Ile lotów i pipsów?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Ile lotów i pipsów?

Nieprzeczytany post autor: mvmaniek »

dobrze piszesz tylko wlasnie chodzi o to ze na kilku demach probowałem i szlo mi to calkiem nie zle, zadnego konta nie wyzerowalem, wrecz przeciwnie zarabialem sporo. Nie kieruje się jakimis lliczbami, wskaznikami, zalozeniami, one sie zmieniaja. Nie wiem czy dobrze robię zakładając swoje koncepcje i kierując się kalendarzem. Oczywiscie biorę pod uwagę wsparcia i opory. Prawda jest taka ze nie da się przenieść odwagi i spokoju i innych cech z konta demo na konto real. Wiedzę mam powierzchowną, fibonaczi i inne wskazniki sa mi mało znane a to z powodu tego ze niby cos maja wyznaczac a to czy sie sprawdza to i tak inna kwestia...

Zami17
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Zami17 »

Ja od samego początku jechałem na koncie real. Moim skromnym zdaniem konto typu demo nie oddaje tego z czym będziesz musiał zmierzyć się w prawdziwych warunkach.
Ja również nie korzystam z żadnych wskaźników.
Co do wielkości pozycji. Kiedyś zrobiłem ponad 500% z 1,5k zł, grając 1 lotem na eur/usd. Oczywiście... Trzeba mieć do tego pewne nastawienie psychiczne, trochę szczęścia oraz doświadczenie. Obecnie staram się grać mniejszymi wielkościami: 0,6-0,8 lota. Tak dla spokoju : )

mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

postaram sie zastosowac do waszych rad i wskazowek. mam teraz na koncie 250 zl i jak je strace postaram sie spowrotem na demo pocwiczyc ale zrobie sobie ze tak sie wyraze swoj regulamin ktorego nie bede chcial lamac bo czasem wczesniej pod wplywem emocji impulsow robilem cos czego potem zalowalem. mysle ze max bede gral 0,03 lota sl max 30 pipow... co o tym myslicie? na razie skupie sie na eurodolarze.

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Cześć,

Myślę, że koncentracja na jednej parze może Ci wyjść na dobre. Nauczysz się wtedy dokładnie zachowań tego rynku i łatwiej będzie Ci zbudować dla niego strategie inwestycyjne.

Co do stworzenia regulaminu, sądzę że to dobry pomysł. Pod jednym warunkiem... że spiszesz go na kartce! ;-)

Chodzi mi o to, że ciężko przestrzegać reguł, których dokładnie nie określiłeś. Jeśli Twój plan istnieje tylko w głowie, zawsze nagniesz jego reguły. Raz wyjdzie Ci to na plus, raz na minus. Niezależnie od wyniku, i tak nie dowiesz się, czy rzeczywiście przestrzegałeś regulaminu ;-)

W kwestii kapitału, znasz moje zdanie ;-)

Pozdrawiam!
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Myślę, że koncentracja na jednej parze może Ci wyjść na dobre. Nauczysz się wtedy dokładnie zachowań tego rynku
Kolego Robercie! Para walutowa to nie rynek. Dana waluta jest odbiciem konkretnych rynków. Dana para walutowa jest wypadkową odzwierciedlanych przez nie rynków. Uwzględnianie jednej tylko pary walutowej, to jak prowadzenie samochodu patrząc przez lornetkę...
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

Robert Szymaniak pisze:Cześć,

Myślę, że koncentracja na jednej parze może Ci wyjść na dobre. Nauczysz się wtedy dokładnie zachowań tego rynku i łatwiej będzie Ci zbudować dla niego strategie inwestycyjne.

Co do stworzenia regulaminu, sądzę że to dobry pomysł. Pod jednym warunkiem... że spiszesz go na kartce! ;-)

Chodzi mi o to, że ciężko przestrzegać reguł, których dokładnie nie określiłeś. Jeśli Twój plan istnieje tylko w głowie, zawsze nagniesz jego reguły. Raz wyjdzie Ci to na plus, raz na minus. Niezależnie od wyniku, i tak nie dowiesz się, czy rzeczywiście przestrzegałeś regulaminu ;-)

W kwestii kapitału, znasz moje zdanie ;-)

Pozdrawiam!
najgorsze ze przestrzegajac tego regulaminu raz bede sie plul w brode bo moglem grac wieksza iloscia lotow i wiecej zarobic a innym razem to wyjdzie mi na dobre bo nie stracę, posiadając 250zl musze grać min 0,01 lota a wiec jest to ok 9-10% kapitału za mniej sie nie da..chociaz osobiscie planuje grac 0,02 lub 0,03. Nie wiem tylko czy w zajmowaniu pozycji dobre jest sl na wysokości ok 10 pipsow... czasami to zamknie i sie cofnie...

