Najlepsze godziny handlu - manipulacja rynkiem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Najlepsze godziny handlu - manipulacja rynkiem

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

MajorGC pisze: Poczytaj troche o HFT, bo ten temat moze Ci rowniez rozjasnic sytuacje. Wtedy nie bedziesz patrzyl na to jak na jeden wielki wal, ktorego oczywiscie wykluczyc nie mozna, bo lapanie SL przez niskiej klasy brokerow jest czeste, ale zwrocisz uwage na to czym rynek Forex sie tak naprawde rzadzi. Rzadza tu duze pieniadze i one nawet nie potrzebuja nas manipulowac zeby na wykresie widziec takie rzeczy, czesto Ci duzi nawet nie patrza na wykresy, bo ich interesuje konkretna cena i nasze techniczne analizy dla nich maja sie tak jak zeszloroczny snieg do tego czy w przyszlym tygodniu pojedziesz na wakacje czy nie.
Tak jak piszesz; nie wszyscy gracze podejmuja decyzje w oparciu o wykresy jednak wykres czesto pozostawia slad akumulacji badz dystrybucji pozycji.

Wezmy tutaj na przyklad Warren Buffet-a... Buffet jako inwestor dlugoterminowy powierza egzekucje zlecen innym instytucjom ktore realizuja je juz w bardziej techniczny sposob z uwzglednieniem krotkoterminowych warunkow na rynku. Nie moge sie wypowiedziec na temat HFT ale z tego co wiem to operuja one raczej wewnatrz spreadu zajmujac kolejki na bid/offer przy rynku, profitujac glownie z rabatow za wysoki obrot wiec ciezko jest to interpretowac jako prawdziwa sile popytu/podazy na rynku.... bardziej sklanialbym sie ku eksploatacji pola na ktorym czlowiek nie moze z maszynami konkurowac.

gervazy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gervazy »

Tym razem dzięki Wam obu.
Major Gc
Hmm, nie mam o tym pojęcia, ale jakoś tak przez skórę czuję, że człowiek nie powinien obawiać się takich "automatów"
Czy one one mogą zniekształcać wykres? W końcu jednak kurs waluty zależy od warunków jeszcze szerszego rynku. (mam kredyt denominowany w Chf, pewnie straciłem w waszych oczach:)) Szwajcarzy pomagali mi przez pewien czas ale przecież nie z dobroci serca :) tylko raczej chcieli zyskać na czasie, żeby tak zmienić fundamenty, żeby nie musieli "ręcznie" pilnować kursu. Przywołany prze Mgiełkę grubas też musiał liczyć się z trendem. Rynkiem można chwilowo zawahać ale w końcu i tak wróci do równowagi. Mnie interesuje tylko czytelność wykresu.
ZielonaMgielka
Pewnie o zbyt wiele proszę. (najwyżej mnie olejesz) Czy mógłbyś napisać choć kilka zdań na temat tych śladów akumulacji i dystrybucji dużej pozycji? (jeden już znam, w skrócie: drugi dołek niższy, to o akumulacji długiej no i dystrybucję krótkiej można chyba w ten sposób zrobić :) )
Mam jeszcze jedną prośbę.
Możesz doradzić mi gdzie znaleźć dostęp do dobrego arkusza zleceń. Napisałem "dobrego" choć nie bardzo wiem co to naprawdę znaczy :) Takiego, który dobrze odzwierciedla rzeczywistość. Tutaj jestem całkiem zielony. Przypuszczam jedynie jak taki arkusz działa na osoby, które na niego patrzą i tym samym jak to wpływa na rynek. Nie widziałem nigdy dobrego arkusza zleceń na Forexie. W zasadzie to żadnego. Jedyne tego typu doświadczenie jakie miałem to arkusz zleceń na GPW ale to było 100 lat temu.
Czy np realne konto w Dukascopy daje taki dostęp? Jeśli tak to które bo jest ich tam kilka rodzajów.
Jeszcze raz dziękuję Wam za poświęcony czas i cenne nauki
pozdrawiam
P.S.Powoli dociera do mnie, że porwałem się z motyką na słońce.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2013, 22:55 przez gervazy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

zealot pisze:
Tam nie ma nic nienaturalnego, cena opadała po ustanowieniu nowego szczytu, zrobienie gwiazdy porannej sygnalizuje kontynuację wzrostów
Uch, wepchales sie w dyskusje nie na swoje mozliwosci...
To może rozwiń kolego swoje możliwości i merytorycznie odnieś się do tego stwierdzenia.

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Automatyczny trading, w tym HFT, ma glownie znaczenie na malutkich timeframe'ach tworzac swego rodzaju szum.

http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2 ... t-edition/
b
W sieci jest kilka przykladow dzialania robotyki na gieldach - spore kontrowersje byly wokol HFT na NYSE. Robot nie zmieni trendu, ale moze namieszac w pozycjach mocno lewarowanych graczy. Patrz wspomniane wycinki.. na 90% robi sie to robotami. W ten sposob dealerzy robia sobie bonusy. Jesli przykladowo maja wykonac duze zlecenie klienta po cenie X, to wycinaja i pakuja sie po cenie Y, potem wlasciwe zlecenie po cenie X - tzw. podkupowanie zlecen.
Buffet jako inwestor dlugoterminowy powierza egzekucje zlecen innym instytucjom ktore realizuja je juz w bardziej techniczny
Wiele zalezy od tego, czy zleca inwestycje NA czy PRZEZ forex.
To może rozwiń kolego swoje możliwości
Jesli bedzie potrzeba, to rozwine. Na razie nie potrzeba.
odnieś się do tego stwierdzenia
Wybacz, ale nie ma do czego sie odnosic. Do porannej gwiazdy na M1? Czy do stwierdzenia ukladu szczytow?
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

ODPOWIEDZ