szukam mentora

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: szukam mentora

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witaj.
Obserwuję temat, ale w sumie nie bardzo rozumiem...

A jak definiujesz mentora? Czego po nim oczekujesz? Potrafisz regularnie i wytrwale pracować?
Czy szukasz kogoś, kto pokaże Ci to, czego nie chce Ci się szukać i zrobi za Ciebie to, czego nie chce Ci się robić??? Dziennik założyłeś i zaraz porzuciłeś. Powiedz, jaki jest sens uczyć kogoś, kto wygląda niezainteresowanego? Niezdyscyplinowanego? Kto nic nie pokazał, a wymaga? Wymagaj przede wszystkim od siebie.. Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany, to odezwij się do mnie na PW.

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Ja proponuję zmienić tytuł dziennika :D ten obecny to jest jakaś porażka,
zaglądasz tam i tylko kodujesz że jesteś beznadziejnym traderem.
NLP działa, a ten twój tytuł niczego dobrego nie programuje.
Pomyśl o tym kim chcesz być, bądź czego dokonać a wtedy pomyśl nad jakimś optymistycznym tytułem,
a wtedy będzie od razu wiadome do czego dążysz i nad czym pracujesz.
Stforex pisze: Czy szukasz kogoś, kto pokaże Ci to, czego nie chce Ci się szukać i zrobi za Ciebie to, czego nie chce Ci się robić??? Dziennik założyłeś i zaraz porzuciłeś. Powiedz, jaki jest sens uczyć kogoś, kto wygląda niezainteresowanego? Niezdyscyplinowanego? Kto nic nie pokazał, a wymaga? Wymagaj przede wszystkim od siebie..
Stforex "mordo Ty moja" :564: sam bym tego lepiej nie ujął. :564:
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

xwing
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xwing »

Witam.
Zadaj sobie pytanie, czy mentor jest Ci potrzebny?

Ja rok temu słuchałem wykładów Darka Świerka gdzie twierdził, że mentor jest konieczny dla sukcesu.
Jednakże poznałem ludzi, siedzących na Forex 6 lat albo i więcej, którzy doszli do poziomu świadomego tradera bez jakiejkolwiek pomocy mentora.

W dzisiejszych czasach mamy internet.
20 lat temu gdy chciałeś inwestować na giełdzie nie było takiego dostępu do wielu materiałów pisanych, jak dziś.
O szkoleniach video nawet nie wspominam. Mnóstwo strategi do wyboru i koloru, nic tylko testować, testować i jeszcze raz testować. Każdy ma inną osobowość, niekoniecznie strategia mentora dałaby sukces Tobie.

Czyż nasi skoczkowie nie mieli mistrza w postaci Adama Małysza? Czy jego porady pozwoliły im na takie same sukcesy?
Nie, bo każdy jest inny.

Wystarczy się załapać na kilka dobrych szkoleń i samemu pracować nad sobą. Mentor nie oduczy Cię chciwości czy strachu - dwóch fundamentalnych zasad panujących na rynku.

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić JaguarTrend - chłopaki startują z nowym projektem:
http://hqtrader.pl/

Zaś jeśli znasz angielski, to mnóstwo wiedzy możesz uzyskać od Jasona Stapletona:
Jego kanał na youtube:
http://www.youtube.com/user/4xTradersLIVE?feature=watch

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Jednakże poznałem ludzi, siedzących na Forex 6 lat albo i więcej, którzy doszli do poziomu świadomego tradera bez jakiejkolwiek pomocy mentora.
Zgoda! Wiele można zrobić samemu. Ale czasem są momenty, kiedy potrzeba wsparcia i przewodnictwa.
niekoniecznie strategia mentora dałaby sukces Tobie.
Dobry mentor nie da Ci swojej strategii.Jedynie pomoże znaleźć drogę do Twojej własnej...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Zgoda! Wiele można zrobić samemu. Ale czasem są momenty, kiedy potrzeba wsparcia i przewodnictwa.
Przede wszystkim w momentach "upadków". Ja miałem sytuację, że kilkukrotnie gdyby nie rozmowa z osobami, z którymi utrzymuję kontakt raz na parę tygodni to bym się chyba poddał :P

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

S.U. zostanie twoim mentorem za jedyne 4000 zł miesięcznie hehe a chciałem się zapytać czy gracie w oparciu o wskaźniki czy może posługujecie się w ''..''' czystym wykresem bo ja chciałbym tym drugim ze wskaźnikami bo nie mam dobrych doświadczeń niestety może ktoś z was polecił by mi coś nad czy mógłbym popracować czy tylko waszym zdanie PA proszę o pomoc

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Tylko pozostaje jeszcze jeden aspekt. Giełda i rynki finansowe to miejsce dla indywidualistów. A tego typu osoby często są niezależne, i niekoniecznie zależy im na dzieleniu się wiedzą. Jest jednak część osób która to robi ze względów ambicjonalnych. Jednak jeśli Ty nie jesteś indywidualistą to będzie Ci ciężko odnieść sukces. Cała masa ludzi idzie na studia dla papierka a potem do pracy i przy minimum wysiłku "jakoś to jest" i zarabiają kasę. Utrzymują się i żyją na jakimś poziomie który czasem im odpowiada a czasem nie. Tu na giełdzie, podobnie jak w pracy pilota są jednostki wybitne. Jednak nie pod kątem jakiejś wrodzonej zdolności. Lecz pod kątem heroicznej pracy. Pracy własnej.

