Chciałbym sie dowiedzieć, czy sprzedaż własnego EA jest do końca zgodne z prawem ?
Odrazu mówię, że pytam tylko orientacyjne. Pytane nie dotyczy bezpośrednio mnie.
Powiedzmy, że osoba sprzedająca ma firmę i rozlicza sprzedaż w US.
Powiedzmy również, że EA jest zrobione od podstaw przez osobę sprzedającą.
Czy przypadkiem nie jest potrzebna jakaś licencja lub coś innego związanego z platformą MT4 ?
Gdzieś czytałem, że ktoś kto sprzedaje własny program na śrdowisko Windows musi mieć jakąś licencję od Windowsa. Chyba, że sam sobie stworzy środowisko pod swój program.
Czy tak samo nie jest z MT4 ? Przecież bez MT4 EA nie pojedzie...
Sprzedaż EA - zgodność z prawem
Sprzedaż EA - zgodność z prawem
Solą życia jest kasa.
Re: Sprzedaż EA - zgodność z prawem
Zacznijmy od tego czy można sprzedać licencję programu działającego pod Windows nie mając tego programu. Raczej nie można. Tak samo jak nie można oficjalnie brać pieniędzy za pracę wykonaną w fotoshopie lub autocadzie nie kupując tych programów. Ustawa o ochronie praw autorskich.
Ktoś kto ma licencję oryginalną na Windows i wyprodukował EA do sprzedaży jest kryta. Metatrader jest free. Czyli ... wystarczy sama licencja na Windows.
A dodam jeszcze. Wiele lat byłem w branży oprogramowania i tylko dwa razy spotkałem się z przypadkiem że ktoś miał z tym problem. Zawsze to był donos zazdrosnej konkurencji. A że firma taka a taka tworzy coś i nie ma na to licencji. Nie wiem jak teraz ale kiedyś policja przymykała oko na tak poważne ;-) występki. No ale zabierała wszystkie komputery do badania ha he i to było uciążliwe.
Ktoś kto ma licencję oryginalną na Windows i wyprodukował EA do sprzedaży jest kryta. Metatrader jest free. Czyli ... wystarczy sama licencja na Windows.
A dodam jeszcze. Wiele lat byłem w branży oprogramowania i tylko dwa razy spotkałem się z przypadkiem że ktoś miał z tym problem. Zawsze to był donos zazdrosnej konkurencji. A że firma taka a taka tworzy coś i nie ma na to licencji. Nie wiem jak teraz ale kiedyś policja przymykała oko na tak poważne ;-) występki. No ale zabierała wszystkie komputery do badania ha he i to było uciążliwe.
Personov: tak jest to legalne i nie widzę tu raczej problemu.
Puszkin: niekoniecznie musisz mieć licencję na Windows by sprzedawać EA. EA możesz sprzedawać jako kod źródłowy i napisać w dowolnym edytorze tekstu powiedzmy pod linuxem. Oczywiście ciężkie będzie to do zrobienia (bezbłędnie bez kompilatora mqla) ale jednak możliwe. Możesz też stworzyć EA na komputerze powiedzmy w kafejce internetowej. Możesz również mieć licencję na Windows w chwili gdy pisałeś EA a nie mieć jej w chwili gdy sprzedajesz EA. Itd. itp. etc. A ogólnie nikt tego nie będzie sprawdzał - na całe szczęście bo jeszcze tego by brakowało by jakiś urzędas się wymądrzał i mówił mi jakie programy muszę mieć kupione.
Puszkin: niekoniecznie musisz mieć licencję na Windows by sprzedawać EA. EA możesz sprzedawać jako kod źródłowy i napisać w dowolnym edytorze tekstu powiedzmy pod linuxem. Oczywiście ciężkie będzie to do zrobienia (bezbłędnie bez kompilatora mqla) ale jednak możliwe. Możesz też stworzyć EA na komputerze powiedzmy w kafejce internetowej. Możesz również mieć licencję na Windows w chwili gdy pisałeś EA a nie mieć jej w chwili gdy sprzedajesz EA. Itd. itp. etc. A ogólnie nikt tego nie będzie sprawdzał - na całe szczęście bo jeszcze tego by brakowało by jakiś urzędas się wymądrzał i mówił mi jakie programy muszę mieć kupione.
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
Licencje są potrzebne na aplikacje pisane w kompilatorze wymagającym takiej licencji . MetaEditor jest bezpłatnym kompilatorem co innego jest np aplikacja pisana np w VisualStudio na którą cza mieć licencję
wiem bo musiałem takową kupić a nie była ona tania 
Puszkin ma po części rację , mając firmę i komputer na jej stanie dobrze by było mieć oryginalnego Windowsa
tak na wszelki wypadek.
z drugiej strony bo idąc tym tropem chcąc sprzedawać części do Audi należało by mieć je na stanie , więc dobrze by było ni popadać w paranoje
. My jesteśmy zbyt malutcy 

Puszkin ma po części rację , mając firmę i komputer na jej stanie dobrze by było mieć oryginalnego Windowsa

z drugiej strony bo idąc tym tropem chcąc sprzedawać części do Audi należało by mieć je na stanie , więc dobrze by było ni popadać w paranoje

z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
A propos VS - jak MS może dojść że aplikacja była napisana bez licencji?
radical material simplification
Duża część aplikacji (programów) zapisuje nr licencji w swoim kodzie. Można to sprawdzić w edytorze heksadecymalnym. Inne płatne programy wyświetlają nr licencji pod stopką strony. Są takie które potrzebują klucza sprzętowego w formie np usb. Nie będę też się rozpisywał nad tym że są powiązane (te programy najczęściej drogie) z hardware np z nr mac karty sieciowej lub też inne tam bajery.
Ale temat jest o tym czy można sprzedawać EA nie mając Windowsa.
Odpowiedź prosta. Można. Nikt tego nie sprawdzi. Teoretycznie kod EA można napisać w dowolnym edytorze z linuxa. Znaczy nie napiszesz, ale przekopiujesz i zapiszesz a wynik będzie taki sam.
Myślę że temat trzeba dać do kosza. Pozdrawiam.
Odpowiedź prosta. Można. Nikt tego nie sprawdzi. Teoretycznie kod EA można napisać w dowolnym edytorze z linuxa. Znaczy nie napiszesz, ale przekopiujesz i zapiszesz a wynik będzie taki sam.
Myślę że temat trzeba dać do kosza. Pozdrawiam.
Linker podczas konsolidacji dorzuca informacje o systemie, kompilatorze itp. Takie informacje są usuwane podczas kompresji przez kompresory exe.robs pisze:A propos VS - jak MS może dojść że aplikacja była napisana bez licencji?
Zawsze można skorzystać z darmowych rozwiązań - MinGW pod Windows.
Temat jest o tym, czy można legalnie napisć i sprzedać EA nie mając pretensji ze strony MetaQuotes.Puszkin pisze:
Ale rozumiem, że jeśli MT4 jest darmowe i nie wymaga licencji to EA napisane w MT4 można legalnie sprzedać. Tak ?
Solą życia jest kasa.
A ja mam pytanie czy możecie polecic osobe która napisze ea na podstawie fishera,sve,lin wsparcia/oporu