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Jednym słowem... witaj w świecie Tradingu! ;-)

Tutaj codziennie będziesz sobie pluł w brodę, że mogłeś to, mogłeś tamto. Nigdy nie masz pewności, co się za chwilę wydarzy. Taki to już biznes :-)

Im szybciej zaakceptujesz to, że możesz ponieść stratę, tym lepiej dla Twojego Tradingu. Nie ma strategii doskonałych. Nawet najbardziej zyskowna strategia przechodzi przez serię strat. Warto o tym pamiętać.

Jeśli zakładasz straty na poziomie 10% kapitału, to masz niewielkie pole manewru. Nawet najmniejsza seria strat może wyzerować Ci konto. Chyba, że operujesz zleceniami 0,001 lota. Tylko, czy to Ci się opłaca? Sam zdecydujesz ;-)

Pozdrawiam!
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
bartf77
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartf77 »

Robert Szymaniak pisze:Jednym słowem... witaj w świecie Tradingu! ;-)

Jeśli zakładasz straty na poziomie 10% kapitału, to masz niewielkie pole manewru. Nawet najmniejsza seria strat może wyzerować Ci konto. Chyba, że operujesz zleceniami 0,001 lota. Tylko, czy to Ci się opłaca? Sam zdecydujesz ;-)

Pozdrawiam!

Witam,
jak dla mnie kwintesencja momentu w którym zdecydowana większość się myli - liczą się zagrania wysokiej jakości, bo pomyśl - mając większy kapitał kilka wysokoprawdopodobnych zagrań robi duży wynik. Tylko czy chciałbyś mieć duży kapitał jeśli grając małym nie generujesz wysokiej jakości zagrań? (choć przy niskim depozycie nie dają one pieniężnie spektakularnego zwrotu) Ja bym nie chciał i grałbym małym kapitałem aż przyjdzie ten moment kiedy będę gotowy móc zrobić kilka wysokiej jakości zagrań na większym kapitale.

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Cześć :-)

Zgadzam się z tym co napisałeś. Jeśli nie zarabiasz przy małym depozycie, jego zwiększenie tylko pogorszy sprawę.

Rozmawiamy tutaj o wyborze pomiędzy micro depozytem a rachunkiem demo. Jeśli Twój kapitał nie przekracza 100 $ i ryzykujesz jego znaczącą część na jeden Trade, to nie wiem, czy czegokolwiek takie doświadczenie uczy.

Według mnie, lepiej otworzyć demo na 1 000 $ i ryzykować niewielką część tego depozytu.

Straty w Tradingu się zdarzają. Nieważne jak świetną strategią dysponujesz. Nawet przy trafności na poziomie 90%, możesz ponieść 2-3 straty z rzędu. Co wtedy? Jeśli zbyt mocno angażujesz się w Trade, Twój kapitał będzie zagrożony.

Dlatego uważam, że do momentu zgromadzenia odpowiedniego depozytu, rachunek demo jest lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

Robert Szymaniak pisze:Cześć :-)

Zgadzam się z tym co napisałeś. Jeśli nie zarabiasz przy małym depozycie, jego zwiększenie tylko pogorszy sprawę.

Rozmawiamy tutaj o wyborze pomiędzy micro depozytem a rachunkiem demo. Jeśli Twój kapitał nie przekracza 100 $ i ryzykujesz jego znaczącą część na jeden Trade, to nie wiem, czy czegokolwiek takie doświadczenie uczy.

Według mnie, lepiej otworzyć demo na 1 000 $ i ryzykować niewielką część tego depozytu.

Straty w Tradingu się zdarzają. Nieważne jak świetną strategią dysponujesz. Nawet przy trafności na poziomie 90%, możesz ponieść 2-3 straty z rzędu. Co wtedy? Jeśli zbyt mocno angażujesz się w Trade, Twój kapitał będzie zagrożony.

Dlatego uważam, że do momentu zgromadzenia odpowiedniego depozytu, rachunek demo jest lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam :-)
niezgodze sie z tym ze demo z 1k $ jest lepsze od konta realnego w wysokosci 100$ poniewaz osoba ktora gra na demie nigdy nie bedzie odbierala tego emocjonalnie. A to jak zapewne wiekszosc traderow wie jest 99% sukcesu - nie grac emocjonlanie. Ja kilka razy tak zrobilem i przegralem, ktos zyskal i sie cieszy, ale nie zmienia to sytuacji ze grajac na demie i tracac 100% nigdy nie bedziesz biadolil... a w realu nawet 100$ szkoda..

ODPOWIEDZ