Witam, zakładałem już temat z prośbą o pomoc w kwestii testera mt4
http://forex-nawigator.biz/forum/prosba ... 22775.html
jednak umarł on śmiercią naturalną i nikt nie chce za bardzo mi odpowiedzieć co jest nie tak;)
Teraz moje pytania są trochę bardziej ogólne wiec może pomogą większej rzeszy początkujących programistów. Pytania wywodzą się właśnie z problemów z testerem strategi w mt4.
Chciałbym was zapytać o to:
1. Jaki jest najlepszy sposób i najbardziej wiarygodny, żeby przetestować strategię? (nie koniecznie napisaną w Mql)
Chciałbym dodać, że nie chodzi mi o jakieś bardzo skomplikowane strategie tylko o takie z prostymi zasadami wejścia i wyjścia z pozycji, tp, sl, be, ts, proste wskaźniki, zabezpieczenie konta itp. na chwilę obecną bez jakiś skomplikowanych baz danych czy autorskich algorytmów. Oczywiście chodzi mi o sposoby dostępne dla zwykłego kowalskiego_fx;)
2. Czy jest sens testować strategie w mt4 i czy dają one wiarygodny pogląd na testowaną strategię?
Chodzi mi o test z danymi najbardziej precyzyjnymi 99% modelowania.
3. Jeżeli mt4 nie nadaje się do testowania strategii to czego wy używacie?
4. Zastanawiam się nad zakupem "Forex testera 2" i opracowywać na nim strategie manualnie (myślę że to dobry wybór?), następnie kodować je w C++ api dostępnego na ich platformie i wtedy testować. Tylko czy FT2 nadaje się do testowania automatycznych strategi bardziej niż mt4 czy w prostych strategiach efekty testowania będą podobne? Macie jakieś doświadczenia z programem FT2 w tej kwestii?
5. To pytanie jest kontynuacją poprzedniego i chciałbym was zapytać w co dalej brnąć, czy jest sens uczyć się C++ i pisać w tym języku kod pod TS2 czy lepiej pozostać z Mql?
Często czytam, że Mql jest bardzo kiepskim i ograniczonym środowiskiem dlatego co byście polecali innego? Czy C++ jest tutaj dobrym wyborem, może Java albo C#? (głównie chodzi mi o możliwość poprawnego przetestowania strategii)
Wybór innego środowiska nie wiązałby się z całkowitą rezygnacją z mql. Bo nadal platformy jakie go obsługują stanowią większość dla kowalskiego_fx.
6. Jakiego API najczęściej używają programiści na rynku walutowym i kontaktów?
To na razie tyle, wiem że dużo tych pytań, ale odpowiedzi na nie bardzo ułatwiły by mi życie i mam nadzieję, że nie tylko mi:)
Dzięki, pozdrawiam
Testowanie strategii, jaka platforma, jaki język?
Re: Testowanie strategii, jaka platforma, jaki język?
Ktoś z was ma jakieś doświadczenie z backtestami EA w Forex Tester 2?
Podzielcie się jak testujecie swoje strategie?
Podzielcie się jak testujecie swoje strategie?
Samo przeprowadzenie testu jest bardzo proste. MT4 ma niewiarygodne założenia dlatego bym na to narzędzie uważał. Ogólnie jest tak, że lepiej napisać to co się chce samemu. Każde narzędzie ma swoje wady IMHO. Co do języka to poza mql to już obojętnie. Z API to najczęściej Interactive Brokers moim zdaniem. Jeżeli już miałby być jakiś program to moim zdaniem Multi Charts (Tradestation ? )... Są tam już zaimplementowane połączenia z wieloma brokerami jak Dukascopy, LMAX, Interactive itd... Musisz poczytać na ich stronie, czy Ci będzie to odpowiadało.
Mógłbyś mi pokrótce przybliżyć jakie założenia nie przychylne testom ma mt4?rayzeel pisze:Samo przeprowadzenie testu jest bardzo proste. MT4 ma niewiarygodne założenia dlatego bym na to narzędzie uważał. Ogólnie jest tak, że lepiej napisać to co się chce samemu. Każde narzędzie ma swoje wady IMHO. Co do języka to poza mql to już obojętnie. Z API to najczęściej Interactive Brokers moim zdaniem. Jeżeli już miałby być jakiś program to moim zdaniem Multi Charts (Tradestation ? )... Są tam już zaimplementowane połączenia z wieloma brokerami jak Dukascopy, LMAX, Interactive itd... Musisz poczytać na ich stronie, czy Ci będzie to odpowiadało.
Testując przykładowo na zamkniętych świecach należy uważać na to, że jeśli ustawisz wejście w pozycję i SL tak, że mogą wypaść na jednej świecy to nie będzie SL. To wybiega poza rozdzielczość danych i nie można tego uznać. Takie rzeczy sprzyjają lepszym wynikom. Nie pamiętam jak jest z testowaniem na tickach... Dodatkowo kwestia przeliczania SL i TP w lukach
... Więcej nie pamiętam na tę chwilę, jak coś sobie przypomnę to napiszę... Nie chciałem jednak, aby to było bardzo negatywnie odebrane... da się z powodzeniem testować w mt4, ale trochę niuansów się pojawia.

