BOSSAFX
Re: BOSSAFX
Kilkanaście minut temu miał miejsce gwałtowny spadek na amerykańskich giełdach wywołany plotką o wybuchach w pobliżu Białego Domu. Tak się złożyło, że niedawno otworzyłem krótką pozycję na FUS500 po ok. 1570, ale nie mogłem jej zamknąć, ponieważ dokładnie w momencie spadków TERMINAL PADŁ i nie można go było przez kilka minut uruchomić.
Proszę mi wierzyć, jestem daleki od różnorakich teorii spiskowych na temat brokerów jakie krążą na forum, ale w tym momencie BOSSAFX całkowicie wyprowadziła mnie z równowagi.
Proszę o wyjaśnienie dlaczego terminal padł akurat w takim momencie i dlaczego nie można go było uruchomić przez kilka minut. Od razu uprzedzam zarzuty, że moje połączenie z internetem działało bez żadnych problemów, przeglądarki internetowe również.
Jeśli ktoś z Użytkowników forum miał podobne zdarzenie, to również proszę o wypowiedź.
Proszę mi wierzyć, jestem daleki od różnorakich teorii spiskowych na temat brokerów jakie krążą na forum, ale w tym momencie BOSSAFX całkowicie wyprowadziła mnie z równowagi.
Proszę o wyjaśnienie dlaczego terminal padł akurat w takim momencie i dlaczego nie można go było uruchomić przez kilka minut. Od razu uprzedzam zarzuty, że moje połączenie z internetem działało bez żadnych problemów, przeglądarki internetowe również.
Jeśli ktoś z Użytkowników forum miał podobne zdarzenie, to również proszę o wypowiedź.
Witam,
W dniu wczorajszym nie mieliśmy żadnych przerw czy trudności w działaniu serwerów (infrastruktury po naszej stronie). Jeśli problemem była awaria terminala jak Pan napisał to naprawdę nie podejmuję się określić co było przyczyną bazując na tych informacjach które Pan podał. Działanie terminala (jako aplikacji) jest całkowicie niezależne od nas, a jedyny wpływ który na to mamy jako broker to okresowe dostarczanie aktualizacji wersji. Z Pana opisu wynika że problem najprawdopodobniej związany jest z konfiguracją komputera, choć to że wydarzył się w takim a nie innym momencie rzeczywiście może skłaniać do snucia różnych teorii. Z drugiej strony zapewniam, że nie był Pan wczoraj jedynym klientem posiadającym pozycje krótkie na FUS500 (FUS30, USDJPY i jeszcze pewnie kilku innych), a żadne tego typu zgłoszenie, poza Pańskim (ani tu ani bezpośrednio do nas) nie wpłynęło.
Proponuję skontaktować się z nami bezpośrednio, bo na pewno pomimo ogromnej różnorodności sprzętu i aplikacji wykorzystywanych przez naszych Klientów postaramy się pomóc zlokalizować przyczynę problemu.
W dniu wczorajszym nie mieliśmy żadnych przerw czy trudności w działaniu serwerów (infrastruktury po naszej stronie). Jeśli problemem była awaria terminala jak Pan napisał to naprawdę nie podejmuję się określić co było przyczyną bazując na tych informacjach które Pan podał. Działanie terminala (jako aplikacji) jest całkowicie niezależne od nas, a jedyny wpływ który na to mamy jako broker to okresowe dostarczanie aktualizacji wersji. Z Pana opisu wynika że problem najprawdopodobniej związany jest z konfiguracją komputera, choć to że wydarzył się w takim a nie innym momencie rzeczywiście może skłaniać do snucia różnych teorii. Z drugiej strony zapewniam, że nie był Pan wczoraj jedynym klientem posiadającym pozycje krótkie na FUS500 (FUS30, USDJPY i jeszcze pewnie kilku innych), a żadne tego typu zgłoszenie, poza Pańskim (ani tu ani bezpośrednio do nas) nie wpłynęło.
Proponuję skontaktować się z nami bezpośrednio, bo na pewno pomimo ogromnej różnorodności sprzętu i aplikacji wykorzystywanych przez naszych Klientów postaramy się pomóc zlokalizować przyczynę problemu.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Pytanie do brokera
Dzisiaj zawieszono handel instrumentem Nikkei225 w powodu przekroczenia dziennego zakresu zmian.
