SD TRADING

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MasterFx
Pasjonat
Pasjonat

Re: SD TRADING

Nieprzeczytany post autor: MasterFx »

jak_zyc pisze:Witam, ciekawy i co jeszcze lepsze prosty styl gry...
Jak wyznaczasz poziom tej żółtej linii, bo czerwonej to wiadomo - rysowana od ekstremum? (zobacz załącznik)

Myślałem, że będziesz otwierać 1-2 pozycje na dzień z wysokiego TF, a tu tyle ich :o
na jakich interwałach operujesz? tyle pozycji to chyba większość to niskie...
Po kolei....
Niebieskie pole/strefa to nic innego jak baza (jeśli nie wiesz co to oznacza musisz doczytac o SD). Zazwyczaj wyznaczam ją jako ekstrema świecy (świec) poprzedzających świecę momentum. To wszystko. Czasem wygląda to nieco inaczej ale tu już wchodzi bardziej kwestia doświadczenia/opatrzenia.

Co do ilości zagrań. Dziś jak sam zobaczyłem historię to aż się zdziwiłem, że było ich aż tak dużo. Najczęsciej jest tak, że zagrywam od 1-5 trejdów dziennie, ale są dni, że na jaki instrument nie spojrzę widzę setup z niższego TF (najczęściej m5-m15). W takiej sytuacji zamykam transakcje które już profitują oraz wykazują lekką stagnację kursu na rzecz nowego setupu - stąd spora ilość transakcji.

TF... Uwielbiam wyznaczać strefy na D1 i W1 i otwierać pozycje z niższego TF (m5-h1) kiedy cena do nich zagląda.

I jeszcze jeden wykres dziś.
EUR/GBP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maassk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maassk »

Witam, możesz podać jakieś ciekawe źródła dotyczące SD z których sam korzystałeś i coś konkretnego z nich wyciągnąłeś ??
ja gram dosyć podobnie jednak nie przeczytałem na ten temat żadnej książki.

soman
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: soman »

Witaj.

Jakiś czas temu zauważyłem, że gra na klasycznych S/R zaczyna przynosić coraz więcej frustracji i zająłem się strefami SD. Po wstępnej analizie rynku (szczególnie na parach z JPY) wygląda to obiecująco. Twoje statystyki wyglądają świetnie.
Jeśli można - to mam 2 pytania:

1. Chciałem zapytać Cię o SL. Jak głęboko (statystycznie) go ustawiasz?
Powiedzmy, że wchodzisz na strefie SD z H4, ale precyzujesz wejście na m5...m15...

2. Analizując rynek często widzę odbicia od stref w zasadzie natychmiast po ich dotknięciu...
- Czy stawiasz zlecenia oczekujące LIMIT na takich strefach (a jeśli tak - jaki masz SL) ?
- Czy raczej to sobie odpuszczasz i notujesz tylko że było odbicie i czekasz co dalej?
(bo w zasadzie często nie ma kiedy tam zagrać - to jest moment)

Pozdrawiam. Świetny materiał.

Awatar użytkownika
devport
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: devport »

Hej MasterFx zauważ, że na EURGBP cena często dochodzi do połowy szerokości strefy po czym odbija... dobrze to na D1 widać. :] Taka moja mała podpowiedź dot. stref SD.
Wracam po latach przerwy....

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Hmm co się stało z dziennikiem? Bo zapowiadał się ciekawie :wink:

anonim09383

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

ta żółta linia to mnie nie dziwi ale ta powyżej nad nią to już tak. Żółta linia to świeca poprzedzająca momentum a dokładnie koniec knota

Awatar użytkownika
MasterFx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MasterFx »

Przepraszam wszystkich którzy liczyli że będę dalej prowadził jurnal, ale w momencie kiedy w nim postowałem było nikłe zainteresowanie, więc stwierdziłem że szkoda zachodu...

Dawno mnie nie było na portalu ale idzie jesien i zima wiec może zacznę od nowa postowac i dalej prowadzic dziennik, hmmm? 8)

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Słuchaj według mnie zainteresowanie jest wielkie ale jeśli ktoś jak np ja nie może wnieść zbytnio merytorycznych treści raczej zachowuje powściągliwość :-)

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Pisz pisz, to zacny temat i każdy post na ten temat, zawsze ma prawo bytu :)
Warto o nim debatować :)

Ciekawi mnie co wg, Ciebie jest świeżym poziomem, wiadomo, że jest najważniejszy w całej zabawie, a ostatnio zderzyłem się ze skrajnymi poglądami na ten temat :)
W skrócie gdy powstaje nam poziom "spadek baza wzrost" DBR- jedni uważają to za świeży poziom, ale patrząc na lewo, zobaczymy, że owy poziom powstał na RbR czyli wzrost baza wzrost, lub potocznie speed bumie.

Druga kwestia, to jak sobie radzisz z łączeniem TFów i szacowanie TP

Wiadomo, że każdy chce wejść po najlepszej cenie i zrobimy to na niskim TFie, ale jak połączyć to z TP szacowanym na wysokim interwale?

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Dołączam się do poprzedników. Warto o tym pisać oraz wymieniać doświadczenia. Z ciekawością będę obserwował ten jurnal.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