Przeglądając pobieżnie Twój poprzedni wątek sądzę, że MT4 jest dla Ciebie aż za dobre... Jak zrobisz (lub znajdziesz - bo zacząłem wątpić w Twoje umiejętności programistyczne) jakąś strategię, która stabilnie przynosi zysk po dokonaniu np. 1000 transakcji to dopiero wówczas zacznij się zastanawiać jaki udział w tym sukcesie ma wybrany tester.
Odnośnie 5 punktu to również twierdzę, że MQL jest dla Ciebie aż nazbyt wystarczające. Poza tym MQL4/5 jest tworzony na bazie C/C++ i różnice są naprawdę niewielkie.
Natomiast jak nie ufasz MT4 to zawsze możesz napisać swój własny tester - co nie powinno być zbyt trudne do wykonania. Wówczas może zrozumiesz skąd biorą się pewne "wady" testerów - bo niektórych rzeczy nie da się w prosty sposób "obejść"
np. jak zrobić modelowanie 100% mając do dyspozycji jedynie informację o cenie High, Low, Open i Close lub uwzględnić rzeczywisty spread nie mając informacji jak on się kształtował w przeszłości itd...
Odnośnie 5 punktu to również twierdzę, że MQL jest dla Ciebie aż nazbyt wystarczające. Poza tym MQL4/5 jest tworzony na bazie C/C++ i różnice są naprawdę niewielkie.
Natomiast jak nie ufasz MT4 to zawsze możesz napisać swój własny tester - co nie powinno być zbyt trudne do wykonania. Wówczas może zrozumiesz skąd biorą się pewne "wady" testerów - bo niektórych rzeczy nie da się w prosty sposób "obejść"

Z tego mogę rozumieć, że w dwóch zdaniach rozwiążesz mój problem z testerem mt4 z poprzedniego wątku?WojtexWay pisze:Przeglądając pobieżnie Twój poprzedni wątek sądzę, że MT4 jest dla Ciebie aż za dobre... Jak zrobisz (lub znajdziesz - bo zacząłem wątpić w Twoje umiejętności programistyczne) jakąś strategię, która stabilnie przynosi zysk po dokonaniu np. 1000 transakcji to dopiero wówczas zacznij się zastanawiać jaki udział w tym sukcesie ma wybrany tester...
Jak nie dasz rady to znaczy, że masz taką samą wiedzę o mt4 jak ja.
Co mi z 1000 transakcji które nawet by były zyskowne jak wiem, że przy 50% z nich tester popełnił błąd i nie powinien dalej kontynuować testu?
Chętnie po testowałbym automat w mt4, ale skoro on daje mi błędne wyniki to mam nie szukać innych rozwiązań?
Niestety nie ma łatwej i jednoznacznej drogi. Wiele tutaj zależy od tego co chce się zrobić... cokolwiek to miałoby być. Ja nawet nie wiem co to znaczy modelowanie 100% tak szczerze powiedziawszy
... Interesowało mnie tylko to, czy symulacja będzie możliwa do odtworzenia w warunkach realnych. Sprawdzałem to często tak, że przykładowo po miesiącu gry automatu na tym samym okresie puszczałem test tych samych ustawień. Transakcje pokrywały się z marginalnymi odchyleniami, także uznałem, że model prowadzonych testów jest ok. Nie jest tak, że tester daje dużo błędów. Problem pojawia się przy testach kontraktów i akcji, gdzie są luki i tester zamyka trejdy w luce + przy testach na zamkniętych świecach jeżeli SL i otwarcie pozycji jest na jednej świecy to tester błędnie zakłada, że SL nigdy nie było (czego nie możemy stwierdzić ! ). I właściwie to główne problemy. Resztę można sobie sprawdzić tak jak pisałem - pograć, potem przetestować.

Tak myślałem, że użytkownikowi WojtexWay starczy wiedzy tylko na napisanie nic nie wnoszącego posta.
Dzięki Rayzeel za wskazówki nie omieszkam wypróbować ten sposób weryfikacji testu.
Dzięki Rayzeel za wskazówki nie omieszkam wypróbować ten sposób weryfikacji testu.
Nie ma sprawy. Nie powinieneś mieć problemów jeżeli wszystko dokładnie zweryfikujesz. Nawet najlepsza platforma nie pomoże, jeżeli nie posiądzie się odpowiedniej wiedzy. Pytanie też co to miało by znaczyć "najlepsza platforma"...
Wszystko zależy od tego jaki ma się pomysł i co chce się zrobić.
Pozdrawiam i powodzenia życzę!

Pozdrawiam i powodzenia życzę!