HEDGE - PROSTY SYSTEM DLA KAZDEGO

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Chodziło mi o L na aud/chf ale masz racje - korelacja jest dodatnia wiec to żaden hedge ... S na usd/chf to jest dobry pomysł bo tracimy tylko 0,25 a korelacja jest bardzo duża..

A co myślicie o wzieciu S na gbp/aud mamy +0,05 i korelacja ok. 0,9 w ujeciu rocznym...zalączam wykres :

http://stooq.pl/q/?s=gbpjpy&d=20080425& ... 0&r=gbpaud

oraz

http://stooq.pl/q/?s=gbpjpy&d=20080425& ... 0&r=gbpaud

- - - - - - tutaj w krótkim okresie juz tak wesoło nie jest :(

Moze jakieś inne pary ?

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Ja bede obstawal przy usd/chf- koralacja duza, swap maly (a moze bedzie jeszcze mniejszy bo to raczej nie koniec ciec w us). Wiec mamy te 2,85 z g/j pomniejszone o 0,25 co jest smieszna kwota zwazywszy w jakim stopniu u/chf zabezpiecza nam depozyt :wink:
Ale w dluzszym terminie i tak moze nie obyc sie bez doplat bo korelacja korelacja, ale:
1) nie mozna zbytnio ufac prognozom korelacji (bo to ze bylo 0,9 nie znaczy ze bedzie- swoja droga czym to zmierzyles?)
2) ciezko dopasowac wielkosc 2 pozycji zeby sie wzajemnie zerowaly- tym bardziej ze zmiennosc zmienia sie z czasem. Fajna zbitka mi wyszla :D

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Na oko to zmierzyłem :P W każdym razie to i tak lepszy pomysł niz granie tylko na g/j z tym chyba sie wszyscy zgodzą.

Dziś założyłem konto na MARKETIVA (free swap) tylko obawiam sie o ten LiteForex bo słyszałem różne opinie ... znajcie jakiegoś pewnego brokera który ma porównywalny swap na g/j ??

Awatar użytkownika
godmode
Bywalec
Bywalec

Śledztwo

Nieprzeczytany post autor: godmode »

Norweska Policja wszczeła śledztwo przeciwko Forexgen (swap free account) w związku z licznymi skargami klientów.

Wiecej info na temat tego brokera :
http://www.forexpeacearmy.com/forex-for ... ts-folder/

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Coś na ten temat...

http://www.fx-hedgefunds.com/modules/tinyd1/

Dodano po 9 godzinach 20 minutach:

Gracie może na swap na USDZAR z drugim kontem free swap ? SWAP wynosi miedzy 5-7 ... a spread miedzy 150-250 ... tylko z czym shedzować tą pare ??

Druga sprawa www.liteforex.org/contracts.php ...

Short XAU/USD +3,2

Long XAG/USD -0,3

są skorelowane doskonale wiec mozna wziasc S i L i zarabiac na jednym koncie... probowaliście to ?

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

No to juz nie musimy polegac na Twoim oku :D
Dzieki za linka. Jak dla mnie potwierdza moja wczesniejsza teze. Bazujac na tabeli swapowej z liteforex strategia moze wygladac tak:

Konto swapowe:
g/j buy 0,1 lot
u/chf sell 0,2lot

Konto bez swapu:
g/j sell 0,1 lot
u/chf buy 0,2 lot

Minimalne zaangazowanie wg mnie to 500 $ na kazde z kont czyli 1000$ U/chf powinno amortyzowac wiekszosc strat z tracacego konta.
Przewidywane zyski:
Mozna pokusic sie o male ryzyko i za pomoca orderow otworzyc pozycje przeciwstawne za ta sama cene (pamietajac ze lapiac szczyt jestesmy w plecy o 1 konto), dzieki temu spread bedzie dla nas zerowy.
Ze swapu zyskujemy ok 0,25$ dziennie (mamy 0,1 lota), czyli ok 7,5 na mies i 90$ rocznie z zaiwestowanego 1000$.

Mamy pewne 9% rocznie... Wg mnie sie nie oplaca.

Mozna oczywiscie zmaksymalizowac ilosc zarabiajacego kapital otwierajac na maxa g/j z obydwu kont, ale wg mnie to musi sie skonczyc MC jednego z nich, bo ciezko bedzie dopilnowac przy takiej zmiennosci.

PS zaczynajac pisac tego posta mialem w glowie zupelnie inny wynik, ale trzeba elastycznie reagowac na wyniki (jak sie gdzies walnalem to prosze o poprawienie bo myslalem ze mozna jednak wiecej zarobic...)

Awatar użytkownika
Hitman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hitman »

No tak ale co z tego jak żaden broker nie pozwoli Ci w ten sposób grać ? Myślisz że jakikolwiek broker pozwoli sobie zabierać bezkarnie pieniądze ?

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Chciec to moc :wink: :
http://www.bankier.pl/forum/temat_swap- ... 34272.html

Nie wiem czy uzasadnionym jest zakladac ze broker infiltruje konta swoich klientow jak gestapo obywateli GG w czasie wojny... Chociaz ma duzo latwiej :wink:
Mozliwe ze tak, ale na pewno nie kazdy

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Tylko widzisz Yankee zapomniałeś o jednej bardzo ważnej sprawie... REINWESTYCJE ...

1 miesiąc: 1000
2 miesiąc: 1090*0,09 =
3... itd....

Myśle że wyjdzie w okolicach 15 % ... czy to mało ?? :)

Ok ... to nie jest super strategia ale jako uzupełnienie strategii aktywnej uważam że jest idealna. Bo gdy tracimy na tradingu tradycyjnym to mamy bufor bezpieczeństwa...

ODPOWIEDZ