FOREX - ZARZĄDZANIE RYZYKIEM- WAŻNE
Re: FOREX - ZARZĄDZANIE RYZYKIEM- WAŻNE
brother...
szkoda mi czasu na te twoje wywody...
krec sie dalej wokol swojej osi ...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...
Jakie wywody ja piszę jak jest, nie rozumiem zupełnie twojej postawy chyba, że też szkolisz, to wtedy ok takie pisanie może być nie na rękę osobie zajmującej się szkoleniami i w pełni cię rozumiem.andy11 pisze:brother...
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
ja nie szkole , poniewaz nie da sie grac zawodowo na rynkach finansowych i rownoczesnie szkolic - to nie idzie w parze....brother pisze:Jakie wywody ja piszę jak jest, nie rozumiem zupełnie twojej postawy chyba, że też szkolisz, to wtedy ok takie pisanie może być nie na rękę osobie zajmującej się szkoleniami i w pełni cię rozumiem.andy11 pisze:brother...
ale to co pisze to wiem ze mam racje .....
andy11 pisze: ja nie szkole , poniewaz nie da sie grac zawodowo na rynkach finansowych i rownoczesnie szkolic - to nie idzie w parze....
No i o to mi cały czas chodzi, albo jest się zawodowcem albo się go udaje i żyje, że szkoleń nie zarabiając na fx ani grosza.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/
widzisz wiele osob probowalo na forexie , baa nawet chcieli pisac "doktoraty' niestety poniesli kleske finansowa....
poniewaz nie potrafili sprostac rynkowi , Pan Rynek pokazal im gdzie jest ich miejsce....ale postanowili go pokonac z innej strony i masowo zaczeli sie zajmowac szkoleniami oczywiscie wprowadzaj te swoje herezje w szkolenia .....
oczywiscie nie nalezy wszystkich wrzucac do jednego worka...poniewaz wielu szkoleniowcow ktorym nie udalo sie spelnic na realnym rynku doskonale radzi sobie w szkoleniach, przygotowuja odpowiednie bloki tematyczne i przekazuja to dalej czyli to co pisza w agendzie przekazuja ...
teraz pytanie : czy ta ich przekazana wiedza pozwoli kursantowi zarabiac w realnym rynku....?....
poniewaz nie potrafili sprostac rynkowi , Pan Rynek pokazal im gdzie jest ich miejsce....ale postanowili go pokonac z innej strony i masowo zaczeli sie zajmowac szkoleniami oczywiscie wprowadzaj te swoje herezje w szkolenia .....
oczywiscie nie nalezy wszystkich wrzucac do jednego worka...poniewaz wielu szkoleniowcow ktorym nie udalo sie spelnic na realnym rynku doskonale radzi sobie w szkoleniach, przygotowuja odpowiednie bloki tematyczne i przekazuja to dalej czyli to co pisza w agendzie przekazuja ...
teraz pytanie : czy ta ich przekazana wiedza pozwoli kursantowi zarabiac w realnym rynku....?....
-
- Stały bywalec
WERYFIKACJA PROFESJONALNEGO TRADERA/SZKOLENIOWCA/ZARZĄDZAJĄCEGO
Bezwzględnie jeżeli ktoś nam proponuje jakiekolwiek usługi lub w jakikolwiek sposób mamy opierać o niego swoje poczynania na rynku Forex musimy poddać jego i jego umiejętności weryfikacji.
Jak weryfikować?
1. POPRZEZ UDOKUMENTOWANE WYNIKI. Oczywiście można mówić że statement może być podrobiony lub skopiowany od innego tradera. Całkowita racja! Mimo wszystko wyniki podpinane pod myfxbook czy mt4i albo inne portale dają więcej danych przy weryfikacji i oszczędzają czas osoby oceniającej statement. Manipulacja wykresem na myfxbook mimo wszystko jest też utrudniona niż "pdf-owym" statementem. Potwierdzane uprawnienia do handlu też utrudniają manipulację. Każde utrudnienie w popełnianiu oszustwa to plus. Powtarzam się z tym ale podpinanie kont pod tego typu portale to dobry nawyk dla tradera. Mimo, że ich rozwiązania nie są idealne i mogą mieć pewne błędy to i tak rzucają czasem ciekawe światło na statystyki tradingu. A podpięcie do tych rozwiązań to 5 minut pracy).
