Ale nie masz chyba doświadczenia w czytaniu ze zrozumeniem. Ponad 140 stron Ci nie wystarczy? Jak masz małe przychody, a nie milionowe to sam zdecyduj co chcesz.batiso pisze:Zarabianie mam już za sobą i całkiem niezły wynik jak na 10 miesięcy, teraz pora na podatek.
Jeśli nie masz doświadczeniu w płaceniu - nie płaceniu podatków to nie wprowadzaj innych w błąd ... swoimi subiektywnymi opiniami
Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Masz całkowitą rację, wolę spać spokojnie, mam już narzędzie do rozliczania dzieki CYB, jedynie zaciekawiła mnie opinia że niektórzy nie płacą podatku i zastanawiałem się czy jest to normalne-powszechne.raposo pisze:Ta olewka może Cię kosztować z tego co pamiętam 70% dochodów + karę finansową.batiso pisze:No właśnie, to jak one nie płacą podatku?
na pewno trzeba mieć konto u zagranicznego brokera, konto bankowe pewnie też, ewentualnie wypłacić za granicą i gotówkę do PL przewieźć... dobrze myślę ? czy może konto zagranicznego brokera, a konto bankowe u PL i olewka ?
Podatek należy rozliczyć, mimo wszystko. I takiego zdania ja będę się trzymał. Jeśli chcesz zaryzykować to Twoja wola ale czy nie lepiej oddać te 19% i spać spokojnie? Tymbardziej jeśli nie są to miliony?
Jak pojawią się duże kwoty to można pomyśleć o legalnym uniknięciu podatku w Polsce np. zakładając rachunek na spółkę w raju podatkowym. Legalnie i bezpiecznie.
A TY od jakich kwot polecasz przenieść się do raju podatkowego ? bo przeczytałem 140 stron i opinie są różne...
Pytanie do tych którzy sie juz rozliczali.
Czy jesli nie dostajemy pitu 8c, a sami przewalutowujemy przychody i koszty to wysylamy do us jakies zalaczniki?
Czy zalacznikiem moze byc statement wygenerowany w mt4 za dany rok?
Jesli wysylamy jakies zalaczniki to co z polem J w picie 38? Wypelniamy ja jakos?
Czy jesli nie dostajemy pitu 8c, a sami przewalutowujemy przychody i koszty to wysylamy do us jakies zalaczniki?
Jesli wysylamy jakies zalaczniki to co z polem J w picie 38? Wypelniamy ja jakos?
Ja daje sam pit.
Nie należy być nadgorliwym!uzin2 pisze:Pytanie do tych którzy sie juz rozliczali.
Wysyłamy do US tylko to, czego wymagają.
Nic ponadto.
Pytanie o podatek od forexu w Anglii - czy ktoś ma pojęcie jaka jest stawka podatku ?
OK
Jeszcze jedna kwestia
Wszyscy gramy na forex i mamy zysk/stratę za dany rok kalendarzowy. Do rozliczenia PIT8C i PIT38
http://pit.algotrading.pl/Info/Law
http://blogi.bossa.pl/2013/01/18/podatki-na-forexie/
ja jednak posiadam także dochody prowizyjne od kont na forex, możliwy tylko zysk. Dochód w $ z danego dnia więc przeliczam jak zamkniętą pozycję na forex: zysk * kurs $ z danego dnia, na koniec roku suma: np 100,1000,10 000 zł
Jeśli gdzieś się mylę to piszcie...
PYTANIE: jak rozliczyć ten dochód: tak samo jak forex : PIT8C i PIT38 ? osobny PIT, czy zsumować z wynikiem z Forex na tym samym PICie?
Jeszcze jedna kwestia
Wszyscy gramy na forex i mamy zysk/stratę za dany rok kalendarzowy. Do rozliczenia PIT8C i PIT38
http://pit.algotrading.pl/Info/Law
http://blogi.bossa.pl/2013/01/18/podatki-na-forexie/
ja jednak posiadam także dochody prowizyjne od kont na forex, możliwy tylko zysk. Dochód w $ z danego dnia więc przeliczam jak zamkniętą pozycję na forex: zysk * kurs $ z danego dnia, na koniec roku suma: np 100,1000,10 000 zł
Jeśli gdzieś się mylę to piszcie...
PYTANIE: jak rozliczyć ten dochód: tak samo jak forex : PIT8C i PIT38 ? osobny PIT, czy zsumować z wynikiem z Forex na tym samym PICie?
Pit8c wystawia broker. Ty sam tego dokumentu nie wystawiasz. Wystawiasz jedynie Pit38, to tam trafiają zsumowane wszystkie możliwe kwoty.
W takim razie jeśli brokera mam nie z Polski to zostaje mi tylko PIT38 ?