przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

Re: przykładowe EA dla RENKO - jak napisać profitowe EA ?

Nieprzeczytany post autor: drulaka »

Poddaje sie... ni huhu nie udaje mi się przeprowadzić testu przy 99% jakości modelowania, zawsze mam "N/A"

Robie to tak:

1. pobieram dane programem Ticstory Lite - on pobiera dane z Ducascopy i exportuje do csv

2. umieszczam ten cs w folderze experts/files

3. odalam MT4 i na danej walucie wybieram M1 (interesuje mnie wykres minutowy), uruchamiam skrypt CCSV2FXT, wpisje spread 2.3, resztę zostawiam domyślną
pokazują się procenty, czekam.... czasmi pokazuje bład że niby luka cenowa.. ok

4. gotowy plik hst ląduje w odpowienim miejscu

5. restartuje MT4 wybieram tą samą walute, mam dane w historii - wszystko niby ok

6. odpalam na tym wykresie skrypt z az-invest : RenkoBarsBacktesting, wpisuje sobie wielkosci bloczkow 5,10,15 itd.
czekam... ok gotowy

7. restartuje platformę loguję sie na serwer" renko oknie cen widac ładnie utworzone pliki np. NZDUSD5r NZDUSD10r itd.

8. na wykres NZDUSD5r wrzucam swoja strategie do renko

9. odpalam testera wszysko ladnie chodzi, EA pracuje prawidlowo na koncu otrzymuję piękną kreskę w górę, i jakość modelowania "NA"

mam serdecznie dość bo kombinuje cały dzień i pół nocy i d.. zbita

Aha... mam jescze jednen problem ze po instalacji TDS wychodzi jakis blad :
tds blad.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jest pipnie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Już nie pamiętam dokładnie jak to było, ale wszystkimi scryptami "rządził" jeden program : Tick Data Suite.
On jest płatny i to tak naprawdę na nim robi się testy na 99% modelowania. Tamte scrypty az-invest nie robią bezpośrednio testu. Masz program TDS ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

Dokladnie tymi programami sie posluguje ale przy próbie uruchomienia TDS wywala mi bład jak wyzej... jestem zgubiony
sprobuje na innym kompie

Wiem ze skryp az-investu nie robi testu bezposrednio tylko generuje jakby "plik" typu EURUSD10r EURUSD15r itd. i na nich odpalam moją strategię

hmmm.... na innej maszynie z win xp TDS dziala poprawnie, wracam do życia :D

-- Dodano: 25 maja 2013, 22:31 --

Bayern Monachium tudu tudu ! :D jestem po meczu ... a w glowie caly czas "jak zrobić modelowanie 99%"

jutro zaczne od nowa z TDS-em

efekty przytocze na forum
jest pipnie

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Drulaka,

Z tego co czytam to źle robisz. Potrzebujesz skrypt CSV2FXT renko mod.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

jesli ktos będzie miał powyższy błąd z biblioteką dll to znalazłem rozwiązanie :-)

Pod Windows 7 trzeba ręcznie zainstalować Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 1 do pobrania tutaj

http://www.microsoft.com/en-us/download ... x?id=30679

no wreszcie zaczne pracowac ....

-- Dodano: 26 maja 2013, 10:15 --
leszczu pisze:Drulaka,

Z tego co czytam to źle robisz. Potrzebujesz skrypt CSV2FXT renko mod.

Hmmm.. chyb tak bo ten co mam to jest CSV2FXT z TDS.

Udało mi się przed chwilą uruchomić TDS na dużej maszynie więc zobacze co teraz, a ten "CSV2FXT renko mod" od az-invest to jest chyba od razu płatny i nie widzę wersji testowej

-- Dodano: 26 maja 2013, 10:20 --

ja pitole...... !!!! TDS uruchomilem testowo na starym laptopie i teraz jak już udało mi się rozwiązać problem z biblioteką to po odpaleniu na dużej maszynie mam komunikat o tym ze nie moge przeniesc swojego numeru seryjnego na inną maszynę i program sie nie odpala k...#$a m...c !

zrobie przerwe bo mnie cos trafi......