Jeżeli decydujemy się na korzystanie ze szkoleń to BEZWZGLĘDNIE ŻĄDAJCIE udokumentowanych wyników.
ZAPMIAĘTAĆ:
2. DŁUGOTERMINOWE WYNIKI = POTWIERDZONE UMIEJĘTNOŚCI
Zarabianie przez 3 miesiące albo 6 o niczym nie świadczy. Jeżeli ktoś się chwali doświadczeniem na rynku od np. 2005 roku to MUSI mieć swoją HISOTRIĘ. Nie ma cudów. W moich oczach 2 lata na rozsądnym plusie to minimum, które jest krokiem aby chcieć słuchać czegokolwiek od tej osoby o tradingu.
3. OSZUKIWANIE SAMEGO SIEBIE. Bez względu czy ktoś oferuje Wam szkolenie, EA czy dobrą radę musicie weryfikować. Naskakiwanie na szkoleniowca i oczekiwanie od niego wyników jest tym samym co oczekiwanie wyników od "tradera dobra rada". Im mniej o kimś wiesz tym zasada ograniczonego zaufania powinna być skuteczniej wprowadzana w życie.
4. WERYFIKUJ LUDZI W ŚRODOWISKU. Jak chcesz zdecydować się na korzystanie z czyjejś pomocy popytaj o niego. Zapewne ktoś go zna w środowisku. Może dostaniesz ciekawe informacje.
5. PONADPRZECIĘTNE EMOCJE. Statystycznie cechami charakteryzującymi osobę ukształtowaną pod względem tradingowym są spokój, radzenie sobie z emocjami, rzeczowe podejście do tematu, brak pośpiechu i parcia na współpracę z Tobą. Jeżeli ktoś wywiera presję i przypomina się Tobie cały czas to miej na uwadze, że może za bardzo mu zależy... o czym to świadczy? Tak bardzo chce Ci pomóc?
6. ZADAWAJ PYTANIA I OCZEKUJ. Szkolenia mają swój plan ale nie obawiaj się zadawać pytań i zbaczać z planu jeżeli jakiś temat jest dla Ciebie nie do końca jasny lub chcesz go zglebić dokładniej. Zapłaciłeś za szkolenie więc oczekuj też czegoś. To nie jest szkoła podstawowa obowiązkowa.
7. ZARADZANIE KAPITAŁEM. Wybieraj rozwiązania gdzie Twoje środki są na Twoim koncie a nie na koncie zarządzającego. Wybieraj rozwiązania gdzie masz podgląd w czasie rzeczywistym 24h. Wybieraj rozwiązania gdzie masz dostęp do swoich środków. Licencja zawsze jest mile widziana (mile widziana nie oznacza bezwzględnej konieczności) - nie świadczy ona o umiejętnościach ale świadczy, że ktoś zadał sobie trudu aby zbliżyć się do profesjonalnego podejścia do tematu Forex no i często też wydał trochę funduszy aby uzyskać licencję. Jeżeli ktoś ma krótkoterminowe plany lub nie czuje się pewnie to raczej nie zdecyduje się wydać sporo grosza na licencję. Licencja to nie oznaka umiejętności tradingowych ale raczej chęci uczciwej/zgodnej z prawem formalizacji biznesu.
8. DOBRY ZARZĄDZAJĄCY. Pracuje za prowizję. Wysoką prowizję bo wie, że mu się to bardziej opłaci niż 2% opłaty za zarządzanie bez względu na wyniki (patrz DM). Zasada High-Water Mark jest bezwzględną koniecznością i obowiązkiem. Zarządzający zawsze ma obowiązek odrabiania strat i nie brania od nich prowizji.
