Internet mobilny
-
- Gaduła
Internet mobilny
Jakiego dostawcę usług internetu mobilnego (podpiętego do netbooka) polecacie?
Net ma być używany niemal wyłącznie do tradingu, więc ze zrozumiałych względów zależy mi przede wszystkim na nie awaryjności. Inne wymagania to oczywiście cena i możliwe brak zobowiązań.
I związana z tym dodatkowa kwestia: jaka szybkość i limit transferu miesięcznie jest wymagana dla swobodnego tradingu?
Net ma być używany niemal wyłącznie do tradingu, więc ze zrozumiałych względów zależy mi przede wszystkim na nie awaryjności. Inne wymagania to oczywiście cena i możliwe brak zobowiązań.
I związana z tym dodatkowa kwestia: jaka szybkość i limit transferu miesięcznie jest wymagana dla swobodnego tradingu?
Re: Internet mobilny
Napiszę o Play, bo z ich usług korzystam.
Mam 10G limitu i 2MB przesyłu, to mój jedyny net więc służy mi do wszystkiego. Jeśli pominiemy ściąganie filmów, to na miesiąc jest ok. Mieszkam blisko lasu, więc szybkość przesyłu niekiedy mocno spada, ale nigdy nie odbijało się to na pracy MT4.
Do samego tradingu, a więc obsługi platformy i przeglądania stron wystarczy o wiele mniej.
Myslę, że wystarczający będzie abonament na 12 miechów 4G/2MB za 29,90 bez modemu lub z modemem za 39,90. Prepaida raczej nie polecam, bo za 20 zolek masz 1G.
Warto tez sprawdzić na mapach zasięgu operatorów czy i z jaką prędkością będzie hulał net u Ciebie.
Mam 10G limitu i 2MB przesyłu, to mój jedyny net więc służy mi do wszystkiego. Jeśli pominiemy ściąganie filmów, to na miesiąc jest ok. Mieszkam blisko lasu, więc szybkość przesyłu niekiedy mocno spada, ale nigdy nie odbijało się to na pracy MT4.
Do samego tradingu, a więc obsługi platformy i przeglądania stron wystarczy o wiele mniej.
Myslę, że wystarczający będzie abonament na 12 miechów 4G/2MB za 29,90 bez modemu lub z modemem za 39,90. Prepaida raczej nie polecam, bo za 20 zolek masz 1G.
Warto tez sprawdzić na mapach zasięgu operatorów czy i z jaką prędkością będzie hulał net u Ciebie.
Zawsze zostaje darmowy Aero2
Ja od 6 lat mam blueconnect. Właściwie po całej Polsce z nim jeżdżę i hula bezbłędnie. Teraz mam 2GB za 19 pln
Czolem
Cajto, wyczytalem na stronie play, ze to 1GB jest za dyche na czas 1 miecha.
Cajto, wyczytalem na stronie play, ze to 1GB jest za dyche na czas 1 miecha.
I saw you twice...
Try again.
Try again.
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
jeżeli nie chcesz się bawić w abonament i jesteś w zasięgu orange to może to będzie dla Ciebie rozwiązaniem
sam korzystam i z tańszą ofertą może być problem
http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 86075.html
lub tak jak napisał Cyb, oferta aero płacisz raz za kartę korzystasz cały czas za free ale z ograniczonym transferem szybkości neta

sam korzystam i z tańszą ofertą może być problem

lub tak jak napisał Cyb, oferta aero płacisz raz za kartę korzystasz cały czas za free ale z ograniczonym transferem szybkości neta
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"
W kontekście tradingu Aero2 to nie jest dobry wybór moim zdaniem. Sesja max 60 min. W godzinach natężenia ruchu ciężko się połączyć. Na Mt4 może by jeszcze starczyło, ale filmu na youtubie już nie puścisz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jeszcze dodam odnośnie orange free - ważność konta można przedłużyć o kolejny rok wysyłając sms o treści "START" na nr 8002, jak w linku poniżej:niemiaszek pisze:jeżeli nie chcesz się bawić w abonament i jesteś w zasięgu orange to może to będzie dla Ciebie rozwiązaniem![]()
sam korzystam i z tańszą ofertą może być problem![]()
http://allegro.pl/internet-na-karte-ora ... 82230.html
Pozdrawiam
-
- Gaduła
OK, czyli 48GB za 240 zł na rok, to by wychodziło 20 zł miesięcznie za 4GB, to chyba brzmi rozsądnie.adasko pisze:jeszcze dodam odnośnie orange free - ważność konta można przedłużyć o kolejny rok wysyłając sms o treści "START" na nr 8002, jak w linku poniżej:niemiaszek pisze:jeżeli nie chcesz się bawić w abonament i jesteś w zasięgu orange to może to będzie dla Ciebie rozwiązaniem![]()
sam korzystam i z tańszą ofertą może być problem![]()
http://allegro.pl/internet-na-karte-ora ... 82230.html
Pozdrawiam
Jeszcze jakiś modem usb mam zapewne dokupić żeby mieć gdzie tą kartę włożyć. Czy rodząj modemu ma znaczenie, czy wystarczy kupić byle jaki najtańszy?
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
nie do końca tak, bo za 240 zł masz 48GB (tylko net) i tej kasie dostajesz 150 zł(patrz niżej) do wykorzystania na rozmowy, więc sam net kosztuje Cię tylko 90 zł za 48GBVanitas Vanitatum pisze:OK, czyli 48GB za 240 zł na rok, to by wychodziło 20 zł miesięcznie za 4GB, to chyba brzmi rozsądnie.

w tej ofercie jest tak:
"Starter Orange Free na kartę z załadowanym pakietem na internet w wysokości ok. 48GB do wykorzystania przez blisko 12 miesięcy."
i
"Dodatkowo na koncie promocyjnym znajduje się ok. 150 zł do wykorzystania przez około 1-2 miesiące.
Środki na koncie promocyjnym można wykorzystywać na połączenia, SMS-y i MMS-y w Orange, na połączenia z numerami stacjonarnymi oraz na transfer danych (Internet)."
wykorzystasz wszystko to wyrzucasz taką kartę sim, bo nie opłaca się jej doładowywać

kupujesz nową i zabawa od początku

raczej pewny jestem, że tańszego neta nie znajdziesz, ale sprawdź sobie zasięg jaki masz w swojej okolicy, bo to zależy od prędkości neta z jakiej będziesz mógł korzystać
"w zasięgu GPRS (do 53mb/s), EDGE (do 240mb/s), UMTS (do 384kb/s), HSDPA ( do 7,2Mb/s), HSPA+ (DO 42Mb/s)"
jeżeli w telefonie masz znaczek sieci 3G to możesz korzystać z neta HSDPA a jak masz 3G+ to masz HSPA+
oczywiście prędkość neta będzie też zależna od modemu jaki kupisz, ale większość ma obsługę UMTS, a wręcz standard obecnie to HSDPA
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"