Czym jest spowodowane to ograniczenie? Takie coś nakłada giełda w Tokio (czy inna, na której się handluje tym instrumentem, który jest u Państwa na platformie)? Czy to jakieś ograniczenie techniczne hedżowania brokera? Nie jesteście w stanie tak szybko zahedżować pozycji klienta? Czy może tak duża zmiana rodzi obawy, że w przypadku piramidowania przez klienta i nagłego zwrotu rynku może one się stać niewypłacalny (wielokrotnie przekroczone depo i to bez możliwości stop out czy jak to się nazywa), przez co broker zostanie z problemem sporego ujemnego salda, które sam będzie musiał pokryć (tak szybko nie sprzedacie mieszkania klienta czy co on tam ma, jeśli w ogóle coś ma)?
Bo w tej chwili sytuacja jest taka, że mogłam wczoraj nabrać sporo S przewidując poziom i czas początku ruchu spadkowego, dzisiaj teoretycznie jestem milionerką, ale jeśli USA wyciągnie po południu indeksy do góry to mogę się nawet obudzić jako bezdomna.
Jak w takiej sytuacji działa SL i jak się uchronić przed zbyt wielkimi stratami w momencie, gdy broker zabiera mi możliwość działania na moim koncie i wyjścia z zyskiem lub niewielką stratą (mogłam np. grać L od 2 miesięcy i być sporo na minusie, a teraz mam jedyną szansę na wyjście na zero).
Co się stanie w sytuacji załamania rynku carry trade? Przecież wtedy pary JPY oraz giełdy będą spadały po kilka procent dziennie (!!!) - cytat ze sponsorowanej przez Państwa książki Ashrafa Laidi. Czy wtedy na JPY też zostanie nałożone takie ograniczenie uniemożliwiające słuszny zarobek niedźwiedziom, które czekały 2 lata na taką okazję?
Dzisiaj zawieszono handel instrumentem Nikkei225 w powodu przekroczenia dziennego zakresu zmian.
Czym jest spowodowane to ograniczenie? Takie coś nakłada giełda w Tokio (czy inna, na której się handluje tym instrumentem, który jest u Państwa na platformie)? Czy to jakieś ograniczenie techniczne hedżowania brokera? Nie jesteście w stanie tak szybko zahedżować pozycji klienta? Czy może tak duża zmiana rodzi obawy, że w przypadku piramidowania przez klienta i nagłego zwrotu rynku może one się stać niewypłacalny (wielokrotnie przekroczone depo i to bez możliwości stop out czy jak to się nazywa), przez co broker zostanie z problemem sporego ujemnego salda, które sam będzie musiał pokryć (tak szybko nie sprzedacie mieszkania klienta czy co on tam ma, jeśli w ogóle coś ma)?
Bo w tej chwili sytuacja jest taka, że mogłam wczoraj nabrać sporo S przewidując poziom i czas początku ruchu spadkowego, dzisiaj teoretycznie jestem milionerką, ale jeśli USA wyciągnie po południu indeksy do góry to mogę się nawet obudzić jako bezdomna.
Jak w takiej sytuacji działa SL i jak się uchronić przed zbyt wielkimi stratami w momencie, gdy broker zabiera mi możliwość działania na moim koncie i wyjścia z zyskiem lub niewielką stratą (mogłam np. grać L od 2 miesięcy i być sporo na minusie, a teraz mam jedyną szansę na wyjście na zero).
Co się stanie w sytuacji załamania rynku carry trade? Przecież wtedy pary JPY oraz giełdy będą spadały po kilka procent dziennie (!!!) - cytat ze sponsorowanej przez Państwa książki Ashrafa Laidi. Czy wtedy na JPY też zostanie nałożone takie ograniczenie uniemożliwiające słuszny zarobek niedźwiedziom, które czekały 2 lata na taką okazję?
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy 

Pani Julio,
Cytując nasz komunikat sama Pani odpowiedziała na podstawowe pytanie. Zgodnie z naszą specyfikacją FJP225 jest kontraktem CFD odzwierciedlającym notowania futuresa notowanego na giełdzie chicagowskiej. Zawieszenie notowań tego instrumentu bazowego spowodowało automatyczne zawieszenie kontraktu CFD. Taka jest konstrukcja tych instrumentów - brak notowań na rynku bazowym uniemożliwia handel instrumentem pochodnym, bo nie ma jak go wycenić. Ten przypadek zawieszenia notowań jest uwzględniony zresztą w regulaminie.
Pozostałe pytania o możliwości hedgowania pozycji, obawy przed spiramidowanymi pozycjami klientów i ich ewentualną niewypłacalnością itd. skonkludować mogę tylko tak, że są to naturalne i oczywiste czynniki ryzyka z którymi trzeba się liczyć prowadząc taki biznes jak usługi brokerskie. One występują codziennie, są wkalkulowane w koszty ryzyka naszej działalności, zabezpieczone odpowiednimi procedurami i w żadnym razie nie powodują żadnych nadzwyczajnych sytuacji, w tym także zawieszeń notowań.
Co do kwestii SL i ewentualnego wyjścia z pozycji to będzie ono możliwe po wznowieniu notowań. W naszym komunikacie podaliśmy barierę cenową która spowodowała zawieszenie, zatem wyjście ceny powyżej tej bariery przywróci notowania a tym samym możliwość handlu. Prawdopodobieństwo o którym Pani napisała (realizacja SL powodująca że staje się Pani bezdomna) jest zatem praktycznie żadne - SL postawione powyżej wspomnianej bariery powinny zostać zrealizowane po przywróceniu notowań w normalnym trybie.
Odnośnie tez Ashrafa Laidi to nie czuję się kompetentny do tego aby je wyjaśniać. Zwracam tylko uwagę że nie muszą one pokrywać się z poglądami biura czy poszczególnych pracowników. Książka nie powstała na nasze zamówienie czy w celu zobrazowania naszych poglądów, a została tylko wydana na polskim rynku przy naszym wsparciu finansowym.
Cytując nasz komunikat sama Pani odpowiedziała na podstawowe pytanie. Zgodnie z naszą specyfikacją FJP225 jest kontraktem CFD odzwierciedlającym notowania futuresa notowanego na giełdzie chicagowskiej. Zawieszenie notowań tego instrumentu bazowego spowodowało automatyczne zawieszenie kontraktu CFD. Taka jest konstrukcja tych instrumentów - brak notowań na rynku bazowym uniemożliwia handel instrumentem pochodnym, bo nie ma jak go wycenić. Ten przypadek zawieszenia notowań jest uwzględniony zresztą w regulaminie.
Pozostałe pytania o możliwości hedgowania pozycji, obawy przed spiramidowanymi pozycjami klientów i ich ewentualną niewypłacalnością itd. skonkludować mogę tylko tak, że są to naturalne i oczywiste czynniki ryzyka z którymi trzeba się liczyć prowadząc taki biznes jak usługi brokerskie. One występują codziennie, są wkalkulowane w koszty ryzyka naszej działalności, zabezpieczone odpowiednimi procedurami i w żadnym razie nie powodują żadnych nadzwyczajnych sytuacji, w tym także zawieszeń notowań.
Co do kwestii SL i ewentualnego wyjścia z pozycji to będzie ono możliwe po wznowieniu notowań. W naszym komunikacie podaliśmy barierę cenową która spowodowała zawieszenie, zatem wyjście ceny powyżej tej bariery przywróci notowania a tym samym możliwość handlu. Prawdopodobieństwo o którym Pani napisała (realizacja SL powodująca że staje się Pani bezdomna) jest zatem praktycznie żadne - SL postawione powyżej wspomnianej bariery powinny zostać zrealizowane po przywróceniu notowań w normalnym trybie.
Odnośnie tez Ashrafa Laidi to nie czuję się kompetentny do tego aby je wyjaśniać. Zwracam tylko uwagę że nie muszą one pokrywać się z poglądami biura czy poszczególnych pracowników. Książka nie powstała na nasze zamówienie czy w celu zobrazowania naszych poglądów, a została tylko wydana na polskim rynku przy naszym wsparciu finansowym.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Panie Sebastianie,
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ja akurat spekuluję tylko z trendem, ale gdybym kiedyś pomyliła kierunki, to muszę wcześniej mieć opracowany plan na taką najgorszą ew. jak Van Tharp przykazał w Super Traderze. To samo w przypadku zamknięcia giełdy z powodu wojny, katastrofy naturalnej lub innych czynników. Dobre procedury awaryjne to podstawa długoterminowego sukcesu profesjonalnego tradera.
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ja akurat spekuluję tylko z trendem, ale gdybym kiedyś pomyliła kierunki, to muszę wcześniej mieć opracowany plan na taką najgorszą ew. jak Van Tharp przykazał w Super Traderze. To samo w przypadku zamknięcia giełdy z powodu wojny, katastrofy naturalnej lub innych czynników. Dobre procedury awaryjne to podstawa długoterminowego sukcesu profesjonalnego tradera.
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy 

Czy tylko mi dzisiaj nie działa platforma na Windows Mobile i ANdroid???
-- wt 28-05-2013, 8:39 --
Dzis nie dziala na mobilnym windowsie:(
-- wt 28-05-2013, 8:39 --
Dzis nie dziala na mobilnym windowsie:(
The love of money is the root of all evil

-
- Pasjonat
Panie Sebastianie, od jakiegoś czasu podczas włączania MT4 (wersja Build 482) pojawia się okno z pytaniem uruchom jako "bieżący użytkownik" lub jako "następujący użytkownik np. administrator". Przy czym w opcji "bieżący użytkownik" mam informację którą mogę zaznaczyć- "Chroń mój komputer i dane przed działaniem nieautoryzowanych programów. Ta opcja może zapobiec uszkodzeniu komputera lub danych osobistych przez wirusy komputerowe, ale zaznaczenie jej może spowodować niewłaściwe działanie programu."
Proszę napisać którą opcję powinien zaznaczyć przy włączaniu MT i czy zaznaczyć "Chroń mój komputer......."
I drugie pytano: Załóżmy że chcę złożyć zlecenie oczekujące kupna (Buy stop) na instrumencie usd/pln. Cena obecna to np. niech będzie 3.2600 a zlecenie ma się aktywować po 3.2650 (50 pips wyżej) przy czym ceny na wykresie są pokazywane na krótko. Spread to 25 pips. Teraz pytanie czy zlecenie aktywuje się po 3.2625 (25 pips to spread i mamy łącznie 3.2650) czy zlecenie aktywuje się po 3.2600 (cena po kursie sprzedaży a więc po cenie kupna (ask) to 3.2625 plus spread) co daje łącznie 3.2650 czy coś dwa razy policzyłem?
Pozdrawiam,
Proszę napisać którą opcję powinien zaznaczyć przy włączaniu MT i czy zaznaczyć "Chroń mój komputer......."
I drugie pytano: Załóżmy że chcę złożyć zlecenie oczekujące kupna (Buy stop) na instrumencie usd/pln. Cena obecna to np. niech będzie 3.2600 a zlecenie ma się aktywować po 3.2650 (50 pips wyżej) przy czym ceny na wykresie są pokazywane na krótko. Spread to 25 pips. Teraz pytanie czy zlecenie aktywuje się po 3.2625 (25 pips to spread i mamy łącznie 3.2650) czy zlecenie aktywuje się po 3.2600 (cena po kursie sprzedaży a więc po cenie kupna (ask) to 3.2625 plus spread) co daje łącznie 3.2650 czy coś dwa razy policzyłem?

Pozdrawiam,
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
Zlecenie na buy zawsze aktywuje się + spread. Żeby aktywowało się kiedy cena będzie wynosiła 3.2650 to musisz ustawić zlecenie na 3.2675, czyli wyżej o spread.MaciejWLKP pisze: I drugie pytano: Załóżmy że chcę złożyć zlecenie oczekujące kupna (Buy stop) na instrumencie usd/pln. Cena obecna to np. niech będzie 3.2600 a zlecenie ma się aktywować po 3.2650 (50 pips wyżej) przy czym ceny na wykresie są pokazywane na krótko. Spread to 25 pips. Teraz pytanie czy zlecenie aktywuje się po 3.2625 (25 pips to spread i mamy łącznie 3.2650) czy zlecenie aktywuje się po 3.2600 (cena po kursie sprzedaży a więc po cenie kupna (ask) to 3.2625 plus spread) co daje łącznie 3.2650 czy coś dwa razy policzyłem?![]()
Chcąc ustawić cenę dla sell ustawiamy dokładnie jaką chcemy, dla buy dodajemy spread.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Pana opis (w tym numer builda) wskazuje na to, że przy uruchamianiu platformy próbuje włączyć się mechanizm automatycznej aktualizacji wersji MT4 (auto update). On nie może dokonać aktualizacji jeśli nie uruchomi Pan platformy bez uprawnień administratora, stąd pytanie o to z jakimi uprawnieniami aplikacja ma być uruchomiona. Jeśli chce Pan dokonać aktualizacji wersji (zalecam) proszę przynajmniej raz na jakiś czas uruchomić aplikację jako administrator. W szczególności, że najnowsza wersja (build 500) zawiera sporo bardzo ciekawych opcji - oprócz dotychczasowego One Click Tradingu jest możliwość zamykania otwartych pozycji jednym kliknięciem, ustawiania SL i TP jak również ich modyfikacji tylko przy pomocy myszki (na wykresie cenowym - rozwiązanie naśladujące BossaFX Visual Orders, ale bezpośrednio wbudowane w platformę).MaciejWLKP pisze:Panie Sebastianie, od jakiegoś czasu podczas włączania MT4 (wersja Build 482) pojawia się okno z pytaniem uruchom jako "bieżący użytkownik" lub jako "następujący użytkownik np. administrator". Przy czym w opcji "bieżący użytkownik" mam informację którą mogę zaznaczyć- "Chroń mój komputer i dane przed działaniem nieautoryzowanych programów. Ta opcja może zapobiec uszkodzeniu komputera lub danych osobistych przez wirusy komputerowe, ale zaznaczenie jej może spowodować niewłaściwe działanie programu."
