Teraz opiszę krok po kroku dlaczego dzisiaj strategia pokazała UP i dlaczego zagrałem pełną stawkę na L.
- pierwsze spojrzenie na rynek ok. 4 rano i już zauważyłem, że świeca h1 z 3 zakryła poprzednią spadkową
- pierwszy ruch - spojrzenie na d1 - jest już wzrostowe z dolnym cieniem - pierwsza myśl będziemy dzisiaj grać up
- poranna analiza z ok. 7 pokazała, że w piątek drugi raz doszliśmy do zl up w1 na 2800 i na h1 (piątek) zrobiliśmy długie dolne cienie
- jak do tej pory procedury pokazują L - kolejny punkt zawiera ostrożne wejście za 1/4 i obserwację ceny
- jak widać ze screenów pierwsze wejście było bardzo wysoko przez co cofka była dość spora
- cały czas także liczyłem, że tak sprzyjające warunki dla L pozwolą przynajmniej na zjedzenie profitu z tej długiej h1 spadkowej z piątku
- po spadku o prawie 8p na minus z pierwszej 1/4 po prostu pomyślałem, że chyba jeszcze nie pora na wzrost i, że jeśli pozycja zaliczy sl to dzisiaj już więcej nie gram - taki plan już miałem ułożony w głowie
- jednak gdy pozycja trochę urosła i zmniejszyła stratę postanowiłem dać tym wzrostom jeszcze jedną szansę i dołożyłem 1/4 trochę poniżej pierwszej - czyli po lepszej cenie - zrobiłem tak ponieważ w przypadku straty 2xsl i tak mieszczę się w limicie
- za utrzymaniem wzrostu w tym momencie przemawiało tylko d1 (zielone) i sygnały z m15 (potwierdzenia bez jakiejkolwiek negacji - jakie to dokładnie potwierdzenia nie mogę napisać)
- o 7:59 i o 8:00 dostałem dwie negacje poprzednich potwierdzeń dlatego wstrzymałem się z kolejnym wejściem o pełnej godzinie (czyli o

.
- gdy dostałem kolejne info (czyli potwierdzenie zgodnie z kierunkiem d1 i poprzednimi założeniami) dałem kolejne 1/4 L - info dostałem o 8:08 - wejście o nowej m5 8:10
- tutaj już za wzrostem przemawiał rysujący się pro wzrostowy kształt h1 z 8
- kolejny 1/4 L dołożyłem o 8:28 kiedy już pozycje były na dość małym minusie i miałem już kolejne info o braku negacji
Nie uda się zrozumieć sedna strategii bez zrozumienia czym są moje potwierdzenia, które dostaję z bardzo dokładnym czasem i jasno określonym statusem. Natomiast interpretacja takiego potwierdzenia jest dość sztywna - jeśli mamy np. d1 zielone a dostaję info np. 8:02 Spada 1.28527 EUR/USD to dla mnie takie info mówi, że cena o tej godzinie była w pewnej ściśle określonej odległości od aktualnego SZCZYTU ceny na tf m15 (m15 bo na takim dostaję info).
I jeśli przy d1 zielonym ciągle otrzymuję info SPADA to dla mnie znaczy to tylko tyle, że cena ROŚNIE!!! - rośnie dlatego, że ciągle atakuje szczyt. Analogicznie jest z sytuacją dla eSek.
Przykład - d1 up i h1 up - odbicie od zl up na wysokim tf a potwierdzenia ciągle SPADA to dla mnie oznacza to tylko tyle, że cena bez większych problemów rosła. To jest potw. zgodne.
Natomiast jeśli przy d1 i h1 dostaję info ROŚNIE to znaczy, że cena atakuje aktualne low i ryzykowne jest granie L przynajmniej do momentu gdy h1 jest czerwone. Choć sytuacja gdy h1 jest innego koloru niż potw. zdarza się rzadko to jednak się zdarza.
To jest tyko oczywiście tylko cześć wszystkich zależności z potw. w mojej strategii - jest ich znacznie, znacznie więcej - choć na pierwszy rzut oka wydaje się to skomplikowany system to zaręczam, że po paru tygodniach jego interpretacja staje się banalnie prosta - wystarczy parę minut analizy i kilkanaście minut oczekiwania na potw. i już można grać.
Jak kiedyś przeanalizowałem częstotliwość występowania potw. to wyszło, że na m15 minimalny okres pomiędzy kolejnymi info - potwierdzeniami to ok. 45sekund do maksymalnie 23-30 minut. Częstotliwość występowania jest uzależniona od tf (im mniejszy tym częściej) i od pory dnia (czas strefy gry londyn jest tutaj zdecydowanie najbardziej obfity w takie sytuacje - średnie czas to pomiędzy 5-15 minut).
Na razie nie chcę w pełni opisywać mechanizmów strategii - ale i tak już dość dużo podałem - oczywiście ten opis tyczy się tylko procedury przygotowania i zajęcia pozycji. Procedury ustawiania tp i prowadzenia pozycji nie mają z tym nic wspólnego.
Powyższy opis to tak właściwie jakieś 10% całości strategii.
Pozdrawiam i... patrzcie na wykresy... tam naprawdę wszystko jest......