Dziennik świadomego inwestora

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Dziennik świadomego inwestora

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Cześć Bud!
Trochę czasu minęło odkąd Cię ostatnim razem "czytałem" ;).

Widzę, że powoli brniesz do przodu z mentalnym nastawieniem i osobiście popieram ten kierunek. Martwi mnie jednak to, co tu napisałeś. Jak na Twój staż, to chyba stać Cię na więcej niż lakoniczny skrót z pobożnych życzeń w pierwszym poście dziennika. To co wytknę Ci w tym poście odbierz proszę po przyjacielsku, bo życzę Ci jak najlepiej.. stąd ewentualne uwagi ;).

- Piszesz, że interesują Cię formacje cenowe na wyższych interwałach i psychologia rynków. Zastanawiam się, co rozumiesz pod pojęciem "psychologia rynków", bo na wyższych interwałach rządzi głównie modelowa wycena.
- Widzę, że grasz małymi słupkami, czyli interesują Cię TYLKO swingi? Szkoda, bo świece dzienne wiele mówią same w sobie. Dobre uzupełnienie gry na swingi.
- Widzę, też, że opierasz decyzję inwestycyjną na rysunkach kreślonych u 6-dniowego brokera podczas, gdy ludzie zajmujący się profesjonalną wyceną aktywów otwarcie mówią, że AT to ogólnie bzdura.
- Nie widzę analizy czynników fundamentalnych, które kształtują wyceny, a zatem podaż i popyt, na wysokich interwałach
- mała pozycja to dobry ruch, ale nie odwróci wartości oczekiwanej. Niemniej to dobry ruch. Zawsze lepiej dołożyć, jak będzie dobrze niż wtopić cały Risk.

Z tego co widziałem w innym temacie, to nie potrafisz się dookreślić. Jakbyś w kółko próbował tego samego i oczekiwał, że tym razem będzie lepiej. EUR USD sprzedawałeś wczoraj w okolicach decyzji ECB, gdy 70% analityków spodziewało się cięcia stóp %. Nie wiem na ile brałeś to pod uwagę, jednak wydaje się, że była to w dużej mierze loteria. Niemniej gratuluję udanego trejda :).

Co od siebie mogę polecieć, to temat akumulacji i dystrybucji. Te pojęcia zmieniły moje spojrzenie na duże interwały. Do tego warto spojrzeć na rynek, jak na rzekę w korycie podaży i popytu. Dlaczego świeca dzienna kończy się na 1.55 a nie akurat na 1.60 czy 1.50? To jest proste pytanie i prosta odpowiedź, ale wiele osób zdaje się o tym nie wiedzieć lub nader często zapominać. Za każdym razem masz balans popytu i podaży, a jednak ludzie potrzebują Sama Seidena, żeby im pokazał, które świeczki są S/D ;). Zachęcam także do rozpoczęcia przygody z wielowymiarową analizą - pomaga.

Bez fundamentów, chociażby ogólnie, to ciężko. Banki centralne kształtują w dużej mierze kierunki przepływu kapitału. Większość spraw można teoretycznie wyczytać z wykresu, ale spekulacja polega właśnie na szacowaniu przyszłości, stąd jest to niemal niezbędne. Trzeba jeno wypracować narzędzia.

Pozdrawiam serdecznie :564:

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bud fox »

Funt breakout

Obrazek
Życzę wszystkim wolności i sukcesów!

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Witaj Cichy, milo Cię widzieć.

To prawda kupę lat siedzimy już w tym... bagnie hehe

mariusz2011
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mariusz2011 »

Jakoś nie jestem przekonany do zwrotu w L, chociaż dzisiaj dane to może rynek pomęczyć. Umocnić dolara albo i nie :D . Cały forex.

Ja już chyba się wypaliłem, rynek mnie pokonał, strach przed kolejnym obsunięciem kapitału zaczął mnie paraliżować myślowo i działaniowo. Cofnąłem kasę od broka. I pass, za dużo wtopiłem :( przez te lata.Najbardziej szkoda fajnego towarzystwa. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

mariusz2011 pisze:Jakoś nie jestem przekonany do zwrotu w L, chociaż dzisiaj dane to może rynek pomęczyć. Umocnić dolara albo i nie :D . Cały forex.

Ja już chyba się wypaliłem, rynek mnie pokonał, strach przed kolejnym obsunięciem kapitału zaczął mnie paraliżować myślowo i działaniowo. Cofnąłem kasę od broka. I pass, za dużo wtopiłem :( przez te lata.Najbardziej szkoda fajnego towarzystwa. Pozdrawiam.

Odpocznij sobie od rynku, nie myśl o tym co było.

Jeśli kiedyś jeszcze będziesz miał ochotę wrócić zacznij od demo, gdy poczujesz się pewniej otwórz mikro konto wpłać minimalną wymaganą wielkość depozytu i graj mikrolotami.

Pomaga! ;)

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

mariusz2011 pisze:Jakoś nie jestem przekonany do zwrotu w L, chociaż dzisiaj dane to może rynek pomęczyć. Umocnić dolara albo i nie :D . Cały forex.! ;)
To nie tak. To jest forex tutaj lepiej stracić rację, niż pieniądze.

Pamiętaj o tym.

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Zysk na pozycjach długich zrealizowany.

Teraz czas na pociąg w dół :mrgreen:

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Dobija mnie głupota osób robiących tłumaczenie do Meta Tradera

Obrazek

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Także denerwuje mnie w tej wersji że nie mogę zapisać zrzutu ekranu z wolną przestrzenią z prawej strony wykresu

Awatar użytkownika
bud fox
Gaduła
Gaduła

Korzystając z wolnej chwili postanowiłem wrzucić kilka swoich analiz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek