Stworzyłem pewną koncepcję strategii, którą następnie sprawdziłem wykonując ręczny backtest. Strategia okazała się być zyskowna.
W związku z powyższym zdecydowałem się na jej automatyzację - i zgadnijcie co - strategia nie zarabia, mimo tego, że transakcje z backtestu ręcznego pokrywają się z automatem.
Kwestie typu spread i swap odpadają bo zostały też uwzględnione w backteście ręcznym.
Czy na prawdę tester MT4 może być aż tak spieprzony, żeby wszystko przekłamywać? Czy komuś z was zdarzyło się coś podobnego, że tester dawał zupełnie inny wynik od testów wykonanych przez was ręcznie?
Dziadoski tester MT4
Re: Dziadoski tester MT4
weź coś więcej wrzuć. jakiś screen, jakies założenia tej strategii, bo tak to mogę powiedzieć tylko - nie miałem takich różnic.
- profession
- Pasjonat
Re: Dziadoski tester MT4
Skoro transakcje się pokrywają to jakim cudem nie zarabia? Weź jedną transakcję, następnie oblicz wejście i wyjście i powinien Ci wyjść profit na daną transakcję. I ten profit na daną transakcje jest źle obliczony? Porównywałeś to?? Trzeba analizować krok po kroku na którym etapie jest błąd w obliczeniach.leszczu pisze: i zgadnijcie co - strategia nie zarabia, mimo tego, że transakcje z backtestu ręcznego pokrywają się z automatem.
Kwestie typu spread i swap odpadają bo zostały też uwzględnione w backteście ręcznym.
Drura sprawa jaki to typ strategii scalping? Po kilka likanaście pisów? Czy dłuoterminowa strategia ? Mało pozycji a wiele pipsów zgarniasz?
Czy masz dane tickowe 99% jakości? I jaki masz w nich spread ustawiony [jaki spread ustawiłeś gdy te dane importowałeś do mt4]?
I ostatnie wiem, że banalne ale może wskaźnik repaintuje? Nawet średnie dużych okresów 100 itp repaintują i w momencie zawierania transakcji są gdzieś indziej niż jak sprawdzamy to na wykresie? Ale to by się nię zgadzało z tym co piszesz, że pozycje są takie same.
Jak dla mnie to sprawdza dziwna bo zazwyczaj tester jest bardziej optymistyczny niż rzeczywistość.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.