Banaszko Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
banaszko

Banaszko Journal

Nieprzeczytany post autor: banaszko »

Witam

Handluję na forexie od 4 lat, kokosów nie zarobiłem ale pewne rzeczy zrozumiałem przez ten czas. Chciałbym pokazać bardzo prosty system. Jeśli można go nazwać systemem.
Jest to po prostu klasyczna analiza techniczna w najprostszej postaci. Zawieram transakcje głównie na interwałach H4,H1,M30, a istotnych poziomów skąd można zawrzeć transakcje staram się znaleźć nawet na D1, W1.
Jeśli chodzi o wychodzenie z pozycji to nie mam dokładnie określonych momentów kiedy to robię, ale staram się wyciągnąć z każdego ruchu jak najwięcej.

Głównym założeniem systemu dzięki któremu w długim terminie mogę na nim zarabiać i zbierać kasę jest małe ryzyko. Bardzo małe. Prawdę mówiąc wyrosłem z prób zarabiania na scalpingu czy dorobieniu się na FX w ciągu miesiąca. Wolę zbierać tydzień w tydzień kwoty w miarę stałe i z czasem zwiększać pozycję jak pozwoli na to kapitał.

O tym jest ten Journal oraz mój blog do którego link jest w stopce. Ilośc transakcji na tydzień zależy od okazji które się pojawiają, gram na parach EUR/USD AUD/USD EUR/AUD GPB/USD. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to zapraszam na priv.

Będę się starał wszystkie transakcje zamieszczać tutaj oraz na blogu.

Pozdrawiam

overall

Re: Banaszko Journal

Nieprzeczytany post autor: overall »

Klasyczne metody są najlepsze :)

Ile procent ryzyka (konta) na transakcje ?

Powodzonka.

banaszko

http://banaszkoblog.blogspot.com/2013/0 ... izszy.html Kolejny wpis z prognoza na najbliższy tydzień dla Edka.
overall pisze: Ile procent ryzyka (konta) na transakcje ?
Co do ryzyka, to około 5 % na transakcje. Dla innych może jest to zbyt dużo, ale moim zdaniem jest to wystarczająca wielkość, aby móc kontrolować w sposób bezpieczny swoją pozycje. Oczywiście zdarzają się transakcje z większym ryzykiem a także takie z mniejszym ale uśredniając mogę powiedzieć że 5 % jest optymalną wielkością.

Wygląda to tak że zazwyczaj SL mam ustawiony na te +- 5%, ale w zależności od tego jak wygląda sytuacja oraz czy jestem przy kompie to przestawiam.
Co do całego systemu to tutaj mamy kolejną zaletę, nie musimy siedzieć przy kompie cały czas.

banaszko

Transakcję na korektę wzrostową. Edek na h4 przy dolnym ograniczeniu kanalu, jesli chodzi o tp to w miarę rozwoju sytuacji

banaszko

http://banaszkoblog.blogspot.com/2013/0 ... udusd.html

Witam,

Zachęcam do oceniania mojej kolejnej transakcji, myślę że z małym ryzykiem zysk 30-40 pipsów jest do zrealizowania. Jeśli ktoś inwestuje podobnie zachęcam do komentarzy bądź wiadomości.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

I po co ten blog... żeby zrobić kilka kresek.... daj se luz
"If music is dying musicians are killing it" - MP

banaszko

SEROL666 pisze:I po co ten blog... żeby zrobić kilka kresek.... daj se luz
Tylko polakom takim jak ty może coś takiego przeszkadzać, hejterem można zawsze być. Blog mam do porządkowania swoich transakcji. Nie pasuję? To wypier*****. I tyle w tym temacie.

banaszko

Realizacja kolejnych transakcji. Łącznie zostały otwarte dwie transakcje po 1.0410 oraz jedna po 1.0405, a także w dalszym ciągu była otwarta transakcja z poziomu 1.0375.
http://banaszkoblog.blogspot.com/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kashper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kashper »

banaszko pisze:
SEROL666 pisze:I po co ten blog... żeby zrobić kilka kresek.... daj se luz
Tylko polakom takim jak ty może coś takiego przeszkadzać, hejterem można zawsze być. Blog mam do porządkowania swoich transakcji. Nie pasuję? To wypier*****. I tyle w tym temacie.
dobrze napisane

banaszko pisze:Realizacja kolejnych transakcji. Łącznie zostały otwarte dwie transakcje po 1.0410 oraz jedna po 1.0405, a także w dalszym ciągu była otwarta transakcja z poziomu 1.0375.
http://banaszkoblog.blogspot.com/
Miałeś grać na conajmniej H1, a tu M15. Niedobrze bo łamiesz zasady i możesz niedługo zejść na M1 i tam szukać realizacji pozycji otwartej np. na H4.
Jeden TF daje wystarczająco dużo wątpliwości co do kierunku przyszłego ruchu.
O dywersyfikacji + wypłaty + statystyki + podsumowanie z pierwszego dziennika

banaszko

kashper pisze: Miałeś grać na conajmniej H1, a tu M15. Niedobrze bo łamiesz zasady i możesz niedługo zejść na M1 i tam szukać realizacji pozycji otwartej np. na H4.
Grałem na H1, wykres wrzuciłem z M15 żeby było lepiej widać po prostu. Wejścia były robione na M30. Następnym razem będę już wrzucał z interwałów na których były brane transakcje i podejmowane decyzję.

Btw Aktualnie otwarta pozycja L na Edku z 1.2904, na domknięcie luki gram.

ODPOWIEDZ