Grożby, ataki terrorystyczne a Forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Fobos
Stały bywalec
Stały bywalec

Grożby, ataki terrorystyczne a Forex

Nieprzeczytany post autor: Fobos »

Witajcie !
Akurat mam jutro wolne i taki sobie wymyśliłem temat do refleksji.
Chciałem się podzielić z wami do jakich wniosków doszedłem podczas czytania fragmentu najnowszego numeru equity magazine (polecam go sobie ściągać co miesiąc) Jest to fragment o Kim Dzong Un'ie.
Porównują go do Johna Travolty z filmu "Metro Strachu" w którym gra terroryste i grozi zabiciem zakładników jeśli mu nie zapłacą 10 mln $ . Całość odbywa się niedaleko giełdy i okazuje się pod koniec filmu, że dzięki panice zarobił znacznie, znacznie więcej grając na spadku wartości indexów.
Analogia rzeczywiście jest według mnie błyskotliwa. Gość ustawia zlecenia na spadek wartości dolara na głównych parach bo to Stanom Zjednoczonym groził. Wypowiada wojnę, grozi nuklearną zagładą a potem realizuje zysk i wycofuje wojska.
Śmiałbym się posunąć jeszcze dalej a właściwie wstecz. Ktoś z was oglądał dokument o World Trade Center ? O tym że te budynki nie mogły się zawalić tylko pod wpływem pożaru ? Podobno bardzo wielu amerykanów nie wierzy w oficjalną wersje ? Pomyślcie ile kasy można było zarobić na spadku wartości dolara. Chyba tylko trzęsienie ziemi w całej ameryce mogłoby być gorsze od uderzenia samolotów w światowe centrum handlu. No w sumie nie bo krach w 2008 był gorszy ale tak się zastanawiam czy przywódcy krajów nie znaleźli sobie nowego sposobu na zarobek. Forex jest zdecentralizowany i nikt nie ma nad nim kontroli a anonimowość jest raczej możliwa w tym wypadku jeśli ktoś miałby naprawdę bezpośredni dostęp do SWFX i nie korzystał z usług brokera. Jestem ciekaw co o tym myślicie !

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Re: Grożby, ataki terrorystyczne a Forex

Nieprzeczytany post autor: brother »

Fobos pisze:Witajcie !
Akurat mam jutro wolne i taki sobie wymyśliłem temat do refleksji.
Chciałem się podzielić z wami do jakich wniosków doszedłem podczas czytania fragmentu najnowszego numeru equity magazine (polecam go sobie ściągać co miesiąc) Jest to fragment o Kim Dzong Un'ie.
Porównują go do Johna Travolty z filmu "Metro Strachu" w którym gra terroryste i grozi zabiciem zakładników jeśli mu nie zapłacą 10 mln $ . Całość odbywa się niedaleko giełdy i okazuje się pod koniec filmu, że dzięki panice zarobił znacznie, znacznie więcej grając na spadku wartości indexów.
Analogia rzeczywiście jest według mnie błyskotliwa. Gość ustawia zlecenia na spadek wartości dolara na głównych parach bo to Stanom Zjednoczonym groził. Wypowiada wojnę, grozi nuklearną zagładą a potem realizuje zysk i wycofuje wojska.
Śmiałbym się posunąć jeszcze dalej a właściwie wstecz. Ktoś z was oglądał dokument o World Trade Center ? O tym że te budynki nie mogły się zawalić tylko pod wpływem pożaru ? Podobno bardzo wielu amerykanów nie wierzy w oficjalną wersje ? Pomyślcie ile kasy można było zarobić na spadku wartości dolara. Chyba tylko trzęsienie ziemi w całej ameryce mogłoby być gorsze od uderzenia samolotów w światowe centrum handlu. No w sumie nie bo krach w 2008 był gorszy ale tak się zastanawiam czy przywódcy krajów nie znaleźli sobie nowego sposobu na zarobek. Forex jest zdecentralizowany i nikt nie ma nad nim kontroli a anonimowość jest raczej możliwa w tym wypadku jeśli ktoś miałby naprawdę bezpośredni dostęp do SWFX i nie korzystał z usług brokera. Jestem ciekaw co o tym myślicie !

Możliwość użycia broni atomowej przez Koreę Północną jest równa ZERO. To akurat taki folklor dla głównych wydań wiadomości i nikt nie zajmuje się tym na poważnie. Ala sama idea mechanizmu jest prawdopodobna i ktoś by mógł tak zrobić.