Wszystkie wartości podawane w zleceniach dotyczą tych cen, po których będą te zlecenia realizowane, zgodnie z logiką że pozycje długie otwieramy po Ask a zamykamy po Bid, pozycje krótkie odwrotnie (otwieramy po Bid a zamykamy po Ask). Czyli zlecenia otwierające pozycje długie (Buy Limit, Buy Stop) będą odnosiły się do Ask, a otwierające pozycje krótkie (Sell Limit, Sell Stop) do cen Bid. Zlecenia zamykające pozycje długie (SL, TP) będą dotyczyły Bid natomiast zamykające pozycje krótkie Ask.MaciejWLKP pisze:I drugie pytano: Załóżmy że chcę złożyć zlecenie oczekujące kupna (Buy stop) na instrumencie usd/pln. Cena obecna to np. niech będzie 3.2600 a zlecenie ma się aktywować po 3.2650 (50 pips wyżej) przy czym ceny na wykresie są pokazywane na krótko. Spread to 25 pips. Teraz pytanie czy zlecenie aktywuje się po 3.2625 (25 pips to spread i mamy łącznie 3.2650) czy zlecenie aktywuje się po 3.2600 (cena po kursie sprzedaży a więc po cenie kupna (ask) to 3.2625 plus spread) co daje łącznie 3.2650 czy coś dwa razy policzyłem?
Na wykresach cenowych widzi Pan historyczne ceny Bid. Można jednak wyświetlić dodatkowo bieżącą cenę Ask (Właściwości wykresu / Pokaż linie Ask). W Pana przykładzie, zakładając że operuje Pan w nim cenami Bid należy ustawić zlecenie Buy Stop @ 3.2675. Gdy Ask tam (lub wyżej) dojdzie, zlecenie zostanie zrealizowane. Zakładając że cena Ask dotknie dokładnie poziomu 3.2675 (nie przeskakując go) i spread w tym momencie będzie wynosił 25 pips, wykres Bid będzie pokazywał wtedy wartość 3.2650 (czyli wzrost o te 50 pips od 3.2600). Ta wartość nie decyduje jednak o realizacji zlecenia - równie dobrze cena Bid mogłaby być niższa (przy szerszym spreadzie - np. w nocy) a osiągnięcie ceny Ask określonej w zleceniu wartości i tak spowoduje jego realizację.
Stąd zalecałbym unikania uproszczeń tego rodzaju:
Szczególnie gdy chodzi o parę na której (choćby przez wzgląd na ceny nocne) spread stały być nie może. Raczej zachęcałbym do przyjęcia nomenklatury związanej z podwójnym (Bid/Ask) kwotowaniem, zamiast mówić po prostu "cena wynosi". Cena jest różna w tym samym czasie dla kupujących i sprzedających, a to że na wykresach pokazywany jest Bid to tak naprawdę tylko konwencja.Akhh pisze:Żeby aktywowało się kiedy cena będzie wynosiła 3.2650 to musisz ustawić zlecenie na 3.2675, czyli wyżej o spread.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Próbuje się zalogować do MT4 i mam komunikat rachunek wyłączony. O co chodzi???
-- śr 29-05-2013, 17:59 --
Jeszcze pare godzin temu otwierałem pozycje. W innym mieście na innym komputerze i było OK. Pomocy!!!
-- śr 29-05-2013, 17:59 --
Jeszcze pare godzin temu otwierałem pozycje. W innym mieście na innym komputerze i było OK. Pomocy!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
The love of money is the root of all evil