System M15 - price action i trend
System M15 - price action i trend
Przedstawiam prosty system do gry na m15 polegający na obserwacji ceny i trendu
Użyte wskaźniki - sygnały wejścia z Heiken ashi smooted i slope direction line.
Do eliminacji szumów i korekt użyty wskaźnik Trend alex oparty na MA -pokazuje
procentowo jaki jest trend na m15 m60 i m240 ze wskazaniem możliwości wejścia
eliminuje małe ruchy korekcyjne w stosunku do głównego trendu. Gmacd pokazuje
trend z krótszych interwałów średnich oraz długookresowych.
Wejścia z zasięgiem do poziomów Fibo R/S PIVOT lines.
Wyjście z pozycji w przypadku zmiany trendu z trend alex lub na poziomach Heiken ashi przed zmianą koloru
Do money managment wskaźnik który oblicza wielkość pozycji w zależności od SL
ustawić w przypadku pięciocyfrowego kwotowania risk np 3% 0,003 w przypadku czterocyfrowego kwotowania 0,03
Użyte wskaźniki - sygnały wejścia z Heiken ashi smooted i slope direction line.
Do eliminacji szumów i korekt użyty wskaźnik Trend alex oparty na MA -pokazuje
procentowo jaki jest trend na m15 m60 i m240 ze wskazaniem możliwości wejścia
eliminuje małe ruchy korekcyjne w stosunku do głównego trendu. Gmacd pokazuje
trend z krótszych interwałów średnich oraz długookresowych.
Wejścia z zasięgiem do poziomów Fibo R/S PIVOT lines.
Wyjście z pozycji w przypadku zmiany trendu z trend alex lub na poziomach Heiken ashi przed zmianą koloru
Do money managment wskaźnik który oblicza wielkość pozycji w zależności od SL
ustawić w przypadku pięciocyfrowego kwotowania risk np 3% 0,003 w przypadku czterocyfrowego kwotowania 0,03
Re: System M15 - price action i trend
Załączam nieco zmodyfikowany wskaźnik do zarządzania wielkością pozycji.
Można w nim zmieniać dowolnie drabinkę poziomów SL i określić wielkość straty w w walucie lub jako % wielkości rachunku.
@Rajp
przydałyby się jakiś wyniki historyczne na zachętę
Można w nim zmieniać dowolnie drabinkę poziomów SL i określić wielkość straty w w walucie lub jako % wielkości rachunku.
@Rajp
przydałyby się jakiś wyniki historyczne na zachętę

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jarek - gram na heiken od jakiegoś czasu i jest fajnym wskaźnikiem do obserowania PA
tyle że samo wejście na Heiken nie jest tak ważne jak wyjście, które może stanowić zasięg potencjalnych SR opartych na fibo ale możesz też wedle uznania prowadzić pozycję w silnym trendzie i wyjść z pozycji np po przebiciu wartości świeczki ashi przez świeczkę japońską - od niedawna testuję właśnie siłę trendów
przez Trend_alex opartego na średnich więc nie mam jeszcze wielu doświadczeń ale na pewno pokazuje na jednym wykresie sytuację w wielu perspektywach . Pomaga wyeliminować wejścia o słabym zasięgu.
System jest intuicyjny i sam wiesz że to ty wchodzisz w pozycję i oceniasz siłe ruchu
po zmianie świeczki ashi. Wiem że niektórzy do wejścia używają tylko tego rosyjskiego trend alex do gry w silnym
trendzie bez obserwacji ceny w inny sposób- a samo jego używanie tylko do prowadzenia pozycji też jest dużym wspomożeniem wartości
średnich MA które wyznaczają siłę trendu - tyle że nie musisz mieć tych linii na wykresie wystarczy obserować resultat
Myśle że Heiken Ashi nie należy traktować tylko jako wskaźnik żeby ktoś nie powiedział że to gra na wskaźnikach - Ha
to specyficzna świeczka tyle że wskazuje kierunek trendu i od jej wielkości bazy i knota jak wiesz wiele zależy dla tego
pozwala obserwować cenę. Generalnie system ma za zadanie grać zgodnie z dewizą Trend is your friend a jak kto podejdzie do metod wejścia w pozycję czy wyjścia z niej to już indywidualna sprawa.
tyle że samo wejście na Heiken nie jest tak ważne jak wyjście, które może stanowić zasięg potencjalnych SR opartych na fibo ale możesz też wedle uznania prowadzić pozycję w silnym trendzie i wyjść z pozycji np po przebiciu wartości świeczki ashi przez świeczkę japońską - od niedawna testuję właśnie siłę trendów
przez Trend_alex opartego na średnich więc nie mam jeszcze wielu doświadczeń ale na pewno pokazuje na jednym wykresie sytuację w wielu perspektywach . Pomaga wyeliminować wejścia o słabym zasięgu.
System jest intuicyjny i sam wiesz że to ty wchodzisz w pozycję i oceniasz siłe ruchu
po zmianie świeczki ashi. Wiem że niektórzy do wejścia używają tylko tego rosyjskiego trend alex do gry w silnym
trendzie bez obserwacji ceny w inny sposób- a samo jego używanie tylko do prowadzenia pozycji też jest dużym wspomożeniem wartości
średnich MA które wyznaczają siłę trendu - tyle że nie musisz mieć tych linii na wykresie wystarczy obserować resultat
Myśle że Heiken Ashi nie należy traktować tylko jako wskaźnik żeby ktoś nie powiedział że to gra na wskaźnikach - Ha
to specyficzna świeczka tyle że wskazuje kierunek trendu i od jej wielkości bazy i knota jak wiesz wiele zależy dla tego
pozwala obserwować cenę. Generalnie system ma za zadanie grać zgodnie z dewizą Trend is your friend a jak kto podejdzie do metod wejścia w pozycję czy wyjścia z niej to już indywidualna sprawa.
Jarek - próbowałem ten twój wskaźnik do MM ale tj dokładnie taki sam wskaźnik - możesz załączyć
wersję w której można ustalić różne SL i to co napisałeś - w tym załączonym nie wiadomo jak to zrobić
które parametry przestawić jest on identyczny - u Krisa też go zamieściłeś i wg mnie nie działa
wersję w której można ustalić różne SL i to co napisałeś - w tym załączonym nie wiadomo jak to zrobić
które parametry przestawić jest on identyczny - u Krisa też go zamieściłeś i wg mnie nie działa
Poprawka. Teraz będzie ok.rajp1972 pisze:Jarek - próbowałem ten twój wskaźnik do MM ale tj dokładnie taki sam wskaźnik - możesz załączyć
Można wybrac stratę w money lub %.
Jeśli w money to trzeba wpisać kwotę akceptowanej straty.
Jeśli strata ma byc okreslona jako % wartości rachunku to trzeba wpisać warość Zakładane_ryzyko_proc. np. 3% to 0.03.
Wskaźnik przeliczy i wyświetli jaka to będzie wartość w walucie rachunku.
init_SL - odległość pierwszego poziomu SL.
SL_step - odległość kolejnych poziomów drabinki SL.

