5 źródeł finansowania

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Re: 5 źródeł finansowania

Nieprzeczytany post autor: Kondek »

Ryzyko u mnie wynosi właśnie jak czasami widać 0,2-5%. W ekstramalnych sytuacjach do 8%, ale to już rzadkość. Wraz ze wzrostem wartości portfela będę zmniejszał ryzyko, a zwiększał ilość transakcji i rynki.

Podsumowanie dnia 29 kwietnia 2013:
Balance = 1974,94 PLN
Zysk = 54,99 PLN
2,86%

Dał zarobić SP500. To właśnie ta pozycja, na której mi brakło 0,1 pipsa do TP. Ale przetrzymałem i z efektem :D Czekamy na dalsze sygnały...
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Kondek pisze:Ryzyko u mnie wynosi właśnie jak czasami widać 0,2-5%. W ekstramalnych sytuacjach do 8%, ale to już rzadkość. Wraz ze wzrostem wartości portfela będę zmniejszał ryzyko, a zwiększał ilość transakcji i rynki.
a nie myslaes o tym zeby walsnie zwiekszyc ryzyko ? skoro masz system, przetestowany i zweryfikowany, znasz jego historyczny DD i czarne serie itd to moze warto zwiekszyc stawke. nie to zebym podpuszczal ale mysle sobie by wykorzystac na maksa potencjal systemu
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

piszesz "zwiekszal ilosc transakcji i rynki", to troche brzmi jakbys szukal na sile transakcji, mam racje?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Zwiększał rynki, to znaczy waluty. Ten system tam działa, ale jest więcej czarnych serii, większe ryzyko. Poza tym zwiększanie ilości transakcji będzie polegało na zmniejszeniu interwału na jakim handluję. Obecnie w systemie mam moment wejścia określony na podstawie h1. Na walutach będę go mógł spokojnie zmniejszyć, ale pojawia się problem. Gram u MM, więc jest to mniej opłacalne niż na ECN, dlatego później będę zmniejszał interwał. Co do zwiększania ryzyka, to nie będę tego robił z tego powodu, że na takim ryzyku mam odczucie, że nie zaliczę MC, a to też jest ważne.
Dodatkowo ROA mojej działalności jest bardzo duże, więc chciałbym wykorzystać ciut więcej kapitału obcego :-)

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Ale sobie długą majówkę zrobiłem :P Dlatego nie będę opisywał szczegółowo każdego dnia tylko, zapuszczę saldo i rynki.
Saldo = 2 031,47 PLN
W między czasie, na początku tego miesiąca był mały kryzys w portfelu ale wszystko zostało zażegnane. Najgorzej sprawuje się Bund w moim portfelu. Jak tak dalej pójdzie to będę musiał wyrzucić go ze swojej strategii.

Tak zmieniał się portfel:
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/saldo1405.jpg[/img]

Spowodowane było to błędnymi sygnałami na Bundzie. Dobrze, że SP500 dawał ładnie zarobić.
Oto zyskowne rynki:
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/zyskowne.jpg[/img]

Tak wyglądają stratne:
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/stratne.jpg[/img]

Tak prezentują się rynki z wynikami:
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/rynki1405.jpg[/img]

Kapitał obcy jeszcze chwilę sobie pozostawię, tak że jak go spłacę, to chciałbym aby pozostało mi 2k.
Struktura kapitału:
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/sk1405.jpg[/img]

Myślę sobie nad 3 źródłem finansowania i już mam pierwsze projekty, jednak muszę jeszcze się wstrzymać, ponieważ czas mnie ogranicza. Możliwe że w niedalekiej przyszłości rozszerzę pierwsze źródło.

Awatar użytkownika
TYmbark
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TYmbark »

Faktycznie długi weekend sobie zrobiłeś :) i prawidłowo życie jest od tego żeby z niego korzystać bo ile można siedzieć przed ekranem.
Pozdrawiam
Michał
Obrazek

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Raport z 14 maja 2013
Saldo = 2 072,20 PLN
Zysk = 40,73
+2,00%

Obliczyłem średniomiesięczną stopę zwrotu i wyszła mi 16,02%. Zaczynając od 1 383,17 PLN, obliczyłem że 1 mln zł bedzie na rachunku w grudniu 2016 roku :D czyli po 46 miesiącach. fajnie, przed trzydziestką :P Oczywiście utrzymać taką stopę zwrotu będzie trudno, oraz nie ruszać kapitału... To są tylko obliczenia w arkuszu, a co rynek zrobi to zobaczymy :]
Idąc za ciosem od 11 maja mam 3 cele przed sobą, które nie spełniłem:
Cele:
1. Spłacić kapitał obcy w wysokości 200 zł
2. Zaciągnąć pożyczkę na forex
3. Osiągnąć balance rachunku 5 000 zł
Cel pierwszy wykonam jak przekroczę balance rachunku 2200, tak abym pozostawił sobie 2000. Czyli to będzie według stopy zwrotu wychodzi że to się stanie 4 czerwca.
Cel drugi chciałbym zaraz po pierwszym wykonać.
Cel trzeci, jeżeli nie zaciągnę pożyczki, powinienem zrealizować 19 listopada. Trochę długo, dlatego będę starał się dopłacać więcej kapitału własnego. Mając juz na swoim rachunku 5000 zł, mogę handlować na wszystkich parach walutowych, jednak sądzę, że przy 3000 zł mógłbym wrzucić USDJPY do swojej strategii oraz indeksy giełdowe europejskie. Więc kluczem do sukcesu w pierwszej kolejności będzie osiągnięcie pułapu 3000 zł. Dlatego też przedstawiam nowy kalendarz celów:

1. Spłacić kapitał obcy w wysokości 200 zł maksymalnie do 4 czerwca 2013
2. Zaciągnąć pożyczkę na forex w wysokości 1000 PLN
3. Osiągnąć balance rachunku 3 000 zł

4. Osiągnąć balance rachunku 5 000 zł

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Raport z 15 maja 2013
Saldo = 2 096,29
Zysk = 24,09 PLN
+1,16%

Udało zarobić się na SP500. Szybka akcja jak indeks rósł :-)
Zastanawiałem się od wczoraj czy nie wprowadzić jakiegoś nowego rynku i zdecydowałem się na EURCHF. Zawsze lubiłem ten rynek. Nie kisi się teraz, tylko jakoś chodzi więc postanowiłem że zagram na nim, tym bardziej że już dłuższy czas testuję go w pracy.

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Przetestowałem USDPLN do mojej strategii i wyniki całkiem ładne. Od początku tego roku zysk 593,1 pipsa. Nie robił dużych obsunięć, więc chyba dorzucę go do systemu. Tak na próbę jak EURCHF.

Temat dziennika dotyczy źródeł finansowania, znalazłem 5 źródło, ale nie wiem czy wypali, niestety nie mogę powiedzieć co to takiego :P
Lista źródeł finansowania:
1. Praca najemna / własna DG
2. Forex / Inne rynki
3. Top Secret
4. Wolne
5. Wolne

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Raport z 16 maja 2013
Saldo = 2 030,29
Zysk = -66 PLN
-3,15%

Witam wszystkich. Wczorajszy dzień nie był owocny, Straciłem na trzech obligacjach. Zastanawiam się czy warto je trzymać w portfelu. Potestuję je jeszcze trochę i ocenię czy warto na nich handlować. W poniedziałek będę wprowadzał do portfela USDPLN. Miażdżący jest trochę ten spread na tej parze. Dlatego szybko muszę uciekać na ECN.

ODPOWIEDZ