Dane historyczne - różnice ze względu na zmianę czasu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
progress

Dane historyczne - różnice ze względu na zmianę czasu

Nieprzeczytany post autor: progress »

Hej,

Mam pytanie dotyczące danych historycznych u Was na platformach z przed dnia 26 października 2012.

Porównałem świece u 3 różnych brokerów (Ducaskopy, Armada Markets i Admiral Markets). I wychodzi na to, że dane różnią się. Na załączonych screenach widać, że świeca H1 z godziny 00:00 u Ducaskopy i Armada Markets przed dniem 26 październiaka (przed zmianą czasu letniego na zimowy) rozpoczyna się o godzinę później aniżeli u Admiral Markets. Czyli tak jakby dwaj pierwsi brokerzy nie uwzględnili zmiany czasowej na swoich platformach, natomiast w Admiral Markets jest to uwzględnione. Po dniu 26 października 2012 wszyscy trzej brokerzy mają identyczne świece.

Czy ktoś ma może wiarygodne informacje, którzy brokerzy pokazują właściwy czas na swoich platformach z uwzględnieniem zmiany czasu?

Poniżej screeny

Ducaskopy

Obrazek

Armada Markets

Obrazek

Admiral Markets - godzina wcześniej

Obrazek

Pozdrawiam

green7
Maniak
Maniak

Re: Dane historyczne - różnice ze względu na zmianę czasu

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Brokerzy mogą uwzględniać zmianę czasu w różnych dniach co może powodować problemy.
W tym konkretnym przypadku o ile się nie mylę:
- Dukas i Armada mają serwery działające w GMT. Czyli nie wykonują przesunięcia zima/lato
- Admiral w zimie działa w czasie GMT+1, a w lecie przesuwa czas na GMT
Stąd też różnica.
Green
Obrazek
Obrazek

progress

green7 pisze: - Dukas i Armada mają serwery działające w GMT. Czyli nie wykonują przesunięcia zima/lato
- Admiral w zimie działa w czasie GMT+1, a w lecie przesuwa czas na GMT
Stąd też różnica.
Kalendarzowa zima to jest obecnie i obecnie zarówno Armada jak i Admiral mają identyczny czas (identyczne świece o tych samych godzinach).

Czy ktoś jeszcze może się ustosunkować do tej kwestii? Zarówno Armada Markets jak i Admiral Markets zapewnili mnie, że działają w czasie GMT przez cały rok. Więc coś jest nie tak, skoro są różnice na wykresach i cena jest przesunięta o jedną godzinę.

Zatem który broker ma właściwy czas na historii z przed 26 października 2012?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Admiral jest tak bystry, że nawet nie wie jaki ma czas.

Ze strony admirala :

7. Jaki czas prezentowany jest na platformie MetaTrader 4?

Czas prezentowany na platformie jest czasem londyńskim tj. GMT+1 (czas letni) lub GMT+0 (czas zimowy).
Więc obecnie mają GMT0, czyli ten sam jak Armada.

progress

Cyb pisze:Admiral jest tak bystry, że nawet nie wie jaki ma czas.
Małe sprostowanie. Admiral Markets poinformował mnie, że działają przez cały rok w czasie londyńskim (lato GMT+1, zima GMT+0), a nie GMT. To ja błędnie zinterpretowałem ich odpowiedź, utożsamiając czas londyński z GMT. Na platformie Armada Markets natomiast jest przez cały rok czas GMT, dlatego też występują różnice.

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Oj macie problemy :)
Jeszcze raz prześlę. Przy okazji dane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