No i jak zawsze posumowanie. Bez względu na to jak wiele zrobisz i jak dobrych ludzi spotkasz na swojej drodze ryzyka nie wyeliminujesz a jedynie będziesz zawsze minimalizował. Ale i tak warto!
Jak zawsze oczekuje uwag i rozwinięcia tematu.
Bezwzględnie jeżeli ktoś nam proponuje jakiekolwiek usługi lub w jakikolwiek sposób mamy opierać o niego swoje poczynania na rynku Forex musimy poddać jego i jego umiejętności weryfikacji.
Jak weryfikować?
1. POPRZEZ UDOKUMENTOWANE WYNIKI. Oczywiście można mówić że statement może być podrobiony lub skopiowany od innego tradera. Całkowita racja! Mimo wszystko wyniki podpinane pod myfxbook czy mt4i albo inne portale dają więcej danych przy weryfikacji i oszczędzają czas osoby oceniającej statement. Manipulacja wykresem na myfxbook mimo wszystko jest też utrudniona niż "pdf-owym" statementem. Potwierdzane uprawnienia do handlu też utrudniają manipulację. Każde utrudnienie w popełnianiu oszustwa to plus. Powtarzam się z tym ale podpinanie kont pod tego typu portale to dobry nawyk dla tradera. Mimo, że ich rozwiązania nie są idealne i mogą mieć pewne błędy to i tak rzucają czasem ciekawe światło na statystyki tradingu. A podpięcie do tych rozwiązań to 5 minut pracy).
Jeżeli decydujemy się na korzystanie ze szkoleń to BEZWZGLĘDNIE ŻĄDAJCIE udokumentowanych wyników.
ZAPMIAĘTAĆ:
Stracone 1000 czy 10.000 PLN na szkolenia to może być czubek góry lodowej strat jakie Was czekają.zealot pisze:Koszt szkolenia to jedno, ale ewentualne pozniejsze straty spowodowane takim szkoleniem, to kolejny problem.
2. DŁUGOTERMINOWE WYNIKI = POTWIERDZONE UMIEJĘTNOŚCI
Zarabianie przez 3 miesiące albo 6 o niczym nie świadczy. Jeżeli ktoś się chwali doświadczeniem na rynku od np. 2005 roku to MUSI mieć swoją HISOTRIĘ. Nie ma cudów. W moich oczach 2 lata na rozsądnym plusie to minimum, które jest krokiem aby chcieć słuchać czegokolwiek od tej osoby o tradingu.
3. OSZUKIWANIE SAMEGO SIEBIE. Bez względu czy ktoś oferuje Wam szkolenie, EA czy dobrą radę musicie weryfikować. Naskakiwanie na szkoleniowca i oczekiwanie od niego wyników jest tym samym co oczekiwanie wyników od "tradera dobra rada". Im mniej o kimś wiesz tym zasada ograniczonego zaufania powinna być skuteczniej wprowadzana w życie.
4. WERYFIKUJ LUDZI W ŚRODOWISKU. Jak chcesz zdecydować się na korzystanie z czyjejś pomocy popytaj o niego. Zapewne ktoś go zna w środowisku. Może dostaniesz ciekawe informacje.
5. PONADPRZECIĘTNE EMOCJE. Statystycznie cechami charakteryzującymi osobę ukształtowaną pod względem tradingowym są spokój, radzenie sobie z emocjami, rzeczowe podejście do tematu, brak pośpiechu i parcia na współpracę z Tobą. Jeżeli ktoś wywiera presję i przypomina się Tobie cały czas to miej na uwadze, że może za bardzo mu zależy... o czym to świadczy? Tak bardzo chce Ci pomóc?
6. ZADAWAJ PYTANIA I OCZEKUJ. Szkolenia mają swój plan ale nie obawiaj się zadawać pytań i zbaczać z planu jeżeli jakiś temat jest dla Ciebie nie do końca jasny lub chcesz go zglebić dokładniej. Zapłaciłeś za szkolenie więc oczekuj też czegoś. To nie jest szkoła podstawowa obowiązkowa.