Jak mawiał Mises „Ludzkie działanie to zachowanie celowe. Możemy też powiedzieć: działanie to wola zrealizowana i przekształcona w czyn; to dążenie do celu; to rozmyślna reakcja podmiotu na bodźce i uwarunkowania zewnętrzne; to świadome przystosowanie się człowieka do stanu wszechświata, który decyduje o jego życiu.” S. 9

I to jest sedno bycia indywidualistą. Osoba która jest prowadzona za rękę bardzo rzadko dokonuje rzeczy nietypowych, nigdy nie osiąga rzeczy ponad średnią. Nie-indywidualista może przeżyć życia i to by było na tyle. Indywidualista którego wyróżnia to, że działa na własną rękę : Przedsiębiorca typu Steve Jobs, Pilot Liniowca który płaci sam za szkolenie ponad 200 tyś zł, Trader, Inwestor giełdowy, Kubica. I cała reszta.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

profession pisze:Tylko pozostaje jeszcze jeden aspekt. Giełda i rynki finansowe to miejsce dla indywidualistów. A tego typu osoby często są niezależne, i niekoniecznie zależy im na dzieleniu się wiedzą. Jest jednak część osób która to robi ze względów ambicjonalnych. Jednak jeśli Ty nie jesteś indywidualistą to będzie Ci ciężko odnieść sukces. Cała masa ludzi idzie na studia dla papierka a potem do pracy i przy minimum wysiłku "jakoś to jest" i zarabiają kasę. Utrzymują się i żyją na jakimś poziomie który czasem im odpowiada a czasem nie. Tu na giełdzie, podobnie jak w pracy pilota są jednostki wybitne. Jednak nie pod kątem jakiejś wrodzonej zdolności. Lecz pod kątem heroicznej pracy. Pracy własnej.

Jak mawiał Mises „Ludzkie działanie to zachowanie celowe. Możemy też powiedzieć: działanie to wola zrealizowana i przekształcona w czyn; to dążenie do celu; to rozmyślna reakcja podmiotu na bodźce i uwarunkowania zewnętrzne; to świadome przystosowanie się człowieka do stanu wszechświata, który decyduje o jego życiu.” S. 9

I to jest sedno bycia indywidualistą. Osoba która jest prowadzona za rękę bardzo rzadko dokonuje rzeczy nietypowych, nigdy nie osiąga rzeczy ponad średnią. Nie-indywidualista może przeżyć życia i to by było na tyle. Indywidualista którego wyróżnia to, że działa na własną rękę : Przedsiębiorca typu Steve Jobs, Pilot Liniowca który płaci sam za szkolenie ponad 200 tyś zł, Trader, Inwestor giełdowy, Kubica. I cała reszta.
Witam. Zaglądasz jeszcze na DT?
Pozdrawiam

kazik1616
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kazik1616 »

Ja skorzystałem z tego: http://www.vantharp.com/. Zwłaszcza pomógł mi test sprawdzający tryb tradera: http://www.tharptradertest.com/default.aspx?question=1

Możesz też spróbować.

filipej
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: filipej »

Moim zdaniem dobrze miec mentora. Sam niestety nikogo takiego nie mialem. Zajmuje sie forexem z malymi przerwami przez okolo 10 lat. I stwierdzam, ze gdybym na poczatku spotkal kogos takiego jak ja to.... bardzo duzo by mi to pomoglo i uchronilo przed niektorymi bezmyslnymi ruchami.

Zgadzam sie rowniez ze taki mentor moze niechetnie dzielic sie wiedza. Tak bylo tez ze mna - na tym forum - kiedy proponowalem sprzedaz mojej strategi a ostatecznie stwierdzilem ze nie warto dzielic sie ta koncepcja. Aby byla jasnosc nie uwazam sie za zadnego wybitnego specjaliste w dziedzinie spekulacji na fx.

Dzis nie zyje tylko z fx, ale jest to jedno z moich zrodel dochodu. Jednak musze przyznac ze fx umozliwil mi zalozenie kilku dzialalnosci. Jak sie czegos naprawde chce i ma troche oleju w glowie to wczesniej czy pozniej cel zostanie osiagniety.

Pozdrawiam

Zablokowany