-- Dodano: 26 maja 2013, 10:22 --

no nic..... pootwieralem kilka bzdurnych kont mailowych... co tydzien bede mial nowy serial :D

-- Dodano: 26 maja 2013, 10:44 --

W sumie to wpadłem na inny pomysł.... bo skoro testowanie na wykresach renko jest tak upierdliwe to znaczy ze testowanie na wykresie 1 minutowym powinno być duzo prostsze i wyniki z EA będą bardziej wiarygodne to moze trzeba napisać EA pod zwykły wykres 1 minutowy ale z założeniami wziętymi z wykresu renko.

Skoro wiemy ze otwarcie zlecenia ma nastapić po zamknięciu bloczka 36 pipsowego to w zwyklym EA liczymy ruch ceny o 36 pispow i skladamy zlecenie a potem licząc ruchy ceny o 36 pispow mamy jakby rysowane bloczki renko....

czy dobrze kombinuję ?
jest pipnie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

To nie jest takie proste. W taki sposób będziesz miał tylko siatkę poziomów co 36 pips. A to jest zupełnie co innego niż świece renko, które są spadkowe, wzrostowe, mają knoty itd.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

no to leże i kwicze... nie mam pojęcia jak wam się udaje zrobić test na renko z modelowaniem na 99% przeczytałem chyba wszystko ze strony az-inwestu i TDSu, robie krok po kroku wg ich wytycznych i dupa zbita,

koniec... podaje sie

chyba ze znajde prawidlowy i 100% opis jak to wykonać

mam seredcznie dość po 3 straconych dniach :-(
jest pipnie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Może napisz do az-invest. Z tego co wiem to jest Polak. Dogadasz się ;)
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
drulaka
Gaduła
Gaduła

dokładnie przd chwilą to zrobiłem :-) zapytałem też czy mozna zapłacić w PLNach... poczekam na odpowiedz a tymczasem znalazlem jeszcze angielsie forum... moze tam cos ciekawego się dowiem

-- Dodano: 26 maja 2013, 20:28 --

ok, chyba wszystko jasne .. brak mi CSV2FXT_renko_mod zwykły CVS2FXT nie nadaje się, poczekam na odpoweidz z azinvestu i chyba zakupie u nich pakiet z tym skryptem

dodatkowo chybe nie trzeba bedzie uzywac TDSu tylko wystarczy tickstorylite, ktory "wypluwa" dane do cvs od ręki :-)
jest pipnie

EasyComeEasyGo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: EasyComeEasyGo »

Backtesty RENKO robię w następujący sposób.

1. Potrzebna jest historia z możliwie najdokładniejszymi danymi

http://www.truefx.com/?page=downloads
http://www.tickstory.com/

2. Robię kopie platformy MT4
3. W nowym MT4 wyszukuje folder MT4/history i tworzę w nim nowy folder np. renko
4. Kopiuje do niego następujące pliki
- symbols.raw
- symbols.sel
- symgroups.raw
- ticks.raw
- 1 min data, np. EURUSD1.hst (mogą być też M5 byle najdokładniejsze)
5. Otwieram MT4 I loguje się na konto np.1123456 z hasłem 12345 a jako serwer wybieram nazwę folderu z historią „renko”
6. Robię restart platformy i powinienem widzieć wykres EURUSD z danymi z folderu history
7. Dodaje skrypt RenkoLiveChart (masz go w sieci za free) na wykres M1 (wybieram wysokość renko na 10 i timeframe np.5) Skrypt generuje mi historię zbudowaną ze świeczek renko pod M5.
8. Testuje EA używając testera na MT4 do testów i timeframe z wygenerowaną historią renko.

Metoda mocno poglądowa i niemożliwe do uzyskania 99%. Z tego co mi wiadomo to zawsze będziesz doświadczał wielu błędów w przypadku prób testowania RENKO w formie backtestów. Bardziej miarodajne jest stworzenie projektu rozpoczęcie forwardtestu i wrócenie do tematu za 6 miesięcy. W międzyczasie zajmij się czymś innym.

Jest to opis mojej krótkiej przygody z RENKO (efekt średni) i traktuj to proszę jako uwagę na marginesie niż bezpośrednią radę.

ODPOWIEDZ