7. ZARADZANIE KAPITAŁEM. Wybieraj rozwiązania gdzie Twoje środki są na Twoim koncie a nie na koncie zarządzającego. Wybieraj rozwiązania gdzie masz podgląd w czasie rzeczywistym 24h. Wybieraj rozwiązania gdzie masz dostęp do swoich środków. Licencja zawsze jest mile widziana (mile widziana nie oznacza bezwzględnej konieczności) - nie świadczy ona o umiejętnościach ale świadczy, że ktoś zadał sobie trudu aby zbliżyć się do profesjonalnego podejścia do tematu Forex no i często też wydał trochę funduszy aby uzyskać licencję. Jeżeli ktoś ma krótkoterminowe plany lub nie czuje się pewnie to raczej nie zdecyduje się wydać sporo grosza na licencję. Licencja to nie oznaka umiejętności tradingowych ale raczej chęci uczciwej/zgodnej z prawem formalizacji biznesu.
8. DOBRY ZARZĄDZAJĄCY. Pracuje za prowizję. Wysoką prowizję bo wie, że mu się to bardziej opłaci niż 2% opłaty za zarządzanie bez względu na wyniki (patrz DM). Zasada High-Water Mark jest bezwzględną koniecznością i obowiązkiem. Zarządzający zawsze ma obowiązek odrabiania strat i nie brania od nich prowizji.
No i jak zawsze posumowanie. Bez względu na to jak wiele zrobisz i jak dobrych ludzi spotkasz na swojej drodze ryzyka nie wyeliminujesz a jedynie będziesz zawsze minimalizował. Ale i tak warto!
Jak zawsze oczekuje uwag i rozwinięcia tematu.
Chodzi o licencje maklerska? uch, sceptycznie to widze.
Czy od pana Kweku Adoboli nie przyjalbys dobrej rady? Podkreslam, ze gosc jest z 1,5 mld $ na minusie
http://www.reuters.com/article/2011/09/ ... 5I20110915
Ja bym powiedzial, ze trzeba szukac ludzi, ktorzy moga przekazac ci cos wartosciowego. Nie jest to rownoznaczne z dodatnim bilansem. Bardzo wiele nauczylem sie od osob tracacych badz krecacych sie w kolko. Ba, nawet nowicjusze byli w stanie mnie czegos nauczyc.
Reszta git.
Czy od pana Kweku Adoboli nie przyjalbys dobrej rady? Podkreslam, ze gosc jest z 1,5 mld $ na minusie

http://www.reuters.com/article/2011/09/ ... 5I20110915
Ja bym powiedzial, ze trzeba szukac ludzi, ktorzy moga przekazac ci cos wartosciowego. Nie jest to rownoznaczne z dodatnim bilansem. Bardzo wiele nauczylem sie od osob tracacych badz krecacych sie w kolko. Ba, nawet nowicjusze byli w stanie mnie czegos nauczyc.

Reszta git.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.
-
- Stały bywalec
Dzięki za uwagi. Rzeczowe jak zawsze.
Pisząc to miałem raczej na myśli osoby chwalące się super strategiami i oferujące różne szkolenia i produkty Forexowe - one muszą dokumentować swoje wyniki.
Mam na myśli wszelkiego rodzaju licencje z kategorii "special license" uprawniające do asset managementu w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu. Licencja maklerska (obecnie licencja doradcy inwestycyjnego) nie uprawnia do asset managementu. Dopiero licencja firmy inwestycyjnej (np. DM). Jeżeli chodzi o licencje zagraniczne jest różnie.zealot pisze:Chodzi o licencje maklerska? uch, sceptycznie to widze.
