Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]
Re: Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]
No to już masz, do czego to potrzebne?
W jaki sposób pomoże ci to w skutecznym inwestowaniu w FX?
W jaki sposób pomoże ci to w skutecznym inwestowaniu w FX?
Witam
czy jest jakiś skrót z klawiatury albo sposób z touch pada na zmianę wskaźnika ze strzałki na krzyżyk (współrzędne) na wykresie ? oprócz jeżdżenia do belki narzędzi
(netbook bez myszy)
pozdrawiam
czy jest jakiś skrót z klawiatury albo sposób z touch pada na zmianę wskaźnika ze strzałki na krzyżyk (współrzędne) na wykresie ? oprócz jeżdżenia do belki narzędzi

pozdrawiam
Ctrl+F — enable “Crosshair”.
http://www.theindicatorguys.com/top-10- ... atrader-4/
Tam masz wszystkie skróty klawiszowe.
Pozatym, krzyżyk się pokazuje kliknięciem kółka myszy,
jak to na touchpada przełożyć, nie wiem.
http://www.theindicatorguys.com/top-10- ... atrader-4/
Tam masz wszystkie skróty klawiszowe.
Pozatym, krzyżyk się pokazuje kliknięciem kółka myszy,
jak to na touchpada przełożyć, nie wiem.
dzięki Ci dobry człowieku
pozdrawiam

Dzieki ale to nie działa w ten sposób o który mi chodzi. Poza tym nie działa on poprawnie - otworzyłem pozycje za 3% depo a pokazalo ~10%. Przy dwóch otwartych pozycjach pokazało już ~1,5%Dadas pisze:Teraz już jest.

Założyłem, że Balance = 100%obikane pisze:Dzieki ale to nie działa w ten sposób o który mi chodzi. Poza tym nie działa on poprawnie - otworzyłem pozycje za 3% depo a pokazalo ~10%. Przy dwóch otwartych pozycjach pokazało już ~1,5%Dadas pisze:Teraz już jest.
Balance - FreeMargin = x%
Nie wiem, co ty chcesz liczyć?
Że otworzyłeś pozycję za 3%, to na ogół znaczy, że SL jest za 3% depo.
Co innego, ile środków zaangażowałeś, czyli Margin i straty bieżące, pływające.
Policz, zobaczysz, że się zgadza.
-- Dodano: czw 07-03-2013, 21:14 --
1000 * 3% = 30 PLN
dla 0,01 Lota potrzebujesz dać 41,50 PLN około.
To już jest więcej niż 3%.
-- Dodano: czw 07-03-2013, 21:24 --
Pozycja za 3% depo, oznacza, że chcesz ryzykować 3% depo, czyli SL musi być takie w stosunku do Lota,
żebyś w razie realizacji SL stracił tylko tyle., czyli 3% depo.
Do tego nie potrzeba wskaźnika, wystarczy ilość pipsów SL znać.
Może nie wyrazilem sie jasno. Chodzi mi o to zeby wskaznik pokazywal ile procent depo strace jezeli otwarte pozycje uderza w SL tych pozycji. I wolalbym wskaznik ktory zlicza mi ze wszystkich pozycji bo z jednej pozycji to pewnie ze moge sobie szybko policzyc.
Czyli chcesz wskaźnik, który zlicza Pipsy SL ze wszystkich pozycji iobikane pisze:Może nie wyrazilem sie jasno. Chodzi mi o to zeby wskaznik pokazywal ile procent depo strace jezeli otwarte pozycje uderza w SL tych pozycji. I wolalbym wskaznik ktory zlicza mi ze wszystkich pozycji bo z jednej pozycji to pewnie ze moge sobie szybko policzyc.
przelicza wartość na procent wartości Balance?
Czyli będzie sumował procenty ryzyka każdej pozycji?
A jeżeli otworzysz pozycję bez SL, to co, ma nie uwzględniać jej?
To trochę więcej pracy wymaga, napisanie takiego.
..
-- Dodano: pt 08-03-2013, 5:24 --

-- Dodano: pt 08-03-2013, 5:24 --
Be pokaze ci ten (ponizej) jak na screenobikane pisze:Może nie wyrazilem sie jasno. Chodzi mi o to zeby wskaznik pokazywal ile procent depo strace jezeli otwarte pozycje uderza w SL tych pozycji. I wolalbym wskaznik ktory zlicza mi ze wszystkich pozycji bo z jednej pozycji to pewnie ze moge sobie szybko policzyc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein
Przemyślałem to i jest tak:obikane pisze:Może nie wyrazilem sie jasno. Chodzi mi o to zeby wskaznik pokazywal ile procent depo strace jezeli otwarte pozycje uderza w SL tych pozycji. I wolalbym wskaznik ktory zlicza mi ze wszystkich pozycji bo z jednej pozycji to pewnie ze moge sobie szybko policzyc.
Da się taki napisać, ale nie będzie działał, jeżeli będziesz miał kilka różnych instrumentów o różnym kwotowaniu.
Wtedy będą bzdury.
Dlaczego:
Musimy odczytać ilość Pipsów SL z każdej otwartej pozycji.
Potem przeliczyć te Pipsy na wartość w walucie depo i przeliczyć ile to jest procent depo.
Tu problem, bo nie da się ustalić wartości Digits (liczba miejsc po przecinku) z pozycji otwartych.
Jeżeli będą wszystkie pozycje o tej samej liczbie Digits i będziesz to odczytywał na wykresie o tej samej liczbie Digits,
to się będzie zgadzać.
Jeżeli będziesz odczytywał na wykresie o innej liczbie Digits, to już bzdury będą.
Nie da się ustalić wartości Digits (liczba miejsc po przecinku) z pozycji otwartych,
ponieważ taka informacja nie jest nigdzie przechwywana.
Ponadto, każdy broker ma inną nazwę danego instrumentu, więc nie da się rozpoznać uniwersalnie po nazwie.
Możemy obliczyć ilość Pipsów SL z OrderOpenPrice() i OrderStopLoss(). To są konkretne ceny.
Żeby z ceny przeliczyć na Pipsy, musimy znać wartość Digits, a tą możemy jedynie znać dla bieżącego wykresu.
W związku z tym, nie możemy napisać takiego uniwersalnego wskaźnika dla wszystkich otwartych pozycji różnych
instrumentów, ani takiego, który będzie pokazywał to samo na wszystkich wykresach, na których wskaźnik jest otwarty.
-- Dodano: pt 08-03-2013, 13:47 --
Sorry, mój błąd, jednak da się, tylko to trochę bardziej skomplikowane.
-- Dodano: pt 08-03-2013, 18:59 --
Napisałem, przetestujcie.
Liczy procent ryzyka na podstawie SL otwartych pozycji.
Można ustawić procent do Balance lub Equity, domyślnie jest Balance.
Liczy także kwotę w walucie depo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.