A jak wygląda sytuacja z budowaniem się świec ? Czy przy Twoim sposobie świece zwrotne budują się od Open poprzedniej świecy, a nie od Close ? Bo jeśli tak to trzeba zastosować poprawkę w kodzie EA.
Swoją drogą to po własnych przygodach z renko nie wierzę już w żaden backtest jeśli nie będzie on z modelowaniem 99%. A jest to do uzyskania przez program az-invest ( Tick Data Suit ).
przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?
Re: przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?
Solą życia jest kasa.
I wszystko już jasne...
Potrzebny jest pełen pakiet z az-investu bo w wersji trial nie zrobimy testu z wykorzystaniem "tick-data" a tylko to gwarantuje modelowanie 99%.
Do tego powinniśmy ale nie musimy mieć pelen pakiet Tick Data Suite. Albo kupujemy TDS albo uzywamy darmowego Birt's Patch
Czyli krótko pisząc : aby testować EA na renko trzeba mieć modelowanie 99% aby to zrobić trzeba zakupić pakiet az-invest:
Plug-in with Modified CSV2FXT script for Tick Data Backtesting w cenie: 50 USD + opcjonalnie pakiet TDS w cenie 97 USD
= 147 USD + VAT co daje nam około 510 zł netto a w sumie jakieś 630 zł na dzień dobry.... lub około 210zł jesli bedziemy się męczyć z Birtsem
dziękuję za uwagę to już koniec tematu
czas się zabrać za testy.... mam ich do wykonania około : 12 par walutowych * 7 różnych wielkosci bloczków * 4 róznych okresów * 4 ustawiania w EA = 1344
przygotowanie, wykonanie i zapis wyników 1 testu to około 70 sekund co daje 94 800 sekund a to jest około 26 godzin non stop klikania
Mogę poświęcić i wytrzymać przy tym około 2 godzin dziennie to testy zakończe po 13 dniach pracy + przerwa na weekendowego grila i inne excesy planowane i nie planowane .... miesiąc.... po miesiącu czasu zakończe testy
Co mi to da.... ?! Albo EA działa na danych historycznych albo EA nie działa na danych historycznych.... a czy to oznacza że EA zadziała lub nie zadziała w przyszłości ? - NIE Wiec po co te testy ?!
A o to różnice pomiędzy płatnym TDS a darmowym Birt's em:
Potrzebny jest pełen pakiet z az-investu bo w wersji trial nie zrobimy testu z wykorzystaniem "tick-data" a tylko to gwarantuje modelowanie 99%.
Do tego powinniśmy ale nie musimy mieć pelen pakiet Tick Data Suite. Albo kupujemy TDS albo uzywamy darmowego Birt's Patch
Czyli krótko pisząc : aby testować EA na renko trzeba mieć modelowanie 99% aby to zrobić trzeba zakupić pakiet az-invest:
Plug-in with Modified CSV2FXT script for Tick Data Backtesting w cenie: 50 USD + opcjonalnie pakiet TDS w cenie 97 USD
= 147 USD + VAT co daje nam około 510 zł netto a w sumie jakieś 630 zł na dzień dobry.... lub około 210zł jesli bedziemy się męczyć z Birtsem
dziękuję za uwagę to już koniec tematu

Mogę poświęcić i wytrzymać przy tym około 2 godzin dziennie to testy zakończe po 13 dniach pracy + przerwa na weekendowego grila i inne excesy planowane i nie planowane .... miesiąc.... po miesiącu czasu zakończe testy
Co mi to da.... ?! Albo EA działa na danych historycznych albo EA nie działa na danych historycznych.... a czy to oznacza że EA zadziała lub nie zadziała w przyszłości ? - NIE Wiec po co te testy ?!

A o to różnice pomiędzy płatnym TDS a darmowym Birt's em:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jest pipnie
leszczu pisze:Do testów wystarczy Ci sam skrypt do przerabiania plików CSV za 15$ - nie musisz kupować wtyczki za 35$.
Poza tym narzędzie do testów na danych tickowych możesz sobie zainstalować w wersji próbnej na 7 dni. Jak już Ci się skończy okres testowy a będziesz chciał jeszcze potestować to daj znać - podpowiem jak. Także jak widzisz wariant ekonomiczny jest dostępny
Hej, dałem już sobie radę z tym modelowaniem 99%. Ale jakbyś mi podpowiedział jak przedłużyć ważność TDSu byłbym wdzięczny bo kopia rejestru to nie jest jednak dobry pomysł bo giną mi zapisy z innych programów

jest pipnie
Wyjdzie Ci dlużej niż 26h bo testy na tickach idą zdecydowanie wolniej.
Co do TDS musisz utworzyć wirutalną maszynę np. przy pomocy Vmware Player - tam instalujesz drugi system operacyjny i tyle.
Co do TDS musisz utworzyć wirutalną maszynę np. przy pomocy Vmware Player - tam instalujesz drugi system operacyjny i tyle.