Mój pierwszy system - proszę o opinie
Mój pierwszy system - proszę o opinie
Po 6 miesiącach testów i kilku szkoleniach idę w kieunku poniższego systemu, którym gram w konkursie CrossTrade (wyniki na bieżąco w podpisie):
Założenia i Money Management
Risk: 3% na transakcję
R:R 1:2.5 (TP 2,5 razy większy od SL)
Metoda zajęcia pozycji: PROC
Metoda wyjścia z pozycji: TS, SL, TP
Startegia: Price Action (S/R +TL + najprostsze formacje świecowe, Fibo) + Day Trading + Long term. Scalping
Pary walutowe: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD, USD/JPY, GBP/JPY, EUR/JPY + czasami crossy
DayTrading:
1. MBO – Morning Break-out (7.00-10.00), interwał 5-15 min
2. FBP – Flag Breakout Pattern (w godzinach najwyższych zmienności na rynku poza danymi), interwał 5-15min
Long term:
IBB – Inside Bar Breakout, interwał 1D
Scalping:
Wystąpienia szefów ECB, FED
Publikacje Payrolls, ISM, PMI
Wydarzenia polityczne
Czekam na Wasze opinie i sugestie.
Założenia i Money Management
Risk: 3% na transakcję
R:R 1:2.5 (TP 2,5 razy większy od SL)
Metoda zajęcia pozycji: PROC
Metoda wyjścia z pozycji: TS, SL, TP
Startegia: Price Action (S/R +TL + najprostsze formacje świecowe, Fibo) + Day Trading + Long term. Scalping
Pary walutowe: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD, USD/JPY, GBP/JPY, EUR/JPY + czasami crossy
DayTrading:
1. MBO – Morning Break-out (7.00-10.00), interwał 5-15 min
2. FBP – Flag Breakout Pattern (w godzinach najwyższych zmienności na rynku poza danymi), interwał 5-15min
Long term:
IBB – Inside Bar Breakout, interwał 1D
Scalping:
Wystąpienia szefów ECB, FED
Publikacje Payrolls, ISM, PMI
Wydarzenia polityczne
Czekam na Wasze opinie i sugestie.
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Re: Mój pierwszy system - proszę o opinie
scalp na danych ? zly pomysl chyba ,ze masz brokera ,ktory nie rozszerza spreadu i nie robi problemow w co watpie.
omijaj takie dni zrob sobie wolne.
omijaj takie dni zrob sobie wolne.
Dziękuję za cenne wskazówki.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Czemu tylko w tym przedziale czasowym ? 13-14 rowniez mozna stosowac ta strategie (choc nie zawsze)cytrynek pisze:1. MBO – Morning Break-out (7.00-10.00), interwał 5-15 min
W jakiej postaci wykorzystujesz ta strategie ? W takiej jaka opisuje R. Szymaniak / Jesli tak to moim zdaniem strata czasu...cytrynek pisze:Long term:IBB – Inside Bar Breakout, interwał 1D
Czesto sam szukam setupow pod dane ale nie pod takie "mega" jak payrolsy itp. , podzielisz sie technika ?cytrynek pisze:Scalping:Wystąpienia szefów ECB, FEDPublikacje Payrolls, ISM, PMIWydarzenia polityczne
Ja uzywam tego http://forex-nawigator.biz/forum/one-click-t21126.html i chyba prosciej sie nie dacytrynek pisze:Metoda zajęcia pozycji: PROC

Pozdrawiam.
Ze mnie dupa nie trejder!!! 

Bo tak sobie założyłem i tego się 3mam.rabit pisze:Czemu tylko w tym przedziale czasowym ?
Wyjasnij proszę.rabit pisze:W jakiej postaci wykorzystujesz ta strategie ? W takiej jaka opisuje R. Szymaniak / Jesli tak to moim zdaniem strata czasu...
Interwał 15 minutowy, para EUR/USD. Po analizie danych historycznych zauważyłem, że reakcja na dane występuje w postaci dużego impetu w jednym kierunku, potem cena zawraca lub nie. Wykorzystuję ten impet do zajęcia pozycji i łapię pipsy do czasu gdy impet zaczyna wyhamowywać. Gdy cena zawraca czekam na kolejny impuls/impet w pierwotnym kierunku. I tak masymalnie 3 razy. Pozdrawiam!rabit pisze:Czesto sam szukam setupow pod dane ale nie pod takie "mega" jak payrolsy itp. , podzielisz sie technika ?
cytrynek pisze:Wyjasnij proszę.
http://forex-nawigator.biz/forum/journa ... 20925.htmlcytrynek pisze:
Juz rozumiem .cytrynek pisze:Interwał 15 minutowy, para EUR/USD. Po analizie danych historycznych zauważyłem, że reakcja na dane występuje w postaci dużego impetu w jednym kierunku, potem cena zawraca lub nie. Wykorzystuję ten impet do zajęcia pozycji i łapię pipsy do czasu gdy impet zaczyna wyhamowywać. Gdy cena zawraca czekam na kolejny impuls/impet w pierwotnym kierunku. I tak masymalnie 3 razy.
Pozdro.
Ze mnie dupa nie trejder!!! 

Zwróciłeś uwage, że w niektórych miesiącach pinbar ma ok. 20% skutecznosci na interwałach 1h + przy tzw konfluencji.
Caly ten "skalping" rób na demo, bo to wogóle jakaś komedia.
Caly ten "skalping" rób na demo, bo to wogóle jakaś komedia.
On tam wyskoczył z info że ta strategia ma 48-50% skuteczności, ciekawe na na jakim okresie czasu wyliczył taką statystykę

Testowałeś to na danych historycznych cytrynek ? jaka Ci wyszła skuteczność ?
Ja od lat pracuję nad swoją strategią i moja skuteczność nie przekracza kilkunastu %, ale ze względu na bardzo wysokie RR jestem w stanie zarabiać.
Dlatego jak ktoś mi prezentuję strategię ze skutecznością 50% to podchodzę do tego z dużym dystansem

Dlaczego, można zaprezentować system z 50% skutecznością i jest to normalne przy R;R 1:1 

Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu
Ale tam jest mowa o RR 1:2