W zakresie zdobywania wiedzy masz całkowitą racje. Często osoby tracące pieniądze mogą mieć cenniejszą wiedzę niż te którym się udaje przez 6 miesięcy. Doświadczenia osób które straciły pieniądze mogą nas uchronić przed powieleniem błędów. Doświadczenia osób, które są tak rewelacyjne i cały czas zarabiają nie obejmują zagadnienia "straty".zealot pisze:Ja bym powiedzial, ze trzeba szukac ludzi, ktorzy moga przekazac ci cos wartosciowego. Nie jest to rownoznaczne z dodatnim bilansem. Bardzo wiele nauczylem sie od osob tracacych badz krecacych sie w kolko. Ba, nawet nowicjusze byli w stanie mnie czegos nauczyc.![]()
Pisząc to miałem raczej na myśli osoby chwalące się super strategiami i oferujące różne szkolenia i produkty Forexowe - one muszą dokumentować swoje wyniki.
- Janek Trader
- Pasjonat
W kwestii szkoleń to zależy czego uczy, jeżeli jakiejś konkretnej strategii to życzyłbym sobie aby pokazał, że na tym zarabia, bo może się okazać, że po szkoleniu dalej nie zarabiamy, może już nie tracimy, ale kapitał nie przyrasta, stoimy w miejscu.
Jeżeli czegoś ogólniejszego to nie musi.
Jeżeli czegoś ogólniejszego to nie musi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Czy jest to zawarte w jakis przepisach? Jakies zapisy prawne?brother pisze:Szkoleniowiec mA taki obowiązek jeśli ktoś od kogoś bierze chociażby 1 zł to jego Obowiązkiem jest udowodnić, że ma do tego predyspozycje.szkoleniowiec nie ma zadnego obowiazku pokazywac swojego Statemnetu.... moze jesli bedzie miec taka wole ale wcale nie musi ... zrozum to w koncu...
Czy kiedy studenci ida na studia biznesowe maja wymagac od swoich wykladowcow pokazania PIT'ow za prowadzenie swojej firmy, ktora oczywiscie musi przynosic ogromne dochody, bo jesli nie to ten wykladowca jest nie wart szkolenia?
Ja nie bronie tu ludzi prowadzacych szkolenia na temat Forexu ale idac na szkolenie idziesz zbierac informacje, teorie, wiedze ogolna, szerokie pojecie technik, lub wybrane metody. To Ty nastepnie weryfikujesz czy Ci sie one podobaja i chcesz za nimi podazac czy moze nie. Jesli po pierwszej godzinie kursu widzisz ze ktos jest naciagacz, to zrezgnuj z niego, zarzadaj zwrotu kasy - masz do tego prawo. Czy autorow kazdej ksiazki na temat rynkow finansowych nalezy prosic o zalaczanie do ich ksiazek (najlepiej zaraz pod okladka) statementow z ich inwestycji na rynkach? Przeciez wiele teorii jest tylko po to zebys przyjal je do wiadomosci, a Twoja inteligencja jest pozostalym czynnikiem, jak ta wiedze wykorzystasz.
P.S. Jesli decydujesz sie na jakis kurs, ktory ma Cie nauczyc techniki tradowania, wybierz taki, ktory pokaze Ci jak tradowac w czasie rzeczywistym. Od razu mozna takie cos zweryfikowac. Widzisz czy to co gosc Ci pokazuje, sprawdza sie czy nie do tego nie trzeba zadnych statementow, ktore tak czy siak na potrzeby danego kursu moznaby podrobic. I co i jesli, ktos Ci taki pokaze to wtedy mu powiesz: pokaz mi autentycznosc tego statementu, pokaz mi pieczec banku czy brokera? Takie dogadywanki mozna prowadzic w nieskonczonosc.
Jak nikomu nie ufasz, to albo ucz sie samodzielnie, albo naucz sie weryfikowac informacje jakie do Ciebie docieraja i bedzie Ci latwiej wybrac szkoleniowca. Jak ktos jest dobry to znajdziesz napewno dobre opinie na jego temat i nie te sfalszowane na jego stronie, ale luzne opinie gdzies na jakis forach niezaleznych, gdzies w glebi internetu.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway