c++

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

c++

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Witam

troche nie forexowe ale pozwole sobie zadac pytanie co to jest?

Kod: Zaznacz cały

int (*x())[5];
Pozdraiwam

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: c++

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

tak na szybko bo akurat mam troche roboty :D

* wskaźnik
() funkcja
[] tablica

3 w jednym :D:D

a tak poważnie to powiedz co chesz osiągnąć jak znajde trochę czasu to odpdowiem a może między czasie ktoś inny odpowie :)

prawdopodobnie jest to tablica dwuwymiarowa , pierwszy wymiar tablicy jest przypisany funkcja x()
ale moge się mylić :D
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

A może jest to prototyp funkcji i należy to odczytać tak: x jest funkcją nie przyjmującą żadnych argumentów i zwracającą wskaźnik do 5 elementowej tablicy typu int.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

to jest zadanie z testu do banku inwestycyjnego :D

Buho
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Buho »

trzymaj przyjacielu,

Kod: Zaznacz cały

int (*fpa())[];/* funkcja 'fpa', która zwraca wskaźnik na tablicę liczb typu int */
źródło: http://pl.wikibooks.org/wiki/C/Wska%C5%BAniki :)

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

A jak wskaźniki to i wycieki pamięci - Symfonia C++ 3 tomy polecam pierwszy tom +/- 1k stron na ten temat :mrgreen:

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

tarfue pisze:A jak wskaźniki to i wycieki pamięci - Symfonia C++ 3 tomy polecam pierwszy tom +/- 1k stron na ten temat :mrgreen:
Uwielbiam poziom inteligencji, jaki prezentuje to forum - czuje się tu taki... inny ;D
A Ty przeczytałeś już te 3 tomy?

A tak na serio to wiesz w ogóle czym są i do czego służą wskaźniki?

Co ma wskaźnik do wycieku pamięci? Alokujesz tu gdzieś pamięć? To gdzie ten wyciek?
Sam wskaźnik przechowuje jedynie adres - sam z siebie nie alokuje pamięci i nie powoduje "wycieków". Do alokacji pamięci służy operator new, ale nie o nim tu mowa. W dodatku jego użycie nie oznacza od razu, że będzie jakiś wyciek. To Twoje niedbalstwo może do tego doprowadzić...
Chociaż jeśli programujesz na podobnym poziomie jak zamieszczane posty na tym forum to cóż, obawiam się, że wyciek pamięci jest nieunikniony...

Poza tym 1k stron to mają chyba wszystkie 3 tomy Symfonii - chociaż ja mam wersję 2 tomową O_o, a o wskaźnikach jest jakieś 100 stron, które można by w dodatku zredukować o połowę bez wpływu na jakość zamieszczonej treści - autor niestety lubi się rozpisywać. Do tego w mojej ocenie znacznie lepszą pozycją odnośnie języka C++ jest książka pt. "Szkoła programowania język C++" Stephena Prata, która znacznie bardziej szczegółowo omawia większość zagadnień. Symfonia jest napisana chyba głównie z myślą o małych dzieciach, którym trzeba wszystko obrazkowo wytłumaczyć - co niestety negatywnie wpływa na rozmiar książki i jej szczegółowość.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

WojtexWay pisze: Uwielbiam poziom inteligencji .. A Ty przeczytałeś już te 3 tomy ? A tak na serio to wiesz w ogóle czym są i do czego służą wskaźniki ? jeśli programujesz na podobnym poziomie jak zamieszczane posty ..
Symfonia jest napisana chyba głównie z myślą o małych dzieciach

Ja nie programuję w każdym razie fajnie że się mogłeś *wysmarkac[1] :mrgreen:

ODPOWIEDZ