Equity CFD

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
plosaczek
Bywalec
Bywalec

Equity CFD

Nieprzeczytany post autor: plosaczek »

Witam

Moglibyście mi tak w skrócie powiedzieć jakie są różnice inwestowania w akcje za pomocą brokerów takich jak XTB a domów maklerskich jak Bossa.

Wiem że tak,

- Najważniejsza różnica to IMO dźwignia
- Mam dostęp do wszystkich giełd. Może nie do wszystkich spółek ale, nawet nie myślę o inwestowaniu w te mniejsze na razie :)
- Prowizje też są mniejsze na XTB jest 0,25 % min 3zł na Bossa mam zaznaczone 0,38% min 5zł, przy krótkich min 9zł

Dywidenda też jest tu i tu, może w innej formie ale jest.

Zastanawiam się więc czy są jakieś poważne minusy których nie zauważam, w porównaniu do konta w domu maklerskim ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Equity CFD

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Może zacznijmy od tego, że zarówno XTB i Bossa to domy maklerskie :). Tak jak wszyscy brokerzy Forex w Polsce (kwestia regulacji). Chodzi Tobie i handel na rynku regulowanym (np. GPW), gdzie przedmiotem kupna/sprzedaży są akcje firm a kontraktami CFD, które są trochę samowolką brokerską.

- Dźwignia to bez wątpienia jedna z najistotniejszych różnic.
- Dostęp do innych rynków to akurat kwestia wyboru oferty brokera. Są DM, które oferują masę CFD i są takie, które oferują dostęp do zagranicznych giełd.
- Prowizje... Nie wiem czy teraz porównujesz dwie oferty GPW czy dwie oferty CFD czy też ich mix. Na CFD występuje przede wszystkim spread, który jest ustalany przez brokera indywidualnie więc trzeba by tu porównywać konkretne instrumenty. Niektórzy pobierają dodatkowo prowizję od wartości transakcji (ale rzadko). Na GPW masz prowizję wyrażoną w procentach, przy czym jest zastrzeżenie min. kwoty. Wydaje mi się, że CFD będą wychodzić trochę drożej ;).

A teraz kolejne różnice:
- przy CFD stroną transakcji jest broker, co powoduje możliwość wystąpienia konfliktu interesów. Na GPW handlujesz z innymi uczestnikami.
- płynność na CFD jest teoretycznie nieograniczona (chyba, że broker wprowadzi jakieś rygory), natomiast na GPW nie kupisz/sprzedasz akcji jeśli nie będzie drugiej strony transakcji.
- na CFD mogą występować swapy (zależnie od brokera), które zazwyczaj są małokorzystne dla klienta więc przy długoterminowej grze może to w znacznym stopniu uszczpulić zysk/powiększyć stratę. Na GPW trzymasz akcje do woli.

To z grubsza tyle. Co jest lepsze? Zależy kto czego potrzebuje i jak gra...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

mlody87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

Chyba jeszcze dodatkową różnicą jest możliwość grania shortów na CFD ;) Na giełdzie teoretycznie też ale chyba trzeba mieć spory kapitał i zgodę domu maklerskiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Zgoda to raczej nie problem, a kapitał wynika z braku lewaru.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

plosaczek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: plosaczek »

Porównałem ofertę CFD na XTB z ofertą GPW na bossa.

http://www.xtb.pl/oferta/dostepne-rynki/equity-cfd

http://bossa.pl/oferta/prowizje/

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :wink:

Swapa zauważyłem na koncie demo, wczoraj. XTB na czacie stwierdziło, że nie ma możliwości obniżenia dźwigni do 1x1. Tak wiec odpada ta opcja.

ODPOWIEDZ