Witam wszystkich
Mam mały problem ostatnimi czasy. Chciałem przetestować strategię manualną, gdzie potrzebne są dane z D1 i H1. Strategię będę testował w programie Fibotrader-darmowa wersja, który "akceptuje" właśnie te dane. Program ten posiada bardzo fajną opcję-przesuwanie wykresu po jednej świeczce i choć brzmi podobnie do F12 w MT4, to jest to coś zupełnie innego-to dla tych, którzy chcieliby mnie odesłać do MT4

Wracając do problemu. Znalazłem pełne dane H1 i D1 dla WIG20, jednak potrzebuję jeszcze dla EU i NU. Próbowałem pobrać dane ze stooq.pl i się udało, jednak max. historia czasu to około 3 m-cy=za mało

Następnie próbowałem pobrać dane z Dukascopy i ich platformy, z której można wyeksportować historię danych w CSV-baaardzo długą historię. Udało się, jednak po imporcie tychże danych do Fibotrader'a jest jakiś problem-program nie czyta danych poprawnie (po prostu nie ma wykresu lub jest z błędami). Podejrzewam, że robię jakiś błąd przy eksporcie lub imporcie, bo nawet porównałem dane ze stooq'a i Dukasa i są inne-np. pooddzielane przecinkami zamiast kropkami, jakieś przerwy itd. Próbowałem wyeksportować je na kilka sposobów z Dukasa, uwzględniających inne separatory itp., jednak nigdy nie uzyskałem danych wyglądających jak na stooq.pl., do których zresztą pisałem o udostępnienie dłuższej historii, jednak nie mają
Jeśli znacie jakąś inną stronkę z danymi CSV lub program/platformę z której mogę je ściągnąć lub wiecie jak poprawnie zaimportować je z Dukasa, dajcie proszę znać. Jeśli nie dowiem się jak to zrobić, będę musiał kombinować coś z danymi ręcznie-trochę się tego boję, bo na dłuższej historii parę błędów przy wklepywaniu może diametralnie zmienić wynik
Z góry dzięki wszystkim za pomoc i pozdrówka
wihajster