sposoby na rozpoznanie trendu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
djdampca
Gaduła
Gaduła

sposoby na rozpoznanie trendu

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

witam zakladam kolejny temat , temat z ktorym mam najwiekszy problem jak rozpoznac trend,
jesli mozna to piszcie jakie macie sposoby na to by okreslic gdzie jest cena

kilka moich analiz trendu

-- Dodano: ndz 02-06-2013, 12:17 --
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Re: sposoby na rozpoznanie trendu

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

djdampca pisze: nie wiem jak okreslic trend np na audusd patrzac na gorki i dolki to mamy konsolidacje ale patrzac na linie trendu to niekoniecznie-
Wbrew pozorom to bardzo proste.

Wszystko zależny od perspektywy czasowej.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

cameo27
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cameo27 »

Przyłączam się do pytania.. Wszyscy piszą: zawieraj transakcje zgodnie z trendem..... tylko jak poprawnie ten trend zidentyfikować ?? Czy jeśli zawieram transakcje na D1 to weryfikować trend tylko na D1, czy patrzeć też na trend na W1 ?
Może jednak poznamy wiecej opinii ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Te linie trendu na audusd naciagane jak nic. Trend widać dopiero po fakcie a wtedy jego określenie jest w miarę proste tyle że wynik transakcji bardziej zależy od tego co będzie niż od tego co jest. To po prostu sekwencja szczytów i dołków. Moim zdaniem przewidywanie początków trendów tj. punktów zwrotnych jest bardzo trudne a może niemożliwe, wnioskuję to po tym jak to niektórzy próbują to robić. Ja osobiście przyłączam się już do istniejącego trendu, przykładowo wejście może być patrząc elliottem, którego nie używam, na trzeciej fali i to po specyficznym potwierdzeniu ale jeszcze przed wybiciem HH lub LL trendu wyższego rzędu. Sposobów może być wiele, każdy kombinuje po swojemu. Ja jednak chyba jestem jedną z nielicznych osób, która nie patrzy na rynek przez pryzmat wsparć i oporów czy też przeróżnych fibów służących do zawracania korekt i trendów.
Czy jeśli zawieram transakcje na D1 to weryfikować trend tylko na D1, czy patrzeć też na trend na W1
Nie wiem jak inni ale u mnie to jest schodzenie w dół a nie szukanie potwierdzenia na wyższym, bo tam może być inny, na przykład konsolidacja. Jeśli na 1W masz konsolidację to nie wyklucza to grania w trendzie na 1D, zwłaszcza gdy R możesz mieć korzystny.

-- Dodano: wt 04-06-2013, 6:44 --

Z tym brakiem potwierdzenia to się lekko pośpieszyłem. Ale w moim przypadku chodzi raczej o to aby trend na jakim gram nie kolidował z trendem wyższego rzędu na przykład gdy mamy wyraźny kanał trendowy w przeciwnym kierunku. I to jest kwestia tego, z którym trendem schodzę w dół.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Ja sugeruje sie sekwencja gorek i dolkow na interwale D1. Warto takze wiedziec jakie fundamentalne czynniki stoja za trendami w skali srednio-terminowej.

Trend gorny - seria wyzszych gorek i dolkow
Trend dolny - seria nizszych gorek i dolkow

http://screencast.com/t/JVAOncOIcI5R

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

HH i LL jest dobre na wyższych tf gdzie widać wyraźne sekwencje addytywne, ale na małych tf cena b. często porusza się multiplikatywnie, więc jest to trudniejsze.

za def. trendu można zerknąć do wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tendencja_rozwojowa

w literaturze jest też sporo tego. Są definicje akademickie albo przytaczane przez różnych traderów.

Ogólnie trend to tendencja utrzymująca się przez pewien czas. Ale są magicy co wyznaczają trend na podstawie jednego słupka. No ale słupek d1 może być sporym trendem na m5. Tak więc wszystko zależy od perspektywy.

djdampca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

dzieki wszystkim za zainteresowanie a mam jeszcze jedno pytanie mianowicie macie moze jakies doswiadczenia z wskaznikami okreslajacymi trend np. srednia, lub cos innego kazda wypowiedz mi sie przyda

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Średnie jakie by nie były niestety wcześniej czy później zawodzą. Testowałem oczywiście wszystkie znane średnie, oraz średnie modyfikowane na różne dziwne sposoby. Robiłem testy i ręczne i z poziomu różnych EA. Robot max przeszedł test 2.5 letni. Potem poległ. Ponad 2 lata to i tak świetny wynik.
Problemem w średnich jest ich brak reakcji na dane. Efekt zawsze jest taki sam tylko kwestia czasu.
Średnia np. przez długi czas pokazuje rynek buy i grasz z kontry czyli podbierasz od dołu jak spada bo okazja. Nie wiadomo oczywiście na jakim poziomie kupić czyli trzeba zastosować piramidowanie zleceń.
Oczywiście stosujesz wszystkie sztuczki typu BE, TS przesuwany SL i uciekający TP itd. Też nic nie pomoże :-) Wcześniej czy później średnia zrobi z Ciebie wała.
Są dwa rozwiązania. Granie ze średnią i regularne wypłaty bo i tak się załapiesz na MC, lub gra między danymi kluczowymi - czyli jak nic się nie dzieje. Oczywiście można i to i to :-) Albo gra tylko na dane i całkowite olanie średnich długoterminowych i pełna koncentracja na ruchu chwilowym. Grając z palca ustawiasz wtedy zlecenia oczekujące - odpowiednio je zabezpieczasz BE TS SL. A jak używasz EA to dobierasz sobie bardzo szybką średnią która za Ciebie sprawdza czy np kilka minut po danych rynek jest buy czy sell i nakazuje EA zajęcie pozycji w odpowiednim kierunku. Oczywiście za szybka oszuka i za wolna też oszuka.
Dane też mają oczywiście różną wagę. ITD.
Reasumując średnia średnio pomaga na forexie. Lepiej się skoncentrować na godzinach podawania danych kluczowych i przy BARDZO WAŻNYCH grać jak wszyscy. Czyli ustawić zlecenia oczekujące lub automat który szybko rozpoznaje trend i jechać przez chwilę tak jak tłum. No ale tu się zaczynają inne problemy.
itd itp.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

średnie są srednie
moim zdaniem to slogan osób którzy czegoś nie rozumieją
ja mam pozytywne doświadczenie ze srednimi i gra na nich uważam za dobrym rozwiązanie dopóki nie znajdziemy czegoś lepszego

Puszkin 2,5 roku to jest super wynik ciekawe czy na czym innym grasz dłużej z lepszym wynikiem
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Mierzenie trendu każda metodą doprowadza do błędu, bo inercja narzędzi jest spora. Trend się zmienia lub ustaje w konsoli, a mierniki jeszcze jakiś czas dalej pokazują, ze jest.
Najbardziej uniwersalne jest chyba to co ZielonaMgielka napisał.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