Ostatnio fałszywy news o ataku na White House zrobił niemałe zamieszanie na SP500, także temat aktualny i ryzyko jest rzeczywiste.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Jakiś czas temu w weekend chyba na National Geographic leciał Zeitgeist a po nim dokument o WTC. Ciężko jest to oceniać jak nie zna się prawdy tak na dobrą sprawę. Pierwsze co zawsze nasuwa mi się na myśl to, czy ktoś przed danym zdarzeniem postawił jakieś grube pozycje na giełdzie. Teraz o ile giełdy są kontrolowane o tyle z FX można by było coś wyciągnąć bez narażania się władzom. Piszę o takim komunikacie jak w AP o białym domu. Mając odpowiednie umiejętności i ciekawe pomysły można robić przekręty. Pewnie jakaś grupa osób coś przycięła na akacji na tweecie i nie została złapana bo byłoby o tym w tv.
Nie wiem jakie Korea ma możliwości... pewnie można się jedynie pośmiać, ale nigdy do końca nie będzie wiadomo co dokładnie się dzieje. Nie należy zapominać o manipulacjach, psychologii i iluzji. Tom Clancy w swoich książkach podaje bardzo dużo przykładów tego jak można zmanipulować ludzi (opinię publiczną) np. w "Dług honorowy" (jedna z moich ulubionych książek). W tej książce przykładowo jest opisane jak można pod okiem kontroli zewnętrznej przeprowadzić próbę wystrzelenia rakiety balistycznej, która rzekomo ma wystrzelić satelitę na orbitę.
A ludzie niestety i tak wierzą we wszystko co im w TV podadzą. Po co myśleć skoro ktoś już temat z wnioskami i opinią opracował za nich. Smutne jest też to, że często ludzie budują opinię o jakimś wydarzeniu o którym nie mają pojęcia i faktów prawdopodobnie nigdy nie poznają jak np. z WTC.
Chciałoby się wiedzieć jak ten świat na prawdę wygląda. Można złotą rybkę o to poprosić :)

A z ciekawostek to w książce "Dług honorowy" po raz pierwszy został opisany atak terrorystyczny z użyciem samolotu pasażerskiego (książka jest z 96 roku).

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

rayzeel pisze:Jakiś czas temu w weekend chyba na National Geographic leciał Zeitgeist a po nim dokument o WTC. Ciężko jest to oceniać jak nie zna się prawdy tak na dobrą sprawę. Pierwsze co zawsze nasuwa mi się na myśl to, czy ktoś przed danym zdarzeniem postawił jakieś grube pozycje na giełdzie.
Możliwe, że mówisz o tym filmie o WTC - http://www.youtube.com/watch?v=Cb-RRFd17Vs

Gdzieś w drugiej części jest podane, że niby przed atakami na WTC ktoś kupował czy tam sprzedawał bardzo dużo akcji na giełdzie w USA.

Ogólnie, nie jestem fanem teorii spiskowych, nie mam zdania na temat tego o czym mówią w tym filmie, uważam że po 12 latach od zdarzenia chaos informacyjny czy ewentualna cenzura nie pozwoli na wyciągnięcie wiarygodnych wniosków.

Jeżeli chodzi o możliwości przekrętów to według mnie nie trzeba daleko szukać i nie są do tego potrzebne ataki terrorystyczne, żeby zarobić.
Pamięta ktoś, jak obniżono rating francji? Info popłynęło w świat i był mocny spadek na EURUSD. Nie wierzę, że na godzinę, dwie, dzień czy dwa przed oficjalnym ogłoszeniem, grupka ludzi o tym nie wiedziała.
Szczególnie, że podobno "dobrym zwyczajem" jest informować dany kraj/instytucje o obniżeniu im ratingu przed jego obniżeniem - tak przynajmniej mówiono kiedy obniżano rating francji.

To samo tyczy się oficjalnych publikacji danych makro. Ktoś przecież te dane musi zebrać, opracować, przeliczyć. Wystarczy mieć znajomego w odpowiedniej instytucji.
Obrazek

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Mimo iż karalne jest korzystanie z informacji poufnych to czasami pokusa może być zbyt silna. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzą duże pieniądze. Tacy już ludzie są i tego się nie zmieni.

Tak, o tym filmie pisałem Patyk89. Można obejrzeć jako ciekawostkę.

Awatar użytkownika
Fobos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fobos »

Tak jak mówisz Patyk89 ktoś te dane przygotowuje zanim zostaną one opublikowane i to byłoby aż głupie gdyby ktoś na tych danych nie korzystał na Forexie. Ale to musi być naprawdę wąska grupa osób. A tu coś znalazłem. https://www.youtube.com/watch?v=X2vLhcpvxwI

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

terroryzm / 11 września / zamach / to są słowa wiązane i puszczane na okrągło w komercyjnej telewizji, pamiętaj,że za zamachami w meczetach stoją amerykanie, bo oni nie chcą kończyć wojny która daje tyle pieniędzy. wszystko wokoło dzisiaj to obłuda, trzeba uważać na wszystko i na wszystkich. rockefeller powiedział " wejdziemy do iraku, awganistanu i wenezueli." narazie 2 z 3 scenariuszy sie sprawdziły...trzeba wsiadać z grubasami do pociągu i z nimi lecieć.
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

ODPOWIEDZ