kilkunastu minut i przesunięciu wykresu linia "przeskoczy" o kilka P, co mnie doprowadza do szewskiej pasji.
Na M1 przyjrzałem się takiej linii i wygląda jak złożona z iluś tam odcinków / schodków, przesunięcia zmiany ceny powinny być płynne, a nie następować skokowo.
Korzystam z MT4, rodzaj brokera udostępniającego platformę nie ma znaczenia, u każdego jest to samo.

Czy ktoś też miał taki problem, jeśli tak jak go rozwiązał?
Wejścia na LT rysowaną od miesięcy co do kilku pipsów jest co najmniej mało racjonalne, musi być duży SL(mały lewar) i jakaś ocena sytuacji czy przypadkiem trend nie zrobił się już "nieaktualny" bo ktoś coś tam odwołał albo wprowadził. Ale pewnie dopiero zaczynasz i z czasem dojdziesz do tego, że nie da się złapać "wszystkich" pipsów z rynku.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

brother pisze:
Wejścia na LT rysowaną od miesięcy co do kilku pipsów jest co najmniej mało racjonalne, musi być duży SL(mały lewar) i jakaś ocena sytuacji czy przypadkiem trend nie zrobił się już "nieaktualny" bo ktoś coś tam odwołał albo wprowadził. Ale pewnie dopiero zaczynasz i z czasem dojdziesz do tego, że nie da się złapać "wszystkich" pipsów z rynku.
Stary, po co piszesz coś, co do tematu nic nie wnosi?
Zadałem pytanie o dokładność TL, a Ty mi wyjeżdżasz jak powinienem grać, jakiego SL ustawiać, może mi jeszcze MM rozpiszesz :roll:
Ręce opadają

Proszę o TECHNICZNE i MERYTORYCZNE odpowiedzi!!!

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Brokerzy MT4 często dają na rożnych interwałach dość rożne dane (H/L) nie wspominając że High/Low miedzy kilkoma brokerami może się różnic o kilkanaście pipsów co po długim czasie daje dużo więcej błędu.

Głownie z tego powodu używam LT z wysokich TF tylko poglądowo nigdy jako dokładnego sygnału do zajęcia pozycji na niższych TF.

Dokładność można zwiększyć poprzez poprawę jakości danych jednak ideału na rynku zdecentralizowanym nie ma i nie będzie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

cajto pisze:
brother pisze:
Stary, po co piszesz coś, co do tematu nic nie wnosi?
Zadałem pytanie o dokładność TL, a Ty mi wyjeżdżasz jak powinienem grać, jakiego SL ustawiać, może mi jeszcze MM rozpiszesz :roll:
Ręce opadają

Proszę o TECHNICZNE i MERYTORYCZNE odpowiedzi!!!
To ci odpowiedziałem, założenie samo w sobie nie ma sensu, poza tym co brok to inne kwotowanie i nawet większe TF różnie wyglądają, a ty chcesz żeby na twojej LT u twojego broka wchodził cały świat, zastanów się czy to możliwe w czymś co jest zdecentralizowane i nie ma jednego kwotowania.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

QTrader pisze: Dokładność można zwiększyć poprzez poprawę jakości danych
Jak można ją uzyskać?

W weekend screenowo wytłumaczę o co mi chodzi, bo widzę jest problem w zrozumienia sedna sprawy.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

cajto pisze:
QTrader pisze: Dokładność można zwiększyć poprzez poprawę jakości danych
Jak można ją uzyskać?
Choćby korzystając z "dobrego" brokera, bez świec niedzielnych.
cajto pisze:
W weekend screenowo wytłumaczę o co mi chodzi, bo widzę jest problem w zrozumienia sedna sprawy.
OK.

Rzecz w tym ze nawet takie rzeczy jak spread w tych kluczowych momentach czy godzina zamykania D1 bardzo często wszystko wypacza jeśli LT rysowana jest w długim interwale czasowym.

Nie mowie ze taka gra nie może być zyskowna. Pewnie może w określonym czasie choć dużo zależy jeszcze od przyjętego SL który może niwelować te "niedoskonałości rynku".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Bardzo dobre dane daje eSignal i Reuters. Np. Birger Schäfermeier używa eSginala wyłącznie do analizy, a zagrywa u broka.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Tu nie chodzi tylko o jakosc feed-u. TL zawsze beda wygladaly nieco inaczej na wyzszych i nizszych interwalach. Wysokie interwaly zawieraja mniej informacji wiec odleglosci pomiedzy szczytami/dolkami po ktorych rysujesz linie sa zaokraglone do co 1440 minut w przypadku wykresow D1. W momencie kiedy schodzisz na wykres minutowy punkty na ktorych oparta jest linia trendu znajduja sie na godzinie 0:00 i nie musza byc zbiezne ze szczytami/dolkami na tym interwale.

W druga strone dziala to podobnie. Punkty TL narysowanej na M1 musza zostac przyciagniete do najblizszej 0:00 na interwale D1 i to powoduje zmiane odleglosci pomiedzy punktami i co za tym idzie, nachylenia lini trendu. Dodatkowo na niektorych feedach mamy na D1 swieczki niedzielne traktowane jako okresy 24H mimo ze zawieraja tylko pare godzin danych i to takze bedzie mocno znieksztalcac TL na nizszych interwalach.

Jesli zalezy Ci na dokladnosci to w zasadzie lepiej rysowac TL na nizszym interwale i tez na tym samym interwale obserwowac reakcje ceny w obrebie TL.

Niestety z powodu powyzszych problemow wielu graczy moze miec inaczej rozrysowane linie i w wyniku tego, zlecenia moga byc porozmieszczane w roznych odleglosciach od Twojej lini trendu. Ten problem kwantyzacji nie wystepuje na poziomach horyzontalnych ktore sa rozpisane za pomoca jednej zmiennej.

:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Na screenach sedno problemu.

TL można wyznaczyć po szczytach H4, tak jest najłatwiej ale i najmniej precyzyjnie. Odpalam jak najniższy interwał i cofam się do moich punktów, wszystko OK jeśli mam dostępne M1 z tego okresu, gorzej jeśli pamięć platformy nie sięga do interesującej mnie daty, wtedy przechodzę na M5.
Jak widać na screenach cena doszła do TL i zaczęły się hece z przesunięciami. Tutaj ma to niewielki zakres, ale proszę sobie pociągnąć TL na Edku: 19/12 "A", 02/01 "B" i zobaczyć jak się zachowuje na poszczególnych TF...

Gdybym miał ryzę papieru o długości 100m, wyznaczył dwa punkty na 1 i 3 metrze i pociągnął linię, to na całej długości linia byłaby miarodajna w oparciu o jakąś skalę.
Tutaj mamy erę komputerów, wymyślnych programów i problem typu kutas.

Dzięki za odpowiedzi, chyba będę musiał potestować inne platformy pod tym kątem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