Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

forexinvest pisze:A jak sie liczy wartosc pipsa dla platform z piecioma liczbami po przecinku
Dokładnie tak samo. 5 cyfra to dziesiąta część pipsa
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Tak samo jak dla platform z czterema cyframi po przecinku tylko 10 p = 1.0 standardowy pips ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ghost_dog
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ghost_dog »

Jak powszechnie wiadomo - jedną z podstawowych zasad, którą należy uwzględnić przed przystąpieniem do handlu jest ustalenie celu. I tu pytanie: czy Waszym zdaniem (pytanie kieruję oczywiście do doświadczonych graczy, a nie do napalonych gimnazjalistów) warto ustalić sobie cel na pierwszy miesiąc: STRACĘ NIE WIĘCEJ NIŻ OKREŚLONY % KAPITAŁU ma sens?
Chodzi mi o to, że na początku będę popełniał proste błędy i zakładam, że odsetek transakcji stratnych będzie wyższy od zyskownych.
Czy Waszym zdaniem jest to sensowne, czy jednak zbyt pesymistyczne podejście. Będę wdzięczny za krótki opis historii Waszych pierwszych miesięcy na rynku Forex.
Pozdrawiam i życzę udanych trejdów (zapowiada się ciekawy tydzień).
Matters of great concern should be treated lightly. Matters of small concern should be treated seriously.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ghost_dog pisze:Jak powszechnie wiadomo - jedną z podstawowych zasad, którą należy uwzględnić przed przystąpieniem do handlu jest ustalenie celu. I tu pytanie: czy Waszym zdaniem (pytanie kieruję oczywiście do doświadczonych graczy, a nie do napalonych gimnazjalistów) warto ustalić sobie cel na pierwszy miesiąc: STRACĘ NIE WIĘCEJ NIŻ OKREŚLONY % KAPITAŁU ma sens?
Chodzi mi o to, że na początku będę popełniał proste błędy i zakładam, że odsetek transakcji stratnych będzie wyższy od zyskownych.
Czy Waszym zdaniem jest to sensowne, czy jednak zbyt pesymistyczne podejście. Będę wdzięczny za krótki opis historii Waszych pierwszych miesięcy na rynku Forex.

Bardzo dobre założenie. Przede wszystkim nie tracić, zyski przyjdą same.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: muchacho_ »

ghost_dog pisze:Jak powszechnie wiadomo - jedną z podstawowych zasad, którą należy uwzględnić przed przystąpieniem do handlu jest ustalenie celu. I tu pytanie: czy Waszym zdaniem (pytanie kieruję oczywiście do doświadczonych graczy, a nie do napalonych gimnazjalistów) warto ustalić sobie cel na pierwszy miesiąc: STRACĘ NIE WIĘCEJ NIŻ OKREŚLONY % KAPITAŁU ma sens?
Wydaje mi sie, ze nie ma czego sobie zakladac na poczatek. Zalozenia powoduja tylko niepotrzebna presje i moga prowadzic do overtradingu i wprowadzac niepotrzebny chaos. Ja sobie nie zakladalem zadnych celow procentowych. Zakladalem sobie natomiast, ze bede sie regularnie uczyl, ze bede prowadzil dzienniki i gral zgodnie z trading planem.
Efekt byl taki, ze pierwszy miesiac na demo byl w placy, teraz konczy sie drugi i wyglada na to, ze wyjdzie na 0. Moze w przyszlym miesiacu zobacze pierwsze zyski :)

