Dziennik świadomego inwestora
Dziennik świadomego inwestora
Witajcie!
Postanowiłem założyć dziennik w celu kontrolowania swoich poczynań na rynku.
Dziennik celowo nazwałem dziennikiem świadomego inwestora, nie tradera, ani nie spekulanta, podchodzę do zarządzania swoim portfelem inwestycyjnym na poważnie.
Jeśli chodzi o technikę to interesują mnie formacje cenowe na większych interwałach, a także psychologia rynków finansowych. Pozycje będą otwierane na mniejszych interwalach, po zabezpieczeniu pozycji stopem, będę je piramidował, pozycji nie będzie za wiele, będę skupiać się raczej na pojedynczych symbolach.
Otwieram relatywnie małe pozycje, nie stosuje stop lossów.
Postanowiłem założyć dziennik w celu kontrolowania swoich poczynań na rynku.
Dziennik celowo nazwałem dziennikiem świadomego inwestora, nie tradera, ani nie spekulanta, podchodzę do zarządzania swoim portfelem inwestycyjnym na poważnie.
Jeśli chodzi o technikę to interesują mnie formacje cenowe na większych interwałach, a także psychologia rynków finansowych. Pozycje będą otwierane na mniejszych interwalach, po zabezpieczeniu pozycji stopem, będę je piramidował, pozycji nie będzie za wiele, będę skupiać się raczej na pojedynczych symbolach.
Otwieram relatywnie małe pozycje, nie stosuje stop lossów.
Życzę wszystkim wolności i sukcesów!
-
- Stały bywalec
Re: Dziennik świadomego inwestora
Życzę powodzenia. Doświadczenia mamy podobne, tym bardziej trzymam kciuki.
Dzięki Marusz! Będzie bardzo potrzebne!mariusz2011 pisze:Życzę powodzenia. Doświadczenia mamy podobne, tym bardziej trzymam kciuki.
Dwie pierwsze pozycje, funt pozycja krótka na odbicie od górnej linii kanału, oraz druga pozycja euro podwójny szczyt. Orientacyjne zasięgi formacji zaznaczyłem na wykresie.

- ZielonaMgielka
- Maniak
Witaj Bud 
Ciekawa i co najwazniejsze prosta analiza.
Mam podobne view jednak ze wzgledu na duza ilosc istotnych danych w tym tyg cos mi mowi ze moze jeszcze warto poczekac. Na EU martwi mnie troche strefa wybicia w obrebie poziomu 1.31.
Pozdrawiam i zycze powodzenia

Mam podobne view jednak ze wzgledu na duza ilosc istotnych danych w tym tyg cos mi mowi ze moze jeszcze warto poczekac. Na EU martwi mnie troche strefa wybicia w obrebie poziomu 1.31.

ZielonaMgielka pisze:Witaj Bud
Dziękuję za dobre słowa

-
- Stały bywalec
Przemyslenia i rysunki mam podobne do Ciebie Bud, i to niestety nie wrózy Tobie dobrze
, przy moich dokonaniach. Dzisiaj napewno dane będą mieszać.
Tak myślę czy nie inwestować /temat poruszany na forum wielokrotnie/ odwrotnie do własnych analiz. z analizy sell to ja buy. Dziś byłbym gościem z pokaźnym depo
.
Pozdrawiam.

Tak myślę czy nie inwestować /temat poruszany na forum wielokrotnie/ odwrotnie do własnych analiz. z analizy sell to ja buy. Dziś byłbym gościem z pokaźnym depo

Pozdrawiam.
Inwestując długoterminowo - bo to w moim odczuciu jest inwestowanie, nie powinieneś przejmować się krótkookresowymi wahaniami.mariusz2011 pisze:Przemyslenia i rysunki mam podobne do Ciebie Bud, i to niestety nie wrózy Tobie dobrze, przy moich dokonaniach. Dzisiaj napewno dane będą mieszać.
Tak myślę czy nie inwestować /temat poruszany na forum wielokrotnie/ odwrotnie do własnych analiz. z analizy sell to ja buy. Dziś byłbym gościem z pokaźnym depo.
Pozdrawiam.
Niestety mniejsze interwały zaprzeczają formacjom na duży interwałach. Pozycje zamknięte na plus.
Na eurodolarze tymczasowo trend wzrostowy, najbliższy opór w granicach: 1.317924. Widoczna jest formacja trójkąta zwyżkującego jeśli wyżej wymieniony opór zostanie przełamany możliwy zasięg w granicach: 1.361469