Wskaźnik Jarek jest ok ale jakbyś mógł dorobić do niego wyświetlanie spread tak jak w poprzednim
to ułatwia wejścia - rzadko wchodzę w pozycję z wysokim spreadem
to ułatwia wejścia - rzadko wchodzę w pozycję z wysokim spreadem
poprawiłem 
spread powyżej 10 punktów podświetla się na czerwono

spread powyżej 10 punktów podświetla się na czerwono
Jarek nie wiem ale dla pięciocyfrowego kwotowania risk 3% musze nadal podawać 0,003
i nie wiem jaka jest przyczyna że mi się nie wyświetla kwota ryzyka - która wcześniej się
wyświetlała ale też była przy pięciocyfrowym kwotowaniu kwotą o 10 razy mnmiejszą
Czy dasz radę to poprawić w moneymanagment
i nie wiem jaka jest przyczyna że mi się nie wyświetla kwota ryzyka - która wcześniej się
wyświetlała ale też była przy pięciocyfrowym kwotowaniu kwotą o 10 razy mnmiejszą
Załączam screen jak to wygląda u mnie i jeszcze zmodyfikowany wskaźnikrajp1972 pisze:Jarek nie wiem ale dla pięciocyfrowego kwotowania risk 3% musze nadal podawać 0,003
W systemie do gry na M15 wg wskaźnika HA proponuje szukać potwierdzenie wejścia w pozycje
nie tylko z sygnału HA ale także ze wskaźnika slopy direction. Jeśli kierunek ich jest zgodny tzn np kolor świeczek
HA jest zielony i biały slopy to należy wejść w pozycję - dodatkowym potwierdzeniem wejścia jest sygnał
ze średnich MA na wskaźniku Alex_cud = jeśli trend w naszym konkretym przykładzie na wszytskich interwałach
15 min 60min i 240 min jest powyżej 50% rosnący pozycję można zająć spokojnie i ją prowadzić
Zdarzają się jednak sytuacje że HA wskazuje np spadki jednak slopy pokazuje nadal wzrosty - przy niskich wartościach
alex_cud poniżej grubo 50% dla interwałów 15 60 i 240 min średnie mogą wskazywać słaby trend spadkowy lepiej wtedy
nie zajmować pozycji - ruch może być korektą do krótkotrwałego trendu z wykresu m15
W załączeniu przykład na rysunku
nie tylko z sygnału HA ale także ze wskaźnika slopy direction. Jeśli kierunek ich jest zgodny tzn np kolor świeczek
HA jest zielony i biały slopy to należy wejść w pozycję - dodatkowym potwierdzeniem wejścia jest sygnał
ze średnich MA na wskaźniku Alex_cud = jeśli trend w naszym konkretym przykładzie na wszytskich interwałach
15 min 60min i 240 min jest powyżej 50% rosnący pozycję można zająć spokojnie i ją prowadzić
Zdarzają się jednak sytuacje że HA wskazuje np spadki jednak slopy pokazuje nadal wzrosty - przy niskich wartościach
alex_cud poniżej grubo 50% dla interwałów 15 60 i 240 min średnie mogą wskazywać słaby trend spadkowy lepiej wtedy
nie zajmować pozycji - ruch może być korektą do krótkotrwałego trendu z wykresu m15
W załączeniu przykład na rysunku