Pozdrawiam
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Witam, ode mnie dwa pytanka:- szukam instrumentów które mają największą aktywność w godzinach późno popołudniowych lub wieczornych (najlepiej pary walutowe ale mogą to być też indexy albo surowce)
-następne pytanie odnośnie zleceń oczekujących: np. załóżmy że składam zlecenie kupna na usd/pln i że ceny w mt4 są pokazywane jako bid (po cenie sprzedaży). Zlecenie ma aktywować się np. 50 pips wyżej czyli po 3.2650 (obecna cena to 3.2600) spread to 25 pips. Czy zlecenie aktywuje się po 3.2625 (25 pip to spread i mamy łącznie 3.2650) czy to zlecenie aktywuje się już po 3.2600 ( patrzę na cenę ask czyli już 3.2625 i plus spread czyli 3.2650 czy dwa razy to policzyłem? :D
Pozdrawiam
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

grafikk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grafikk »

czy ktoś zna porównywarkę spreadów w czasie rzeczywistym alternatywną do myfxbook?

Awatar użytkownika
Darooo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darooo »

Witam

Witam wszystkich serdecznie ,jestem nowym " dawcą " na FOREXIE , jeszcze bardzo niedoświadczonym , dlatego może moje pytanie będzie głupie , ale ..... Jak na razie gram na platformie demo breforex , kapitał założycielski wynosił 3000 tys zł i teraz pytania .
1 Zauważyłem ujemny FRE MARGIN , belka podświetlona na czerwono ....... co to oznacza , czy to znaczy ,ze jestem już wyzerowany ?
2 Z powodu ujemnego FRE MARGIN niektóre zlecenia zostały zamknięte z adnotacją " brak środków" ale mimo zamknięcia ich nie odnotowałem żadnych strat ....zostały zamknięte jako przynoszące strate a nie odjęto mi tego z konta po zamknięciu ? nie rozumie.
3 Kiedy sytuacja na rynku odwróciła się na moja korzyść i zlecenia zaczęły zamykać się z plusem sytuacja powrócila do normy i były same korzyści , wiec jak traktować czerwoną belke , i ujemny fre margin i jak to jest z rozliczeniem zamkniętych pozycji , rozumie ,ze na demo wirtualne są tylko pieniądze a cała reszta zachowań platformy i regóły są jak w rzeczywistości .

dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Darooo pisze:Witam

Witam wszystkich serdecznie ,jestem nowym " dawcą " na FOREXIE , jeszcze bardzo niedoświadczonym , dlatego może moje pytanie będzie głupie , ale ..... Jak na razie gram na platformie demo breforex , kapitał założycielski wynosił 3000 tys zł i teraz pytania .
1 Zauważyłem ujemny FRE MARGIN , belka podświetlona na czerwono ....... co to oznacza , czy to znaczy ,ze jestem już wyzerowany ?
2 Z powodu ujemnego FRE MARGIN niektóre zlecenia zostały zamknięte z adnotacją " brak środków" ale mimo zamknięcia ich nie odnotowałem żadnych strat ....zostały zamknięte jako przynoszące strate a nie odjęto mi tego z konta po zamknięciu ? nie rozumie.
3 Kiedy sytuacja na rynku odwróciła się na moja korzyść i zlecenia zaczęły zamykać się z plusem sytuacja powrócila do normy i były same korzyści , wiec jak traktować czerwoną belke , i ujemny fre margin i jak to jest z rozliczeniem zamkniętych pozycji , rozumie ,ze na demo wirtualne są tylko pieniądze a cała reszta zachowań platformy i regóły są jak w rzeczywistości .

dzięki za odpowiedzi
Witaj Darooo,

Ad.1) Free margin oznacza ilość wolnych środków, które możesz przeznaczyć na otwarcie kolejnych pozycji. Skoro wszedł na minus oznacza to, że strata na otwartych pozycjach zabrała to co jeszcze mogło być wykorzystane i pozycje już były finansowane z depozytu, który posłużył do ich otwarcia.
Ad.2) Poczytaj o Margin Call i Stop-out level.
Ad.3) Chodzi o to abyśmy nie spowodował debetu na rachunku. To taki mechanizm zabezpieczający i ostrzegający, że źle się dzieje ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Polecam wszystkim początkującym:
http://www.fxpro.pl/trading/autochartist
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

ODPOWIEDZ